Paul Grolleman uit het Zuid Limburgse Landgraaf is een op en top duivenmelker. Het zit al meerdere generaties bij hem in de genen. Hij speelt op het hok van wijlen Fons van Ophuizen uit Landgraaf onder de naam Van den Bosch-Grolleman. Meerdere keren per jaar maakt hij mooie uitslagen. Op de ZLU pakt hij met regelmaat één of meerdere vaasjes en ook op de andere grote vluchten maakt hij mooie uitslagen. Zijn kijk op het selecteren ziet er als volgt uit:
Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Selectie van prestaties begint bij mij als jaarling al. Als jonge duif krijgen deze meermaals een concours te verwerken zodat ze weten waarom ze leven, zeg ik altijd. Alles wat terug komt in een normale staat wordt toegevoegd aan de jaarlingen ploeg. Als jaarling krijgen deze normaal gezien Agen en Narbonne te verwerken. Maar daar ga ik misschien op terugkomen. Dat wordt nader bekeken deze winter.
Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? De kwekers worden ook geselecteerd op prestaties van de nazaten. Dit is een vloeiende selectie en wordt er jaarlijks geruimd onder de kwekers. Na 2 jaar moeten er toch nazaten zitten op de vlieghokken. Vaak zie ik al bij de verliezen van de jonge duiven welke koppels niet geschikt zijn daar er geen jonge duif van overblijft… deze worden sneller aangepakt dan 2 jaar.
Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Aangezien ik pas een paar jaar bezig ben zitten er op dit moment nog geen gepromoveerde vliegduiven op het kweekhok waar ik zelf mee heb gevlogen. Daar ook voor het seizoen een jong wordt getrokken uit de beste vliegduiven en na het seizoen nogmaals, is er al direct een zicht op de kweekprestaties van de desbetreffende goede vliegduif. Met goede moet je spelen hebben ze mij altijd geleerd…. want er zijn er al zo weinig van.
Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Selectie vind vooral plaatst op prestatie. Maar ook wordt er geselecteerd op intuïtie wat me tot nu toe vaak geen windeieren heeft gelegd. Gewoon het gevoel van de duif of van de ouders dat mij net dat vertrouwen geeft om een duif aan te houden of eruit te selecteren. Beetje op gevoel zeg maar….
Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Ik voel graag een stevige rug, korte voorarm, verspringing van de voorvleugel naar de 1e pen en de sinds een paar jaar kijk ik ook naar de 6e/7e pen verspringing. Maar de korte arm is toch zeker hoofdzaak in mijn kweekhok, daar er bijna geen ‘lange’ voorarm te vinden is. Ook fletse ogen houdt ik persoonlijk niet van en zie ik graag een donker oog met het liefst zoveel mogelijk kleur. Maar dat zijn allemaal persoonlijke smaken. Bij veel kweekhokken zie je dan ook verschillende ogen en die vliegen allemaal hard. Dus dat is geen leidend iets volgens mij.
Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Ik zie zowiezo niet graag een open stuit… Bij eventueel een oudere kweekduivin mag dit wel maar deze duivinnen zijn dan ook al bewezen kwekers en wordt daar ook niet meer zo opgelet. Ze brengen immers goede duiven voort anders waren ze niet al op die leeftijd gekomen.
Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Jonge duiven die in een hoekje gaan zitten of om een of andere reden niet gezond kunnen blijven, selecteer ik er onherroepelijk uit. Meestal heb ik veel jonge duiven 100+ en wil geen risico lopen dat me straks de hele groep naar de maan is…. Zo blijven wel de sterkste over!
Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Jonge duiven die na een aantal weken terugkomen kunnen gewoon aanblijven zonder probleem mits in gezonde toestand. Wel wordt er geen speciaal programma meer voorbereid voor de nakomers en zullen ze de vlucht wat er aan komt gewoon meemoeten. Zoals eerder aangegeven alles wat thuis komt in een deftige conditie en gezondheid mag aanblijven
Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Verspringing naar de eerste pen kijk ik wel naar maar of ik hier op selecteer. Neen! Ik zie wel graag dat de vleugel in verhouding staat met het lichaam maar ook hier wordt er niet op geselecteerd bij de vliegduiven. Deze worden immers alleen op prestatie geselecteerd en op gevoel zoals eerder aangegeven.
Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Ogentheorie wordt niet toegepast. Daar ik het wel interessant vind kijk ik er wel naar maar pas ik er eigenlijk niet veel mee toe. Een goede stamopbouw, wat we tegenwoordig weinig meer zien, lijkt me wat belangrijker. En of deze nu witte of gele ogen, een hele of halve verkenningscirkel hebben maakt op dat moment niet veel uit…. Er zijn veel verschillende ogen bij verschillende winnaars elk jaar dus.
Paul Grolleman
Paul, bedankt voor je heldere en uitgebreide uitleg met een goede onderbouwing!
Recente reacties