Barcelona 2017 was een vlucht om nooit te vergeten. Léon Roks, de internationale winnaar, zal dat zeker be-amen. Hij was zwaar en uiteindelijk hadden veel duiven moeite om thuis te komen. Dat maakt de prestatie van de duiven die op zaterdag thuis kwamen extra bewonderenswaardig.  We hadden ‘het Gemakkie’ mee (afgelopen seizoen voorgesteld in de week voor Barcelona) … een duif met ervaring op Barcelona en al een mooie prijs gespeeld in de editie van 2016. Zij is helaas achtergebleven. Altijd balen en erg vervelend … je blijft ergens een hoop houden dat ze nog komt en als er in de ochtend weleens een vreemde op het hok zit, schrik je soms en hoop je dat het die duif is … helaas!

We hadden echter nog een troef mee. Een debutant op Barcelona met een kleine maar goede staat van dienst. Een duif die liet zien in een goede conditie te zijn en in vorm. ‘Het Gemakkie’ was mooi bij het aangeven in het Nationaal Infkorflokaal, maar deze duif was schitterend op het moment van inkorven. Het is de Blauwe 81 van 2013. In 2015 had hij een mooie prijs op Agen en nog mooiere op Marseille (118e nationaal in de ZLU). Hij ging dat jaar als eerst getekende naar Perpignan. Dat bleek te veel van het goede. Op de prijsdag was hij niet thuis en ook in de week erna geen enkel teken van de Blauwe 81. Enkele dagen later liep hij langs de weg bij de snackbar ‘t Pakhuis tussen Ede en Veenendaal. Een jonge liefhebber uit Ede zag hem lopen en pakte hem op en bracht hem uiteindelijk bij zijnnplaatsgenoot Ben van Holland. Ben komt onregelmatig bij ons een bakkie doen. Inmiddels wisten ze dat het een duif van ons was en Ben bracht hem weer op zijn thuishonk. Ik zette hem in zijn broedhok en gaf hem te eten. ‘Eet hij goed?’ vroeg Ben. ‘Zal toch wel,’ zei ik, ‘ga zo wel ff kijken.’ ‘Hij heeft bij mij niet veel gegeten, Jaco,’ zei Ben. ‘dat vind ik wel apart. Je zou zeggen dat zo’n duif honger heeft na ruim een week zwerven.’ Ben nam zijn bakkie koffie en toen hij naar huis ging, vroeg hij: ‘Ga eens kijken of die Blauwe gegeten heeft!’ Ik ging kijken en hij had de twee eetlepels, die ik hem gegeven had, op en gaf hem nog een eetlepel. Ik vertelde het Ben en tegelijk zeiden we eigenlijk: ‘Hij zal wel heimwee gehad hebben!’

In 2016 liep het op Barcelona en twee dagfondvluchten na niet best met onze duiven. De Blauwe 81 is een keer meegeweest en miste nipt. Een jaar later, dit jaar 2017, zat hij in de Barcelona-ploeg. Hij had ervaring en kwam, op die bewuste Perpignan na, altijd makkelijk thuis. Verder kon hij binnen de eerste 150 nationaal spelen op de ZLU. Dit in samenhang met zijn goede conditie en vorm gaf dat een lichte vorm van optimisme rondom zijn deelname aan deze Klassieker der Klassiekers. De vlucht verliep op de zaterdag van Barcelona trager dan traag. Het was eigenlijk tijd om de St. Vincent en Marseille-ploeg te laten trainen, maar in onze regio was nog geen duif van Barcelona en het aantal duiven boven de rivieren was niet groot. Dus die ploeg voor de weken erna  toch maar even loslaten. De hokken werden in een rap tempo schoongemaakt. Even genieten van de duiven die vrolijk door de lucht klepperden en vlogen. Toen de duiven lekker om het hok vlogen, kwam in de verte een duif aan … die onder de koppel door dook … en op de klep viel. Het was de Blauwe 81 van Barcelona … snel werd de klep open gedaan en hij liep het hok in. Het was de eerste melding in het Nationaal Inkorfcentrum en later bleek dat hij de 36e nationaal Barcelona had verdiend. Oooo … wat waren we blij met de Blauwe 81 en wat zijn we nog steeds trots op hem.

De Blauwe 81 komt uit een kleindochter van Jo (1e nationaal Mont de Marsan), dochter Donkere 23 (21e nationaal Cahors) met een doffer van Piet Heikamp uit Zetten. In de stamboom van deze doffer zit 7 maal Miss Europe. Deze duivin was duifkampioen ZLU bij Piet.

Voor 2018 gaan we in het voorjaar wat jonkies uit hem kweken. De bedoeling is dat hij op ‘de 700’ komt. Zij won in 2016 de 61e nationaal Barcelona. We gaan zien wat dat voor jonkies oplevert. De Blauwe 81 gaat zelf als alles naar wens verloopt in 2018 weer naar Barcelona. Laten we hopen dat hij in ieder geval weer thuis komt en een leuke prijs haalt of dat hij zich misschien wel kan verbeteren.

Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, Veenendaal

P.S. Heren en Dames marathonduivenliefhebbers … Heeft u een duif die afgelopen seizoen een mooie prestatie heeft geleverd (of meerderen) of heeft u een duif die door een bepaalde actie iets heeft gedaan waar u een mooie herinnering aan hebt overhouden of een duif die u dit jaar gekregen hebt en waar u heel blij mee bent. Heeft u zo’n duif … maak een foto van deze duif, vertel zijn of haar prestatie of uw herinnering aan deze duif, de verwachting die u hebt voor de komende jaren en vertel wat over de stamkaart en eventueel iets anders wat u kwijt wilt over deze duif. Stuur dit alles naar marathonduivenjournaal@gmail.com en ik maak er een mooi verhaal van en plaats het op Het Marathonduivenjournaal! Ik hoop dat het storm loopt !!!