1. Ervaren

Ditmaal voor de tweede keer een bijproduct van de Belgische firma Herbots aan de beurt. Met een naam als ‘Optimix’ mogen we er vanuit gaan dat er bijzonder poeder in dit 300 gram wegend potje zit. 
Nadat ik de seal eraf heb gehaald, trek ik meteen de felrode deksel open. Een lichtzoete geur stijgt omhoog. Het ruikt best lekker en het doet mij denken aan één van mijn shakes die ik na het trainen neem. Dit zal komen door de hoeveelheid eiwitten die dit product bevat in combinatie met de suikers. Het is een fijn, lichtgeel poeder, bedoeld om over het voer te strooien. Onder de rode deksel straalt een trotse kras. Er valt ‘Optimix’ te lezen, gedragen door de Belgische vlaggen. Ook staat er in een felgele ster in vele talen: conditio preparaat. Dit belooft wat!

In het Nederlands en Frans worden de ingrediënten beschreven. Verder lees ik de gebruiksaanwijzing om één soeplepel (15 gram) te mengen op een kilo voer. Een beetje summier advies, maar na wat extra research online lees ik aanvullend advies op de website. Geadviseerd wordt om dit product op dag 1 en 3 na thuiskomst te geven. Na een zware vlucht mag dit product zelfs een hele week verstrekt worden. En ook is het aan te raden dit product te gebruiken tijdens het toedienen van medicijnen.
Tot slot wordt er geadviseerd om dit product te combineren met Zell Oxygen. Dus vochtig maken met Zell Oxygen, afdrogen met de Optimix.

Aangezien ik beide producten opgestuurd heb gekregen, heb ik dit advies opgevolgd. Ik vond opvallend dat dit poeder als het ware ‘smelt’ over het voer. Bij het gebruik van 15 gram op een kilo zie je haast niet dat er poeder over het voer is gedaan. In combinatie met de Zell Oxygen krijgt het wel een aparte geur… Mijn vriendin moest er van kokhalzen 😉 De duiven leken het geen probleem te vinden om dit te eten.
Een kleine aantekening, ik heb ook eens dit product ‘op gevoel’ over het voer gestrooid. Dit was waarschijnlijk wat te veel, want uiteindelijk plakte er wat van de substantie aan de snavels van vele duiven. Boodschap: volg het advies.
Als ik kijk naar het brede scala aan verschillende ingrediënten met onder andere vitamines, mineralen en eiwitten, dan zorgt het verstrekken van dit product in ieder geval dat er veel behoeftes op verschillende vlakken van de duif voorzien gaan worden.

  1. Inzoomen

Optimix bevat:
Ingrediënten:
Glucose
Soja-eiwittenconcentraat
Calciumfosfaat
Natriumchloride
Kaliumchloride

Sporenelementen per kg:
IJzer 14 mg
Zink 1,7 mg
Koper 2 mg
Mangaan 1,3 mg
Jodium 1 mg
Selenium 0,5 mg

Vitamines:
A
D3
E
B1
B3
B6
B12
C
K3

Dit bijproduct bevat een breed scala aan ingrediënten. Het is voorzien van suikers, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitamines. Hieronder volgt de beschrijving: 

Glucose
Is een eenvoudige suiker die snel door de duif kan worden opgenomen als ‘brandstof’.

Soja-eiwittenconcentraat
Is een hoogwaardig eiwitproduct. De eiwitten worden onttrokken uit de sojabonen die bekend staan om hun hoge hoeveelheid eiwitten. Dit is dus een plantaardige eiwitbron. Eiwitten zorgen voor het herstel van de spieren en voor de aanmaak van nieuwe spiervezels.

Calciumfosfaat
Is een natuurlijk zout dat bijdraagt aan een sterk geraamte. Verder ondersteunt het de antioxidanten in hun proces.

Natriumchloride
Is een natuurlijk zout (ook bekend als keukenzout) dat bijdraagt in een gezonde vochthuishouding.

