Hoekje van Cor

Lees hier de verhalen van Cor.

Introductie

 

Het ‘Hoekje van Cor’ is bestemd voor de verhalen van Cor Uitham. Deze nestor uit de Keistad Amersfoort heeft een lange geschiedenis als verslaggever in de duivensport en houdt er van leuke luchtige verhalen te schrijven, die door veel van ons graag worden gelezen. Hij duikt ook weleens in de pen om een gedicht te schrijven. We kunnen van hem leuke bijdragen verwachten over onze hobby: De Duivensport in het Algemeen en het Marathon-onderdeel in het bijzonder. Dit alles is koren op de molen van deze gepensioneerde docent van onder andere het vak Nederlands. Cor zal u telkens weer verblijden met zijn stukjes in het ‘Hoekje van Cor.’

Een vreemde afwas

Aan het begin van  dit jaar gaf ik mijn linkerbuurman twee sierduiven. Hij had al een vrouw, 5 kinderen en een konijn en daar konden een paar duiven nog wel bij vond ik. Het waren  een soort witte Hagenaars. Van die circusduiven die luid klapwiekend rondjes...

Lees meer

Een grijze plaag

Op een eerste zaterdag van november een jaar of tien geleden zat ik op een stoel bij Leerdam aan de Linge en fotografeerde roeiers. Ik maak niet alleen foto’s van duivenmelkers en hun postduiven, ik schiet ook andere plaatjes. Afgezien van een verdwaalde regendruppel...

Lees meer

Paniek rond de 64

Soms droom ik van duiven. Dat is niet altijd leuk. Of andere duivenmelkers dat ook hebben is me niet bekend. Ze praten er tenminste nooit over. Waar mekkeren ze dan wel over, zul je zeggen. Nou vaste topics zijn in willekeurige volgorde;  koppelen, selecteren,...

Lees meer

Sam in Os

Achttien april telefoon: een meisjesstem ‘Meneer, er loopt een duif van U achter mijn huis tussen de tuinvogels. Ik heb foto’s  gemaakt.’   ‘Heb je de duif al in handen gehad of vliegt  hij rond’, wil ik weten. Nee de 943 wandelt tussen de mussen, ziet er  goed uit...

Lees meer

Wondermiddelen

‘De laatste jaren komen er steeds meer drankjes, pilletjes en poeiers voor duiven’, zuchtte Andries, een duiven collega. ‘ Als ik bij een veevoederbedrijf of dierenspeciaalzaak kom, zie ik door de bomen het bos niet meer; ze verkopen dozen met zwarte modder en flessen...

Lees meer

Zutphense wind

Duiven komen bij hun zwerftochten op vreemde plaatsen terecht; dat was in Bijbelse tijden al zo en nu is het niet anders. Een poosje terug krijgt mijn buurmanduivenmelker bericht dat een duif van hem in de gevangenis in Arnhem zit, waar de duif  blijmoedig door...

Lees meer

Alleen in het donker

Vroeger gaf ik wel duiven mee aan mijn zoons die in Midden Nederland in het Groen werkten. Plaats en tijdstip van lossing waren een verrassing. Van tevoren stond de werkplek niet vast. Ze hadden nog geen mobieltje om Pa te bellen. Dat waren opleervluchten met onverwachte aankomsten.

Lees meer

Het trieste einde van de duif Belmondo

Verrassingen zijn niet altijd even aangenaam. Dit verhaal gaat niet over een Franse filmster maar over een onfortuinlijke duif. Bij het maken van een reportage had ik eens kennis gemaakt met een duivenmelker die superhard met zijn duiven vloog. Hij had die met Italiaansklinkende namen gedoopt en toen ik wat later op een slecht bezochte verkoping voor 35 euro een jonge donkere duif van het Van der Wegensoort aanschafte, noemde ik die aanwinst Belmondo.

Lees meer

Warkruid

Zaadjes kunnen verre reizen maken en verrassingen zijn de wereld nog niet uit.

