Bij Het Marathonduivenjournaal zijn we bezig met een serie over het jaar 2016 van Jelle Jellema. We gaan door het seizoen heen … de vluchten … dingen die spelen … vragen die naar boven kwamen borrelen in het seizoen en in het gesprek tussen Jelle, Mike (van SMN) en mezelf. In het derde deel ging het over Jelles zienswijze op het verbeteren van de stam en de prestaties van zijn doffers. Nu leest u onder andere over de opleiding als jonge duif, het spel van de jaarlingen en de vlucht Narbonne. Ik hoop dat u het met plezier verder gaat lezen …

 

Jongen en jaarlingen

Jelle kweekt jaarlijks meer dan 100 jongen. Deze jongen worden heel goed opgeleid. Ze gaan vanaf het begin tot het eind mee. Dit jaar was dat Melun … tegen de 500 km. Deze opleiding is noodzakelijk voor het vervolg van de carrière van deze duiven. De bedoeling is dat de jaarlingen Agen ZLU gaan vliegen (ruim 1.000 km) en daarna volgt Narbonne of zelfs Perpignan. Jelle: ‘Dit jaar waren de weersvoorspellingen voor Narbonne onstabiel en was ik bang dat de duiven niet los zouden komen. Daarom heb ik mijn jaarlingenploeg gesplitst. Een groep ging naar Narbonne en het andere deel ging naar Perpignan. Dit pakte geweldig uit, want op beide vluchten had ik een jaarling voorop. Met een degelijke opleiding moet een jaarling dit aankunnen. Op deze manier worden de duiven die zich laten zien steeds sterker en dus de stam ook.’ Je bent dus niet bang, dat je je duiven op een vrij jonge leeftijd opbrandt? Jelle: ‘Nee daar ben ik niet bang voor, duiven die zo snel zijn opgebrand wil ik niet in mijn stam hebben, ze moeten het karakter hebben om door te gaan, ook bij hun 10e overnachting. Nee, mijn duiven zullen gemiddeld misschien 4 jaar mee gaan, als vliegduif. Dus vanaf het vijfde jaar wordt het misschien minder. Bij voorzichtige liefhebbers krijgen ze als jaarling ongeveer de opleiding, die ze bij mij als jonge duif krijgen. Die duiven zullen ook gemiddeld 4 jaar goed presteren en omdat ze beginnen als 2-jarige duif, worden die gemiddeld vanaf hun 6e levensjaar minder. Dat komt in feite op hetzelfde neer. Uitzonderingen aan beide kanten bevestigen ook hier de regel.’ Van je 16 beste duiven van dit ZLU-seizoen zat één vierjarige en één 5-jarige duif en de 5 Barcelona-topduiven zijn drie jaar. De meerderheid van je toppers waren dit jaar 2-jarigen en jaarlingen. Baart het je geen zorgen dat je relatief weinig oude toppers hebt? Jelle: ‘Dit jaar zijn er veel jonge toppers opgestaan. Daar ben ik blij mee. Ik hoop dat deze jonge toppers de komende twee jaar zich ook vroege prijzen blijven vliegen. In het verleden had ik in verhouding meer oudere vliegers. Daarbij komt dat enkele oude vliegers (zoals Silvie, Romee en Kleine Jade) toch naar de kweek zijn gegaan en er zijn wat oudere toppers weggebleven, met name aan het begin van het seizoen en door de havik. In het verleden had ik duiven die tot 7 jaar kop vlogen, dus ik maak me daar niet direct zorgen over. De goede van 2011 en 2012 laten zien dat kopvliegen nog steeds kan en ik hoop wel dat het de komende jaren weer meer gaan worden.

NL15-1320979 Silke verkleind

Narbonne

Op de voorlaatste vlucht van het seizoen had Jelle 31 duiven mee (inclusief een grote groep jaarlingen). Zoals bekend is deze vlucht uiteindelijk in Bram gelost. Mede door de late verplaatsing werd het een moeilijke vlucht voor de duiven. 18 duiven vlogen prijs. De eerste duiven waren terug te vinden op de plaatsen: 3, 6, 99, 132, 147, 165 en 215 tegen 5.042 duiven. De eerste duif was een jaarling, ‘de 979 van 2015’. Deze duivin gaat door het leven als Silke. ‘Persoonlijk vond ik dit de mooiste prestatie van het seizoen, een duif krijgen als er nog maar 4 duiven in Nederland gemeld zijn en dan ook nog een jaarling,’ vertelt Jelle. Eerder in het seizoen 2016 won ze de 631e nationaal Agen ZLU. De vader van Silke is de zoon van Miss Gijsje en Mr. Beautiful van Arjan Beens, waarover al eerder terecht de loftrompet is geblazen. Hij is bijvoorbeeld ook de vader van Evi (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona). De moeder van Silke is Het Klein Kweekstertje, die ook de moeder is van Silvie (3e Internationaal Barcelona 2014). Het Klein Kweekstertje vloog zelf onder andere de 14e nationaal Barcelona in 2008. Het Klein Kweekstertje komt uit Jaguar (zoon Zwart Goud met Mini), die o.a. de 36e nationaal Bergerac won, met Meike. Meike won o.a. de 9e nationaal St. Vincent  en komt uit Lucas, een kweker van meerdere goede duiven.

NL14-1559708 Queen Willemijn verkleind

De tweede duif van Narbonne is ‘de 708’ van 2014. Deze duivin heet Queen Willemijn. Ze won vorig jaar als jaarling de 54e NPO Orange en de 101e NPO Aurillac. Eerder in het seizoen 2016 won ze de 322e nat Bordeaux. Haar vader komt van Gebr. Homma uit Steggerda en heet de Homma-doffer. Hij komt uit een duivin van het snelheidssoort van Eijerkamp met een doffer met eendaagse fondbloed van Arie Dijkstra. In zowel vaders- als moederskant zitten asduiven in groot verband. De Homma-doffer stond op een bewezen kweekster van Jelle toen Queen Willemijn eruit kwam. Deze duivin is ‘de 933 van 2010.’ Dit duivinnetje is ook de moeder van de 7e NPO Bergerac 2015, 9e NPO Bergerac 2013 en de 10e NPO Limoges 2016. ‘De 933’ komt uit een zoon van Sophie (3e Internationaal Barcelona 2014) en een dochter van één van de goede vliegers/kwekers van het hok Jellema, ‘De Bergerac-doffer’ (doffer Fondkoppel).

 

Het hok

Wat maakt jouw hok tot een tophok, Jelle? Onze topper: ‘Het hok staat er vanaf 2008 en er is in de loop van de jaren best wat aan veranderd. Er zitten zwarte dakpannen op en dat trekt veel warmte aan. Daarom zitten er in de zolder Dupanelplaten (isolerend) om de warmte buiten te houden. Overdag is het verluchtingsysteem het zogenaamde ‘doossysteem’. Alleen de voorkant open. In de nacht zijn de spoetnikken dicht en gaat het plafond voor 10 cm open. Overdag is er een  lichtintensiteit van 80 lux, als het erg donker weer is doe ik overdag de lampen aan. Na de langste dag wordt er bijgelicht. De deuren tussen de afdeling zitten dicht. Wel zit er een luikje in de deur zodat de duiven kunnen overlopen.

 

… wordt vervolgd …