Het jaar 2016 was voor Jelle Jellema een fantastisch jaar!!! Het Marathonduivenjournaal gaat hier een mooie serie overschrijven. Dit is deel 2 van het 2016-verhaal over de duiven en de prestaties van deze duiven van Jelle Jellema. Vorige week in de inleiding schreef ik wat Jelle vertelde over zijn voordeel in het afgelopen seizoen en ik schetste het nadeel wat de duiven op de langere afstanden standaard hebben. In het seizoen had ik een gesprek met een collega-liefhebber over de prestaties van Jelle. Hij vertelde dat de wind week in – week uit gewoon richting Nijverdal blies en hij meende dat serieus. Mijn antwoord toen was: ‘Als Jelle Jellema in Delfzijl gaat wonen, dan blaast over een jaar of 4 de wind richting Delfzijl!’ …

 

Agen ZLU en St. Vincent

De week na St. Vincent en Pau was het weekend van Agen ZLU. Op deze vlucht speelde Jelle 52 jaarlingen en 11 oude duiven. Van de oude duiven speelden 5 duiven prijs, beginnend met de 192e nationaal tegen 6.887 duiven. Bij de jaarlingen hadden 21 duiven prijs, beginnend met de 49e, 109e en 114e nationaal tegen 4.679 prijzen. In de Fondunie 2000 waren 2.664 duiven mee en speelde de eerste jaarling de 48e prijs in de totale uitslag. Het was geen slechte vlucht voor Jelle, maar met St. Vincent wel de twee minste vluchten. De eerste duif van Agen was ‘de 033 van 2015.’ De vader van deze duivin komt uit ‘New Witbuik’, die bij Schults uit Bruinisse de eerste nationaal Barcelona won in 2012. Deze duif was eigendom van Hugo Batenburg. Tegen ‘New Witbuik’ stond Silvie van Jelle, die in 2011 de 3e Internationaal Barcelona won. De moeder van ‘de 033 van 2015’ komt uit een dochter van Miss Gijsje van Arjan Beens. Deze topduivin stond op een doffer met geweldige grootouders: De Brive, Het Blokje, Mr. Bergerac en Janine. Miss Gijsje is een dochter van Mr. Bergerac en de doffer die erop stond een kleinzoon via een dochter. Dus de moeder van de eerste duif van Agen is een lijnenteeltduif naar Mr. Bergerac van Arjan Beens volgens de theorie van dr. Anker. Twee weken na Agen stond St. Vincent ZLU op het programma. Op deze vlucht had Jelle 12 duiven mee en 5 duiven hadden prijs. De eerste duif speelde in de Fondunie 2000 de 19e prijs tegen 686 duiven en in de ZLU de 182e nationaal tegen 3.387 duiven.

De duivenstam

De onvolprezen fondstam van de familie Jellema is opgebouwd met duiven van Piter Beerda. Een liefhebber die jaar in jaar uit bij de beste programmaspelers van Friesland hoorde. In 1984 werd hij Generaal Kampioen van de afdeling Friesland met louter en alleen jaarlingen. Hij was hiervoor een jaar eerder verhuisd van het Noorden van Friesland naar een plaatsje in de buurt van Steggerda. Hij kwam toen in de vereniging bij Últsje en Jelle. Hij vloog sterk op alle vluchten, maar op verdere vluchten met zware omstandigheden was hij niet te kloppen. Hij maakte machtige uitslagen op moeilijke vluchten vanuit Bergerac (wat daar in Friesland ruim boven de 1.000 km is). Dit zijn de duiven die de basis vormen van het ras Jellema. Jelle kwam graag bij Piter en kon uren samen tot diep in de nacht over duiven praten. Op een dag kreeg Jelle een mand vol jongen mee, waaronder 5 jongen die hij voor de kweek moest bewaren. Uit deze duiven kwamen topduiven. Het soort wat Beerda had was een mengelmoes van sterke Belgische duiven zoals Vanbruane, Cathrijsse, maar ook Tournier-duiven. Toen pa en zoon Jellema zich op de zware fond gingen richten werd in de Beerda-duiven wat meer duurvermogen gekruist. Dit lukte het beste met een duif die zij in oktober 1998 kregen (op een bon) van Akkermans uit Nieuw-Vossemeer … Zwart Goud. Akkermans bracht deze doffer naar Friesland, nadat ze eerder al een bon van hem gekocht hadden. Van deze duiven is goed gekweekt en vooral Zwart Goud is een zeer waardevolle duif gebleken. Hij is voor een groot deel samen met de Beerda-duiven de basis geworden van het hedendaagse Jellema-soort. Afgelopen mei is deze goede doffer overleden. Jelle: ‘Zwart Goud was een geweldige kweekdoffer. De waarde van zijn eerste duivin, ‘de 02’, is heel groot. Met haar heeft Zwart Goud de beste jongen gegeven, als Saffier en Orion.’ De huidige basis bestaat voornamelijk uit twee koppels: Zwart Goud met ‘de 02 van Beerda’  en het fondkoppel, wat bestaat uit twee Beerda-duiven (de moeder van de duifkampioen van Johny Hartjes, Ulft komt rechtstreeks uit het Fondkoppel). Met jongen van beide koppels op elkaar en uit de beide koppels afzonderlijk is de basis gelegd van de huidige Jellema-duiven. In de loop der jaren is er van alles tegen aan gezet om het ras te versterken en dat lukt ook wel eens, zoals met duiven van Arjan Beens, Harold Zwiers en Hugo Batenburg Maar de basis … de Beerda-duiven en Zwart Goud en zijn kinderen wordt zuiver gehouden, zodat Jelle en ook zijn vader daar altijd op kunnen blijven terugvallen. Een heel goed voorbeeld van de basis is de Internationaal winnares van Barcelona … ‘Kleine Jade.’ Zij komt uit een kind van het Fondkoppel van Beerda, ‘Dirke,’ met een kind van ‘Zwart Goud’ met ‘de 02 van Beerda,’ ‘De Jade.’