Lees meer

Duiven en pieren wippen

Oud buurman Kasper Johannes, kortweg Kas is overleden. Eigenlijk was hij een zijstratenbuurman. Hij woonde niet direct naast ons, was van beroep stukadoor en kon dat buitengewoon goed.

Lees meer

Een verdwaalde duif

Ik loop op de parkeerplaats achter ons huis naar de auto. Er ligt een stapel proefwerken  op de achterbank. Drie havo heeft  moeten ploeteren vandaag. Ik heb het ze lastig gemaakt. De tekst is ingewikkeld en de vragen zijn niet eenvoudig. In mijn jaszak begint de...

Lees meer

Winkelen

Wat doe je als je in het voorjaar merkt dat een koppel duiven op schiere eieren zit. Dan ga je met eieren schuiven of je gaat winkelen bij andere liefhebbers; misschien kunnen zij wat eieren missen. Freddie, een bekende liefhebber uit onze stad dacht er ook zo over, maar in bedelen bij clubgenoten had hij geen zin.

Lees meer

Een Miskoop

Hoe vaak niet wordt de mens door schone schijn bedrogen, Al ziet men de lui men kent ze niet. Zulke zinnen komen uit een schelmenroman van de 17e -eeuwse blijspeldichter Gerbrand Adriaans zoon Brederode. Ze zijn ook soms wel toepasselijk op duivenmelkers en hun...

Lees meer

Eenmaal, andermaal….niemand meer!

Er staat een man in een microfoon te blazen, naast hem houdt een meisje een rieten kooitje met een duif omhoog. Achter een tafel zit iemand met een papier vol internetbiedingen voor zich en een mobiele telefoon aan het oor. De Microfoonman roept: ‘Verkocht…dan gaat...

Lees meer

Het rad van avontuur

Kopen is hopen. Een passend spreekwoord voor duivenhouders lijkt me zo. Als de r in de maand is worden we elk jaar doodgegooid met allerlei duivenveilingen. Totale of gedeeltelijke verkopingen … en aanbod van bonnen heb je in overvloed. Ook via het internet wordt er...

Lees meer

Samen in de Gritbak

In mijn duifhuizen scharrelen nog late jonge duiven. Sommige duifmannen vinden dat dom.  ‘Wat moet je er mee.  In de winter kun  je ze niet africhten … nee, ik moet ze niet.’ Maar super intelligent ben ik niet en voor alles wat uit het ei kruipt  heb ik nu eenmaal een...

Lees meer

Jonas en Naomi … een paar apart

Sommige duiven vallen op door eigenzinnig gedrag. Ze verrassen je vaak met onverwachte dingen. In de herfst van het vorig jaar  werd ik gebeld door Bertus, een clubgenoot. Hij ging stoppen … de meeste duiven waren al weg, maar er zaten nog 9 duivinnen en 2 doffers. Of...

Lees meer

In een hangmatje

Zo af en toe is het ontroerend om te zien hoe duivenmelkers pogingen doen om hun gewonde duiven weer op te lappen. Als amateur-chirurgen trachten ze wonden en botbreuken te herstellen. Over het algemeen zijn duivenmannen redelijk vindingrijk. ‘Raad nou eens wat’, riep...

Lees meer

Een gebrekkige enquête

Vroeger had ik drie vrijgezelle ooms die zich, als ik bij hen op de boerderij logeerde, min of meer met mijn opvoeding en welzijn bemoeiden. Oom Roelof, meende dat ik  schoolmeester moest worden dan had je  lange vakanties, korte dagen en je hoefde niet voor dag en...

Lees meer

Een carpoolduivendate

“De ouwe blauwe Kees, zegt jou dat nog wat?” … Dat berichtje kreeg ik gisteren onverwacht via Messenger op Facebook van Anne Wassens die ik ooit nu bijna 20 jaar geleden op een carpoolplek ontmoette.  Ik reageerde digitaal met: “Natuurlijk Anne: Ouwe Blauwe Kees die...

