Proloog
2016 was het jaar van Jelle Jellema. In de Fondunie 2000 werd hij met overmacht Keizer Kampioen. In de ZLU won hij veel vaasjes. Het was ongekend, zou Hans van Zetten zeggen. Jelle speelde in 2016 met zijn duiven de volgende top 10-prijzen in de ZLU 5e en 6e nationaal Pau, 3e en 10e nationaal Barcelona, 3e en 6e nationaal Bram (Narbonne) en 3e en 9e nationaal Perpignan. Verder won hij 12 vaasjes en 20 prijzen bij de eerste 100 nationaal. Jelle’s duiven moeten 120 km verder vliegen als een gemiddelde Brabander (dan hebben we niet eens over de Zuid Limburg of de liefhebbers uit Zeeuws Vlaanderen). Deze overvlucht wordt tegenwoordig heel makkelijk vergeten, omdat de prestaties van de duiven van Jelle normaal lijken te zijn. Het blijft natuurlijk heel bijzonder. De duiven die deze prestaties in 2016 hebben geleverd zijn vorig jaar uitvoerig besproken op Het Marathonduivenjournaal.
Inleiding
Als je zo’n jaar als 2016 hebt gezien en er verslag van hebt gedaan, zit je op het puntje van je stoel als duivensportverslaggever als het ZLU-seizoen 2017 begint. Hoe gaat het seizoen na zo’n topjaar verlopen bij deze supermelker. Zit er nog verbetering in, al is de ruimte hiervoor erg klein? Kan hij het stabiliseren? Komen de topduiven van 2016 in 2017 weer naar voren? Genoeg redenen om deze liefhebber via de uitslagen te volgen. 2017 was weer een goed jaar voor Jelle. Vooral op zijn favoriete (zo lijkt het tenminste) vluchten Barcelona en Perpignan liet hij zich weer gelden. Op beide vluchten de 2e nationaal. Hij verdiende 6 vaasjes en had 12 duiven bij de eerste 12 nationaal. Als 2016 een superjaar is, is 2017 een heel goed jaar. Als je naar deze cijfers kijkt. Verder werden er diverse kampioenschappen binnen gehengeld bij de ZLU en de Fondunie 2000. Bijzonder was de 2e plaats bij de Marathon Noord op de Ochtendlossing. Jelle stond 3 jaar achtereen op het ereschavot in deze zware competitie. Daarom begon de reportage over dit kampioenschap zo …
Als je zonder een naam te noemen een verhaal vertelt dat als volgt gaat: Er is een competitie in de Noordelijke helft van Nederland. In deze competitie doen honderden liefhebbers mee. Er is een onderdeel dat gaat over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Alleen de twee bovenste van de lijst tellen voor deze competitie. In de periode van 2015 tot en met 2017 is er een liefhebber die achtereenvolgens 3e, 1e en 2e is geworden en mensen mogen raden wie dat is, dan denk ik dat meer dan 90% zal zeggen: ‘Dat moet Jelle Jellema zijn! Niemand vliegt er de laatste zo constant als hij!’ En dan moet je als opgever van dit raadsel alleen maar instemmend en met veel respect knikken, want inderdaad … niemand anders is hier toe in staat.
Barcelona
Als je aan de man uit Nijverdal denkt, denk aan de vlucht Barcelona. In 2014 won hij de 1e en 3e Internationaal met ‘Kleine Jade’ en ‘Sylvie’. 2015 moest hij van zichzelf één duif, omdat de duiven niet de juiste vorm hadden. ‘Blauwe Benno’ won wel een mooie prijs, maar die verbleken bij de prestaties van 2014, 2016 en 2017. In 2016 won Jelle de 3e en 10e nationaal met ‘Roos’ en ‘Evi’. In 2017 won ‘Saar’ de 2e nationaal. In 4 jaar tijd de 1e nationaal, de 2e nationaal, 2 maal de 3e nationaal en de 10e nationaal Barcelona. Dan mag je je wel de Beste Barcelona-speler van deze tijd noemen. Daar is wat mij betreft geen twijfel over mogelijk!
Nog even in het kort de liefhebber
Jelle Jellema is een grootheid in de marathonduivenwereld. Jelle is begonnen samen met zijn vader in het Friese Steggerda met duiven van Piter Beerda (Het Fondkoppel) met een mooie inbreng van Zwart Goud van Akkermans. Later heeft Jelle topduiven ingekruist zoals zonen van Miss Gijsje van Arjan Beens, duiven van het stamkoppel van Harold Zwiers en duiven van Hugo Batenburg. Zo is zijn stam sterker en sterker aan het worden. De grootste reden van deze groei is, is Jelle zelf. Hij zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken. Nog even een greep wat hij naast zijn eerder genoemde Barcelona-topprijzen heeft gewonnen: 6e en 9e nationaal St. Vincent ZLU 2015, 5e en 6e nationaal Pau 2016, 13e nationaal Marseille 2016, 3e en 6e nationaal Narbonne 2016 en 3e en 9e nationaal Perpignan 2016. In 2017 kwam daarbij o.a.: 2e nationaal Barcelona, 18e nationaal Narbonne en 2e en 11e nationaal Perpignan.
… wordt vervolgd …
Recente reacties