Het is dinsdagmorgen. De zon schijnt. Wouter kijkt uit het raam. Vanavond mag hij naar de duivenclub. Aurillac staat op het programma. Maar zal hij inkorven?

Als voormalig tuinder wist vroeger op de veiling zonder mankeren te beslissen en een goeie prijs te maken. Duiven zetten voor een marathonvlucht is toch andere muziek. Hij heeft duiven genoeg, ja in overvloed. Daar gaat het niet om.

Wat gaat het weer doen?. Op zijn laptop bezoekt hij Weer Online. Aurillac geeft voor vrijdag, de morgenuren lichte regen. In de middag piept er een zonnestraal langs de wolken. Dan zouden ze los kunnen met de eerste honderd kilometer wisselend bewolkt en zwakke noordwesten wind. Vlak onder en boven Parijs komen er royale opklaringen en draait de wind stevig naar west tot zuidwest. In Oostelijk België en Luxemburg zal het zwaarbewolkt zijn en de Vlamingen verwachten hier en daar zelfs fikse regenbuien met een klap donder. ‘Ja,’ denkt Wouter, ‘met die westenwind drijven onze duiven oostelijk af en zitten ze daar in de Ardennen zwaar in de shit. Hij korft niet in. Hij is niet van Lotje getikt.

Wel gaat hij ’s avonds naar de vereniging voor een koffiebabbel. Zijn club- fond- vliegers brengen hun vogels wel. ‘Waar zijn jouw duiven, ’vragen ze. ‘Ik vertrouw het weer niet,’ zegt Wouter. ‘heb je gezien wat dat van plan is? Er wordt gelachen. ‘Jazeker, wis en warempel wel’, zegt Peter., ‘maar de week is nog lang en het is pas Dinsdag.’ ‘Het weer is net zo wispelturig als een vrouw,’ lacht Kees., ‘Ik geef ze een paraplu mee en behandel hun vleugels met anti-rain, weet je wel, van dat spul waarmee je schoenen waterdicht maakt,’ roept Janus. de clown van de club. ‘Op vrijdag gaan onze duiven om een uur of een de lucht, zullen we wedden,’ voegt hij eraan toe Wouter haalt de schouders op, vraagt zijn tafelgenoten wat ze willen drinken: chocomel, bitter lemon of bier?

Janus krijgt gelijk. Op zaterdag rond het middaguur vallen de duiven als zand, De lucht is blauw. Behalve wat vliegtuigstrepen is er geen vuiltje aan de lucht.

Veertien dagen, drie weken later is de volgende vlucht. De vooruitzichten zijn ideaal. Iedereen stuurt zijn krachtpatsers naar Cahors. En U raadt het al. Het is warm weer met een variabele wind. Dat lijkt goed, maar om een of andere raadselachtige reden, kent het concours een moeizaam en traag verloop. Veel duiven hebben ergens onderweg voor bed en breakfast gekozen en melden zich pas in de dagen die komen.

©c.u.