Lees meer

Spookrook

Vanuit mijn woonkamer heb ik zicht op twee van mijn drie duivenonderkomens. Ook ’s avonds want er brandt een buitenlamp. Op het hok dat ik niet zie liggen twee stokoude asbest golfplaten. Laat ik het voor het gemak mijn kweekhok noemen. Weliswaar warmt de aarde op...

Lees meer

Babbelaars

Het was een van de laatste maandagen van het jaar. Buiten vlogen de  drie witte begrafenis-  en bruiloftduiven van buurman Ed. Om het feit dat er al  veel rafellinten, fonteinen, skyscrapers en ander vuurwerk werd afgestoken, bekommerde hij zich niet. Ik had een...

Lees meer

Diddles

Duivenmelkers hebben ook kleinkinderen. Dat wist u natuurlijk al.  Maar duivenopa’s worden   zo af en toe geconfronteerd met vreemde zaken. Dit voorjaar waren mijn kleindochters Jana en Fela jarig en ze hadden iets van Diddles op hun verlanglijstje staan.  Dat was een...

Lees meer

Boze Geesten

Afgelopen zomer moest ik mijn blauwe 31 terughalen uit Didam in de Achterhoek. De jonge vrouwtjesduif was van de eerste wedstrijdvlucht vanuit Meer … aan de Belgische grens niet thuisgekomen. En Meer dat was toch een makkie, een kleine negentig kilometer. Dat is toch...

Lees meer

Hink – stap – sprong

Meer dan vroeger, zo lijkt het, worden vluchten ingekort.  Vooral na de vorige vogelpestperiode wordt er maar te pas en te onpas met duiven heen en weer gereden. Ik ben daar niet zo gelukkig mee. We hebben in het voorbije jaar zelfs  als eens meegemaakt dat de wagens...

Lees meer

Dubbel wit

In de tuin slenterde een  jonge duif. ’Kijk’, zei Gerard, ’daar heb je je eerste aanvlieger.’ De duif had aan weerskanten van de snavel een witte vlek. Van voren leek het met de neusdop alsof het diertje een grote prop watten of donsveren in zijn bek droeg. Door al...

Lees meer

Ramkoers

Het was op een woensdagmorgen. Jamie en Nadine zaten, neus tegen de tv, Zeppelin te kijken. Boven achter m ’n PC checkte ik de mail. Er waren berichten van Oliphant en Klaverblad. Dat zijn codenamen voor lui die een weblog onderhouden. Opeens was er een doffe dreun,...

Lees meer

De Duivenvriend

Vroeger is ver weg. Dat besef je als je op een rommelkamer je eerste duivenboek terugvindt. Ik mag graag filosoferen en ridiculiseren. Wie nu denkt hij gaat hier met moeilijke woorden gooien, haakt natuurlijk meteen af. Niet doen, dat is jammer ! Het met pentekeningen...

Lees meer

Na tien jaar even terug van lang weggeweest

Als mensen thuis zitten te verpieteren moeten ze duiven gaan houden. Dat geeft contacten, onverwachte ontmoetingen, je moet uit je luie tv- stoel-, je gevederde vrienden willen water en voer, je mag poep krabben en je komt zo nog eens ergens. Het voorbije jaar heb ik...

Lees meer

Gepieker van een oude melker

Het is vandaag prachtig septemberweer, de lucht is blauw. Er is een enorme hoop herrie in de buurt Bulldozers en graafmachines brommen en brullen ,drilboren ratelen staccato . In de weg hiernaast komt nieuwe riolering,  een paar honderd meter achter het huis wordt een...

Lees meer

Een grijze plaag

Op een eerste zaterdag van november een jaar of tien geleden zat ik op een stoel bij Leerdam aan de Linge en fotografeerde roeiers. Ik maak niet alleen foto’s van duivenmelkers en hun postduiven, ik schiet ook andere plaatjes. Afgezien van een verdwaalde regendruppel...