NL13-1755856 Evi verkleind

Evi, 10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan 2016

De prachtige serie op nationaal Barcelona

Tussen Agen en St. Vincent was de Koninginnenvlucht van het Internationale Marathonspel, Barcelona. Op Barcelona had Jelle 12 duiven en won hij 8 prijzen. De eerste 5 duiven klasseerden zich op de volgende plaatsen: 3, 10, 18, 37 en 77 nationaal tegen 5.239 duiven. In de Fondunie was het goed voor de plaatsen: 1, 3, 7, 13 en 25 tegen 1.209 duiven. Roos was de eerste duif van Jelle op de Barcelona … de 3e nationaal. Ze is hiermee tegelijkertijd de winnares van de Fondunie 2000-deelnemers. Zij is ingekorfd op een stand van 14 dagen broeden. Vader van dit duifje is een zoon Miss Gijsje van Arjan Beens (volle broer van de moeder van ‘de 033 van 2015’, de eerste duif van Agen). Deze doffer stond op een dochter van Het Fondkoppel (soort Beerda). Deze duivin won 6 prijzen bij de eerste 101 nationaal. Roos won als jaarling de 30e NPO Bergerac en vorig jaar als tweejarige won ze de 370e nationaal Pau.

De tweede duif van Barcelona duif is ‘Evi.’ Ze won eerder in het duivenloopbaan 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27e nationaal Perpignan in 2015. Later in 2016 won ze ook nog de 9e nationaal Perpignan. Zij komt uit een zoon van Miss Gijsje met Mr. Beautiful (halfbroer van de vader van ‘Roos’) met ‘Sophie,’ die o.a. de 3e, 13e en 29e nationaal St. Vincent won en de 15e nationaal Bordeaux. Zij is een dochter van Orion en Mirna.

NL13-1755808 Zeus verkleind

Zeus, 18e nationaal Barcelona

De 18e nationaal Barcelona (7e in de Fondunie 2000) is ‘Zeus.’ Vorig jaar won deze doffer de 101e nationaal Marseille. Hij komt uit goede vlieg- en kweekduiven. Zijn moeder, Sanne, vloog twee prijzen in 2014 en 2015 bij de eerste 100 nationaal. In 2016 vloog ze de 87e nationaal Pau en de 14e nationaal Perpignan. Zij komt uit een zoon van Zwarte Herman met Hilton (moeder Roos) en een dochter (zus Jacky) van Zoon Zwart Goud met een samenkweekproduct van Jelle met Harold Zwiers (Inteelt Saffier met Morssie, de stammoeder van Harold). De vader van ‘Zeus’ komt uit Zoon Zwart Goud met dochter Iceman.

NL13-1755779 Erin verkleind

Erin, 37e nationaal Barcelona 2016

De vierde duif van Barcelona is Erin. Deze duivin uit 2013 won de 37e nationaal (13e in de Fondunie 2000). Deze duif won later in het jaar 210e nationaal Perpignan. Eerder won deze duif o.a. 146e nationaal Perpigan 2015. De vader van deze duif komt uit een Zoon van Miss Gijsje met een duivin uit Zoon Euro Diamond met een Inteelt-duivin van Zwart Goud. De moeder van de 37e nationaal Barcelona komt uit Hellas met Inteelt Kuif van Harold Zwiers. Deze Inteelt Kuif komt uit de topkweker Rooie Japie toen hij op zijn moeder Morsie stond. Hellas is een hele goede zoon van Saffier. Hij won o.a. 4e nationaal Limoges en 7e nationaal Bergerac.

De laatste duif van Barcelona, die de revue gaat passeren, won de 77e nationaal Barcelona en de 25e in de Fondunie 2000. Deze doffer uit 2013 heet Odin. Hij won eerder nog 3 prijzen bij de eerste 200 nationaal, waaronder de 59e nationaal Bergerac 2014. De vader van Odin is halfbroer Romee (de topper op de middaglossing). Hij komt uit Inteelt Saffier met Inteelt Orhan (via Wim Derksen). De moeder van Odin is Julia. Zij won op 7 jarige leeftijd in 2015 de 9e nationaal St. Vincent. Ze komt uit Zoon Saffier met kleindochter Saffier (via de zoon-lijn).

NL13-1755800 Odin verkleind

Odin, 77e nationaal Barcelona 2016

… wordt vervolgd …