Het jaar 2016 was voor Jelle Jellema een fantastisch !!! De prestaties van zijn duiven waren buitencategorie. De neergezette uitslagen zijn niet te overtreffen en zelfs niet te evenaren, zou je denken. Maar eerlijk gezegd dacht ik dat in 2014 ook van de prestaties van Arjan Beens en dat is in 2016 dus toch gebeurd door Jelle Jellema en zijn duiven. Jelle zelf is trots maar ook nuchter: ‘Ik heb op veel vluchten alles mee gehad. Kopwind in Zuid Frankrijk en later op de vluchtlijn draaiend naar West of Zuidwest en dan heb je toch wel een voordeeltje. Dit soort seizoenen zal ik niet vaak meer meemaken, dat ook de weerselementen mij gunstig gezind zijn.’ Hiermee is niet alles gezegd over dit seizoen, want er wonen meer duivenliefhebbers in Oost en Noordoost Nederland en die hebben niet het seizoen gehad wat Jelle heeft gehad en hebben zeker niet de series gepakt als Jelle met zijn duiven heeft gedaan. Daarbij komt dat het voordeel, wat Jelle schetst, ook weer deels wordt teniet gedaan door de overvlucht. Voor vermoeide duiven wegen de laatste loodjes het zwaarst. Zijn duiven hebben een overvlucht t.o.v. Zuid Limburg en Zeeuws Vlaanderen van zo’n 170 km. Of zullen de duiven van Jelle niet vermoeid raken?

 

De liefhebber

De duivenliefhebbersloopbaan begint voor Jelle in Friesland bij zijn vader thuis en ook met zijn vader (Últje). Jelle Jellema, geboren Fries, is met een duif in het hart geboren. Van jongs af aan ging hij met zijn vader in Steggerda al mee de hokken in. Vader Últsje begon ruim 50 jaar geleden met de duiven en Jelle is er dus mee opgegroeid. De tweede helft van de jaren ’80 zijn vader en zoon Jellema zich gaan toeleggen op de grote fond en vanaf het begin ging het goed. In de loop van de jaren ging het alleen maar beter. In 2008 startte Jelle in Nijverdal met de duiven en begon hij daar met een eigen hok. Hij woonde er al in 2001 en reisde voor de duiven wekelijk enkele keren op en neer naar Friesland. Dat hoefde vanaf 2008 niet meer. Vader Últsje ging in Friesland verder. Jelle deed in principe alle marathonvluchten mee met zowel een middaglossing als met een ochtendlossing zoals de ZLU-vluchten. Dit jaar lag het accent op de ZLU-vluchten en werden al verschillende middaglossingsvluchten overgeslagen. Vanaf 2017 is de kans heel groot dat er alleen nog ingemand wordt op de ZLU-vluchten. Jelle: ‘Het zijn gewoon de mooiste vluchten. Je hebt er twee keer spanning mee. Komen ’s avonds ja of nee en dan weer in de ochtend … Hoe vroeg vallen ze?’ Jelle en zijn vader hebben veel vroege prijzen en mooie series gepakt, maar het voorlopig hoogtepunt is natuurlijk het winnen van Internationaal Barcelona met ‘De Kleine Jade’ in 2014. Op die vlucht pakte hij ook nog de 3e (Inter)nationaal met Sylvie. Dit jaar komt daar een 3e en een 10e nationaal Barcelona bij. Dat wordt bij leven en welzijn een prachtige erelijst … alleen op Barcelona al. Welke andere topnoteringen (en dat zijn er heel wat) daar dit seizoen nog bij zijn gekomen leest u verder in het verhaal.

 

De voorbereiding op het seizoen

Dit jaar zijn de duiven in Nijverdal begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een tijdje gebroed te hebben, worden de nesten opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar de verschillende vluchten konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk slechts één nacht mand. Jelle, is er nog wat nieuws te melden over het systeem? Jelle: ‘Ik heb samen met Beyers dit jaar een eigen mengeling gemaakt met extra veel vetten die ik de laatste 4 dagen voor inkorven voer. Verder voer ik gewoon de gangbare Beyers-mengeling van het seizoen.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Heel sporadisch iets voor de luchtwegen, hooguit eenmaal per seizoen 2 dagen (deed ik hiervoor nooit). Geel controleer ik eens in de twee weken zelf.

Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus wordt dit regelmatig gecontroleerd en eventueel een pil opsteken. Ik heb dit jaar opvallend weinig last van het geel, dat was vorig jaar veel meer.’

NL14-1559583 Rena

De eerste marathonweken

De afdelingen 9 t/m 11 starten begin juni met de vlucht Limoges. Ook Jelle speelde daarop mee. Deze vlucht gebruikt hij o.a. om de Barcelona-duiven in te spelen. Hij had op deze openingsvlucht 21 duiven mee en 11 duiven in de prijzen, beginnend met de prijzen 10, 11, 15, 31 en 66 tegen 1.544 duiven. Een lekkere start van het seizoen. Twee weken later was het weekend van St. Vincent en Pau. Op St. Vincent had Jelle 4 duiven mee en hij had er 2 in de prijzen op de plaatsen 82 en 95 in sector 3 tegen 3.278 duiven. De eerste duif gaan we nader toelichten bij de vlucht Marseille, want op deze vlucht was dit duifje de eerste van het hok. Op Pau had de geboren Fries 18 duiven mee en 10 prijzen. Hij had een geweldige serie. Nationaal begon hij met de prijzen 5, 6, 87, 111, 116 en 200 tegen 3.788 duiven. In de Fondunie 2000 had hij de 4e en 5e prijs tegen 939 duiven. Dit laat zien hoe sterk er in deze competitie gespeeld wordt. De eerste duif van Pau (5e nationaal) is ‘de 583 van 2014’, omgedoopt tot Rena. Vorig jaar won ze de 145e Orange in sector 3 en dit jaar werd ze duifkampioen in de Fondunie 2000. Naast de 5e nationaal Pau, won ze de 30e nationaal Marseille en de 439e nationaal Perpignan. Een geweldige duivin. De vader (Roman) van Rena is een zoon van Blauwe Benno met Romee. Blauwe Benno won vorig jaar als enige Barcelona-ganger (zie verhaal vorig jaar … https://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/jelle-jellema-nijverdal-3e-kampioen-ochtendlossing-marathon-noord-deel-2-en-slot/) prijs op Barcelona en won daarnaast 6 prijzen binnen de eerste 100 van diverse NPO-vluchten, waaronder de 3e NPO Bergerac. Blauwe Benno is gekweekt door Benno Kastelein uit een doffer van Harold Zwiers (Zoon Limmosje) met een duivin van Jelle (Inteelt Saffier). Blauwe Benno stond op Romee, één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot). De moeder van Rena is Evi, één van de beste duiven van Jelle. Zij wordt uitvoerig behandeld bij de vlucht Barcelona. Zij komt uit een Zoon van Miss Gijsje van Arjan Beens met Sophie, de 3e nationaal St. Vincent 2011.

De tweede duif van Pau is ‘de 046 van 2014’ oftewel Anke. Zij won de 6e nationaal en 7e internationaal Pau (5e in de Fondunie 2000). In het jaar ervoor won Anke een subtopprijs van Bergerac. Anke is een halfzus van Rena … met dezelfde vader … Roman. De moeder van Anke komt van Fred Kramer en Cees Ouwehand. Uit de beroemde Joe Frazier met zijn eigen zus. Joe Frazier won o.a. 2e nat. Cahors, 7e nat. Bergerac en 11e nat. St. Vincent.

NL14-1440046 Anke verkleind

… wordt vervolgd …