Lees meer

Blik op oneindig

Het regende. Ik was ziek; een griepje, een soort ornithose zou je kunnen zeggen. Karel kwam op bezoek. Hij bracht een jonge duif mee die buitengewoon goed in het vlees zat. Dat was niet als medicijn bedoeld. Het was een jonge doffer uit zijn Steenbok die nationaal op...

Lees meer

Duiven en kabouters

Het was 1e Pinksterdag. Ik had m’n jonge duiven ‘ schoon’  water gegeven. Toen ik een klein uurtje later ging inspecteren was  de drinkpot leeg en kurkdroog. Dat was op z’n minst verontrustend. De jonge garde moest niet zo maar de zuipziekte krijgen. Ik gaf nieuw...

Lees meer

Perigueux

De tweede overnachtvlucht in ons inkorfcentrum werd min of meer een waterballet en een slechtweervlucht. Leek alles bij de lossing om 15.00 uur in Perigueux nog rooskleurig, een slepend front en een trog op de vliegroute hielden zich niet aan de afspraak om tijdig het...

Lees meer

De aanschaf

Onlangs heb ik nieuw vliegmateriaal verworven Nu denk ik voortaan kansrijk duiven in te korven De stambomen lopen jaren ver terug in de tijd Dat geeft voor de toekomst, hoop en zekerheid.   Ik doe aan hengstenkweek, elk eitje leg ik over Aan leken is dat...

Lees meer

Bijna geroosterd

Met duiven beleef je vreemde dingen. Sebastiaan belde. Hij had op zondagmiddag een duif thuisgekregen die  bij wijze van spreken bijna geroosterd was. We hadden op zaterdag Laon gevlogen; een moeilijke vlucht met prachtig weer en hardnekkige inversie. Veel duiven...

Lees meer

Duivenmeppers in soorten

Ze bestaan nog; mensen die onwillig zijn een opgevangen duif terug te geven. We noemen  ze  gemakshalve duivenmeppers. En een mepper is dan  een gevangen duif.   Een paar maanden geleden raakte net voor het weekend  met de stormwind een late Belgische duivin van...

Lees meer

Duiven en muziek

Mijn oudste en kortste zoon kwam langs voor een bakkie koffie. Ik had de radio op een andere zender gezet. Meestal luister ik naar classis FM, maar ik weet dat hij niet zo op die ‘Mozart – hoempahoempa’ gesteld is … vandaar!. Uit de luispreker klonken nu de curieuze...

Lees meer

De vijfzevenzeven

De jeugd is vol belofte. Kijken naar de  jonge duiven en jaarlingen doet een melker  met genoegen.  De jonge duiven  puberen  naar hartelust  en de jaarlingen zijn nog niet helemaal volgroeid, beleven in hun duivenbestaan heel veel voor  het eerst. De meeste...

Lees meer

Doornroosje 2

Sommige duivenmelkers kennen slaapproblemen. Speciaal lange afstand melkers slapen onrustig en soms helemaal niet. Stel je voor dat een van hun favorieten in het donker doorkart en aan de poort klopt! Er zijn  evenwel ook gewone melkers; vitesse en midfondmannen die...

Lees meer

Zindelijke duiven

Duiven poepen daar kunnen ze niks aan doen. Soms valt er een klodder op mijn pet of schoen. Of ze gewoon plassen zou ik ik echt niet weten en als ik me niet vergis laten ze geen scheten.   In een verstaanbaar taaltje hoor je ze niet praten, tanden hebben ze niet,...

Lees meer

Van zoethoudertjes tot katjesdrop en meeuwenflatsen

Mijn duiven zijn stapelgek op autodrop van zoethout bouwen ze een liefdesnest ze hebben nou al het voorjaar in de kop en hun hormoonspiegel doet dan de rest. Nachtvorst, motsneeuw, ijzel, wind en regen zelfs de hagelstenen houden hen niet tegen. Ze slepen vol ijver...

