Vandaag het laatste deel van de serie over het jaar 2016 van Jelle Jellema bij Het Marathonduivenjournaal. We hebben het hele ZLU-seizoen 2016 laten passeren. Er is geschreven over de stam en hoe Jelle deze stam probeert te verbeteren. Vorig deel kwam ook het hok voorbij. U heeft kunnen lezen over het spel met jonge duiven en jaarlingen. De vele nieuwe toppers, die de ‘oude garde’ is gaan overvleugelen. Dit keer gaat het over Perpignan … Ik hoop dat u de serie met veel plezier hebt gelezen, dat u nieuwe ideeën hebt opgedaan of nieuwe motivatie en dat het respect voor de uitblinker van 2016, Jelle Jellema uit Nijverdal, is gegroeid. Bij mij wel …

 

Perpignan

Om kwart over 7 werden de duiven gelost op de dag van Perpignan. In de avond vielen al enkele duiven op de kortere afstanden. De verwachting was dat de uiteindelijke winnende duif de volgende ochtend in de Noordelijke helft van Nederland zou vallen. Dit was ook het geval. Mevlut Tekin had zowel de eerste als de tweede duif in het concours. Jelle had de derde duif nationaal en 5e internationaal. Hoe heb je deze vlucht ervaren, Jelle? Jelle: ‘Heel bijzonder … in de avond heb ik de meldingen gevolgd en heb ik nog lang zitten kijken … tot half één. Maar goed … ikzelf kon niet goed slapen. Het hele seizoen ging al super en ook nu stonden de duiven er goed op. Na een uurtje slapen, ben ik het bed uitgegaan en met een zaklamp langs de hokken gaan kijken … niets! Weer naar bed en dan gaan rekenen, als het duifje doorvliegt met een bepaalde snelheid, dan kan ze rond half vier hier zijn (red: Jelle had zijn latere eerste duif in gedachten, omdat zij op Agen ook in de nacht had doorgevlogen). Toen het rond half vier was, dacht ik bij mezelf, als ik nu uit het raam ga kijken, dan zit ze in de spoetnik. Ik stapte uit bed en keek uit het raam … en het duifje zat in de spoetnik !!!’ Zeker een bijzonder verhaal en een goed voorgevoel.

NL13-1755856 Evi verkleind

Evi, 10e nationaal Barcelona en 9e nationaal Perpignan

De duiven van Perpignan

Op Perpignan had Jelle 45 duiven mee. 22 duiven haalden de prijzen tegen 4.027 duiven. Jelle begon met de prijzen: 3, 9, 14, 17 en 35. Dat is toch geweldig … 4 vaasjes op één vlucht en 1 er niet ver vandaan. Dit is ongeëvenaard !!! ‘Dubbeling duivinnen doe ik niet, dat vind ik zo’n onzin, duivinnen zijn minstens zo goed als doffers,’ vertelt Jelle.

De eerste duif is ‘de 022 van 2015’.  Dit duifje gaat door het leven als Dafne (zie hoofdfoto van dit artikel). Deze duif heeft een geweldige afstamming. Haar vader is een zoon van New Laureaat van Hugo Batenburg (1e Internationaal Barcelona 2013) met Kleine Jade van Jelle (1e Internationaal Barcelona 2014). De moeder van Dafne is een dochter van Orion (beste broer Saffier) met Silvie (3e Internationaal 2014). Dit soort afstammingen is toch fenomenaal en als zo’n duif ook nog eens een 3e nationaal Perpignan wint, dan komt alles mooi bij elkaar !!! Uit dezelfde koppeling als Dafne komt ook de 123e nationaal Perpigan 2016.

De tweede duif van Perpignan won de 9e nationaal Perpignan en is dezelfde duif die eerder dit jaar de 10e nationaal Barcelona won. Dit is Evi. Haar afstamming en andere prestaties staan bij de vlucht Barcelona (deel 2). Dit was de eerst getekende die belangrijk is voor het kampioenschap van de Marathon Noord.

NL12-1056934 Sanne verkleind

Sanne, 3e duif van Perpignan

De derde duif van Perpignan was ‘de 934’ van 2012. Deze duivin heet Sanne en won eerder in haar loopbaan o.a. de 57e NPO Bergerac 2015, 93e NPO Brive 2014 en eerder in het seizoen 2016 87e nationaal Pau. De vader van Sanne komt uit een zoon van Zwart Goud (Zwarte Herman) met een duivin uit het Fondkoppel. Dit is Hilton die o.a. de 15e nationaal Limoges en de 24e nationaal Bordeaux won. De moeder van Sanne is Zus Jacky. Zij komt uit een zoon van Zwart Goud met een dochter uit het koppel Inteelt Saffier met Morsie. Morsie is de stammoeder van Harold Zwiers uit Den Ham. Sanne is op haar beurt al weer de moeder van Zeus, de 18e Nat Barcelona 2016.