Lees meer

Wat mooi is moet je niet verkopen (deel 2 en Slot)

Het vervolg over duivenkastelen. Het eerste deel is gepubliceerd op woensdag 24 februari jl.   Soms vergeet je wat je bezit en vind je het op een dag terug. Dat gaat voor mij met dit boek trouwens ook op. Voor de rest: ik ben geen sterspeler, in mijn hokken...

Lees meer

Wat mooi is moet je niet verkopen (deel 1)

Dertig jaar geleden kreeg ik waarschijnlijk op mijn verjaardag- ik werd toen 52- een mooi gebonden boek over duifhuizen en duiventillen. (Taubenhauser und Taubenschlage van Alois Kammermeier)Het was een fraaie uitgave uit 1978 met veel foto’s tekst en tekeningen. Er...

Lees meer

Sportgroeten

De post bracht een brief van een vereniging ergens op de Utrechtse heuvelrug. Waarde sportvriend/ vriendin luidde de aanhef. Het was een verzoek om een koppel eieren of een jonge duif; een en ander in overleg en na telefonisch contact. Met mijn bijdrage zou ik zo...

Lees meer

Bijna botsingen

Met  een van mijn maandagmannen had ik een meningsverschil.  Natuurlijk ging het over duiven. Waar zouden we anders over kissebissen. Ajax  en PSV misschien! Maar ik ben een voetbalanalfabeet dus daarover mag je van mij geen zinnige dingen verwachten. … Het ging over...

Lees meer

Ad Libitum

Mijn duiven trekken al hun kleren uit, kun je zeggen. De veren stuiven alle kanten op. Er zijn echte naaktlopers bij. Jan,  mijn persoonlijke voerboer,  komt twee zakken ruimengeling brengen. Hij legt ze op de wasmachine in de schuur. Dat is handig. Ze liggen zo half...

Lees meer

Bloedvete

De ’99’ en de ’42’ zijn er niet meer. Het najaar betekende voor hen einde verhaal. Ze droegen wonderlijke namen die ik verzonnen had toen ze nog bij moeder in het ei zaten. Jolly en Piranja; twee doffers die nestbakken naast elkaar bewoonden. De ‘99’ stamde uit mijn...

Lees meer

Ballerina’s en Walnoten

Iemand zei eens tegen me;’ die verhaaltjes van je zijn wel aardig, maar ze hebben niks om het lijf.’ Ik knikte. Hij had helemaal gelijk. Het hier komende stukje bewijst het maar weer eens. Het was een zaterdag of een zondag. Met Pieter en Saar ging ik naar Brabant. In...

Lees meer

Verblijf voor vogels en sierduiven

Op 28 juni 1979 diende ik een aanvraag bouwvergunning in bij Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar ik woonde. Mijn jongste zoon kreeg het onzalige idee postduiven te gaan houden. Er moest een duivenhok komen. ’Toe nou Pa, het is zo leuk!’ We woonden in die...

Lees meer

Verboden liefde

Ze hadden elkaar niet op een gemaskerd bal ontmoet zoals in het klassieke verhaal. Maar één van mijn duiven had opeens doldriest verkering met een flat- of straatduif. Over haar keuze was ik teleurgesteld. Ze was een veelbelovende jong duivenvrouwtje en nu ging ze...

Lees meer

Vroeg uit de veren

...... Af en toe ontmoet je mensen op plaatsen en in situaties waar je dat helemaal niet verwacht. Zo ging ik een keer bij een liefhebber in Noord Gelderland  een witte duif  terughalen. En tijdens de koffie en de duivenbabbel bleek dat we op de basisschool allebei...

Lees meer

Op Raokeldais

Al jaren hangt op mijn duivenhok een bordje met bovenstaande tekst. Boven die woorden bevindt zich een geschilderde afbeelding van twee handen die een duif vasthouden. Een  duif die ingekorfd gaat worden, of beoordeeld wordt op zijn conditie. Misschien is ‘t een...

Lees meer

Een rokend pijpje

Kleine veranderingen hebben  soms grote gevolgen. Met mijn jonge duiven ging het dit jaar minder goed. Ze sukkelden wat en vlogen niet zoveel prijs. Daar ga je over nadenken en je praat er over. Gisteren had ik Groningse Paul aan de telefoon. Hij zei:’vorig jaar heb...

Lees meer

Scheefnek

Het wordt tijd dat ik u ‘t verhaal van Scheefnek vertel. Ongeveer 2 zomers geleden pakte Jeroen,mijn langste zoon, in Leusden een verkreukelde witte duif  van straat. ‘Ik heb een witte doffer voor je gevonden’,telefoneerde hij. ’Dat is fijn’,reageerde ik’ maar als jij...

Lees meer

Tunnels in mijn tuin

Sinds een week is ene Momfer de Mol superactief in mijn achtergrindtegeltuin. Daar ben ik niet blij om. Het fundament van mijn duiventillen  wordt ondermijnd. Laatst las in ons  veelgeprezen duivenblad een column van de  Groningse Paul G. in de rubriek ’Uit het...

Lees meer

Een paleis van asbest

Mijn allereerste duivenhokje was beginjaren vijftig een zoldertje in de garage van mijn vader. Hij had een volkswagen kever. Dat was er nog een met zo’n brilletje. Mijn  kleine duivenzolder bevond zich in de nok van die stalling. In de voorgevel van onze autoschuur...

Lees meer

Langs de weg

Vandaag ben ik een beetje filosofisch. Wat fantaseren over duiven kan geen kwaad. Toen ik zo’n 50 jaar geleden aan de postduif raakte, was er over de manier waarop duiven hun weg zochten weinig bekend. Er zou een soort kompas zijn. Een stukje ijzer in hun koppetje dat...

Lees meer

Van een lapvluchtje, ongepelde pinda’s en acrobaten

Het is de laatste dag van de zomer. Er is volop zon, de lucht is warm en vochtig. Morgen begint de meteorologische herfst en komt de R in de maand. De R van regen en rotweer. Ik heb de maandagmannen op bezoek. Zo noemt mijn oudste kleinzoon ‘t groepje...

Lees meer

Slakken uit Limoges

Duivenmelkers hebben aan buitenstaanders veel uit te leggen. Vaak vindt men dat je een rare liefhebberij hebt. ’ Vliegen die duiven eerst naar Frankrijk  of  breng je ze daar zelf heen.’ Zo zit er af en toe een ex- collega van school te jennen. Domme vragen waarop een...

Lees meer

Een netelige kwestie

Het was  in een vroege lente. We dronken koffie. Onder ’t duivenhok ontwaakte een egel  uit  zijn winterslaap. Ot en ik hadden het  natuurlijk over duiven. Sien schilde een appel. In de tuin winkelden vier witte pluiskippen. ‘Waar is die tand nou.’ Sien wees. Haar...

Lees meer

Heen en weer

Soms is dichtbij toch ver weg. Daar moest ik aan denken toen ik in een doos met oude ringen het duivenpootje terugvond dat duivenbuurman  Kobus ooit van een wandeling meebracht. Een paar botjes met een groene ring, meer was het niet. Die ring was van ’95.  In het...

Lees meer

Boosaardige Geesten

Ergens in een hete zomer moest ik mijn blauwe 31 terughalen bij B. uit Didam in de Achterhoek. De jonge duivin was van de eerste puntenvlucht uit Meer niet thuis. Misschien had ze net als haar baas een hekel aan die losplaats. Meer ! Dat is toch geen naam voor een ...

Lees meer

Duivenverdriet

Soms zit het tegen en loopt alles in de soep. Een dag of tien terug komt mijn bonte 542 een uur te laat thuis van St. Vincent. Hij is gekoppeld met de Cahors duivin. Het echtpaar zit op stenen eieren. De echte eieren, die  nu elke dag zullen kunnen uitkomen, heb ik...