De vierde duif won de 17e nationaal en is de tweede jaarling, ‘de 981 van 2015’.  De vader van deze duivin komt uit ‘New Witbuik’, die bij Schults uit Bruinisse de eerste nationaal Barcelona won in 2012. Deze duif was eigendom van Hugo Batenburg. Tegen ‘New Witbuik’ stond Silvie van Jelle, die in 2011 de 3e Internationaal Barcelona won. De moeder komt van de familie van Houten. De vader (Pipa 1) van deze duivin komt uit de Narbonne met Perpignan-girl en de moeder van de duivin van Wim van Houten is Hannie. Zij won de 20e nationaal Perigueux 2010 en de 74e nationaal Barcelona 2012 en de 15e Internationaal Barcelona 2011. Ze komt uit de Rode van Tuyl met Rood Vinkenborg.

De vijfde duif van Perpignan is de oudste topper van het seizoen 2016 van Jelle … ‘de 573 van 2011’. Deze doffer, Jack, won al vele prijzen waaronder vorig jaar de 6e nationaal St. Vincent. Eerder dit jaar won hij de 317e nationaal Barcelona. De moeder van Jack is een dochter Nirvana. Nirvana is de beste zoon van Orion en Mirna. De vader van Jack komt van Ko van Dommelen. Dit is Bonte Ko die o.a. de 12e nationaal Orange won in 2012. Hij komt uit De Portier van Jan Moedt en Zwart Zusje Paarsborst.

NL11-1292573 Jack verkleind

Jack, 6e nationaal St. Vincent 2015, 35e nationaal Perpignan 2016

10 toppers op Perpignan

Naast een knappe ploeg jaarlingen speelde Jelle 10 bewezen toppers. Jelle: ‘Die 10 staan op een lijstje en als er dan één is, dan kan je die doorgestreept worden. Deze 10 wil je namelijk graag terug. Daarnaast hoop je dat er nieuwe toppers opstaan. Je weet vooraf als je 10 goede speelt, dat je er één of meerderen ook kan verspelen. Op Perpignan verspeelde ik er maar één … maar wel de 3e nationaal Barcelona van eerder dit jaar. Dat doet best zeer!’ Denk je niet bij jezelf … deze duif wint de 3e nationaal Barcelona … ik heb hier goud in handen, die houd ik thuis … misschien volgend jaar weer naar Barcelona of gelijk naar het kweekhok, zo’n topper? Jelle: ‘Ik snap je vraag … maar als een topduif er top uitziet, dan moet ik heb hem of haar spelen, want dan heb ik de beste kans op weer een topnotering. Als ik hem of haar thuis houd, dan verklein ik de kans en natuurlijk baal ik achteraf dat ik juist zo’n duif verspeel. Ik baal niet dat ik haar gespeeld heb, maar wel dat ze wegblijft. Het blijft een risico als je goede duiven speelt, dat je ze verspeeld, maar je vergroot ook de kans op een goede uitslag en ik speel graag wedvluchten om te winnen. Om te kijken wat mijn duiven kunnen’ Het is wel een winnaarsmentaliteit en als je veel toppers speelt, dan is de kans op verspelen ook groter, dan als je er maar 1 of 2 speelt. Verspeel je er dan 1 dan is ‘de schade’ relatief groter. Bij Jelle staan er nieuwe duiven op, die terug te vinden aan de kop van de uitslag. En als je ziet hoeveel toppers bij Jelle wel het kweekhok hebben mogen betreden, dan zijn er veel meer behouden voor zijn stam, dan verspeeld.

 

Tot Slot

Het was enerverend om een groot verslag te maken over het topjaar 2016 van Jelle Jellema. In 2014 deed ik dit over het topjaar van Arjan Beens. Het is mooi om te zien hoe de topduiven zijn opgebouwd. Hoe de duiven worden gespeeld, wat de resultaten zijn, dat er in 2016 relatief veel nieuwe toppers zijn opgestaan en hoe Jelle zelf relativeert (‘Ik heb veel meegehad in 2016.’) Verder is het mooi hoe hij zijn stam versterkt en hoe hij nadenkt over dingen als dat zijn doffers achterblijven bij zijn duivinnen. Jelle is een grootse duivenmelker, iemand die over alles wat met duiven te maken heeft nadenkt en die ook andere liefhebbers graag helpt en adviseert, zoals u lezen kunt in het Narbonne-verhaal van Jan Becker op deze site. Ik wil Jelle nogmaals feliciteren met het Kampioenschap Ochtendlossing van de Marathon Noord en het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000 en tot een volgende keer !!!

jaco-handtekening