Lees meer

De laatste foto’s van Ouwe Kees

    Naast hem zie je nog een glimp van z'n vrouwtje maar wat moet ze nou met zo'n snurkende sukkelaar Op zondagmiddag 22 mei 2011 keerde Ouwe Kees, mijn meest bejaarde duif-hij was 17 jaar- niet terug op het hok. Tijdens  het vliegen en draaien van zijn...

Lees meer

Oplopen

Een paar jaar geleden stond ik aan de ringentang voor de overnacht. Eigenlijk was tang niet ‘t goede woord. Ik was namelijk driftig elektronisch doende. Dat betekende een soort rituele handeling waarbij ik gechipringde poten van duiven in of boven het kuiltje van een...

Lees meer

Geef mij maar zo’n uitzondering!

‘Een verdwaalde duif is voor mij waardeloos. Ik haal nooit een duif op en ik wil ook geen aanvliegers op mijn hok.’ Aan het woord was de ’Kapitein Iglo’ van onze club, althans  daar leek Hendrik met zijn besnorde kop nog het meest op. ‘Je moet nooit, nooit zeggen’,...

Lees meer

Windsprong

  Weer geen weer. Het is de laatste tijd  wel huilen met de pet op. Heel de week lijken de omstandigheden voor  een mooie duivenvlucht en vroege vlotte duivenlossing gunstig. Maar op zaterdagmorgen liggen de weerkaarten plotseling anders.  Je kijkt naar buiten; de...

Lees meer

De buitenechtelijke kinderen van Zwarte Streef

Heb ik dat weer, dacht ik. Ongeveer een maand geleden  kreeg  ik 6 koppels  duiveneieren van iemand uit een klein dorpje in de Gelderse vallei. In mijn nesthok huizen 8 doffers met  duivinnen. Hun grote liefdes zullen we maar zeggen. Het kwam toevallig zo uit dat de...

Lees meer

Gerrit en het rennetje

Het ging opeens aardig met mijn jonge duiven. De concurrentie dacht dat het van die ren aan het jonge duiven hok kwam. Die uitbreiding van mijn accommodatie had ik te danken aan mijn clubgenoot Gerrit. Een paar jaar eerder kon ik met Orléans jonge duiven zelf niet...

Lees meer

Zwerfoog en Duffie

Links in het onderste broedvak kijkt een duif me kwaad en argwanend aan. Z’n oog fonkelt.  Hij glipt door mijn vingers als ik hem pakken wil. Dat geeft problemen. Een duivenmelker op leeftijd   bukt niet soepel meer en op de hurken gaat helemaal niet. Na wat vergeefse...

Lees meer

Nieuwe buren

Roberto heeft zorgen. Hij heeft nieuwe buren. Aardige mensen daar niet van. Maar ze hebben een dakkapel op het huis laten zetten. Roberto heeft duiven. Al veertig of meer jaren lang. Die houdt hij op zolder. Er is tussen de twee huizen onder het dak maar een dun...

Lees meer

Mus en Marathon

Mijn duiven worden ongeduldig. Ze willen de liefde bedrijven. Dat mag van mij niet. Ik houd ze nog gescheiden. Ze snappen er niks van. Al maanden hebben ze geen veer van elkaar gezien. Het nesthok  wordt gerenoveerd, over een paar dagen is de bruidssuite klaar....

Lees meer

Gered van de Kliko

De eerste keer dat ik die vader en zoon uit V. zag, glommen ze als twee opgepoetste bosvruchten. Ze hadden een vroege prijs van een Marathonvlucht. Een donkerwitpen duivenvrouwtje had voor hen de kastanjes uit het vuur gesleept. Ik mocht verslag en foto maken. Vader,...

Lees meer

Besluiteloos

Besluiteloos   Het is dinsdagmorgen. De zon schijnt. Wouter kijkt uit het raam. Vanavond mag hij naar de duivenclub. Aurillac staat op het programma. Maar zal hij inkorven?   Als voormalig tuinder wist vroeger op de veiling zonder mankeren te beslissen en...

Lees meer