Kaliumchloride
Is een mineraal/zout dat bijdraagt aan het goed functioneren van het hart.

Sporenelementen
Zijn elementen die in de voeding van elk levend wezen aanwezig moeten wezen voor een goede groei en functie. Dit is in zeer kleine hoeveelheden nodig! Grotere hoeveelheden kunnen zelfs giftig wezen.

IJzer (mineraal)
Speelt een belangrijke rol in de vorming van rode bloedlichaampjes (zuurstofopname) en spierweefsel. Het draagt bij aan de transport van zuurstof door het lichaam.

Zink
Speelt een rol in de stofwisseling. Verder draagt het bij aan een beter immuunsysteem, de genezing van wonden en het speelt een belangrijke rol in de bloedsuikerspiegel.

Koper
Verhoogt de energiestofwisseling. Speelt een rol bij de vorming van bloed. Verder is het belangrijk voor de ijzerstofwisseling en voor de vorming van bindweefsel en botweefsel.

Mangaan
Speelt een essentiële rol in de stofwisseling. Helpt mee andere voedingsstoffen en mineralen beter te verwerken in het lichaam.

Jodium
Is een bouwsteen die bijdraagt aan het op peil houden van de stofwisseling.

Selenium
Werkt nauw samen met vitamine E (ook in dit product).

Vitamine E
Is een antioxidant. Dit houdt in het kort in dat schadelijke stoffen in het lichaam dankzij de antioxidant geneutraliseerd worden; dit komt de algemene gezondheid ten goede.
Verder draagt vitamine E bij aan de opbouw, het herstel en de instandhouding van spieren. Ook komt het de weerstand ten goede. Het verbetert de zuurstofopname van de cellen; dit werkt prestatie bevorderend. Het draagt bij aan de huishouding van de hormonen. En het ondersteunt de vernieuwing van cellen. Kortom vele voordelen.

Vitamine A
Draagt bij aan een gezonde huid, verenpak en is goed voor de ogen.

Vitamine D3
Draagt bij in een juiste stofwisseling van het mineraal calcium en is dus belangrijk voor een sterk geraamte.

Vitamine C
Is een antioxidant. Dit houdt in het kort in dat schadelijke stoffen in het lichaam dankzij de antioxidant geneutraliseerd worden; dit komt de algemene gezondheid ten goede. Verder is het betrokken bij de vorming van hemoglobine (zuurstoftransport).

Vitamine K3
Draagt bij aan een normale bloedstolling.

Vitamine B1, 3, 6, 12 is uitvoerig behandelt in:
https://www.marathonduivenjournaal.nl/column/review-3-zell-oxygen-herbots/
https://www.marathonduivenjournaal.nl/column/review-med-tollyamin-forte/

  1. Praktijk

Belgisch product, wederom lastig om gebruikers te vinden. Opvallend is dat tijdens het benaderen van bedrijven, juist de Belgen (Herbots, Herbovet, Belgavet) enthousiast reageerden en meteen mee wilden doen. Ikzelf had voor dit project ook geen enkele kennis van de bijproducten van de Belgische markt. Maar als ik zie dat deze merken in Nederland toch aanzienlijk minder bekend zijn, valt daar vast nog wel winst op te behalen voor onze zuiderburen!
Maar aan mijn oproep hebben gelukkig twee melkers gehoor gegeven. Hoe kan het ook anders dat het in dit geval beide Belgen zijn. Michiel van Haeken, die overigens dit jaar op de loodzware Barcelona editie een 10e plaats verovert tegen 7760 duiven met zijn Clarisse. De andere melker is Patrice Desal, hokverzorger van topper Marc Verschelde.
Michiel gebruikt Optimix al vijf jaar. Via vrienden is hij met dit product in aanraking gekomen. Patrice verstrekt dit product vier jaar. Er is dus sprake van langdurig gebruik door beide melkers. Michiel houdt er niet van om in de winter bijproducten te geven. Daarom zien de duiven dit product alleen tijdens het seizoen in de voerbak voorbijkomen. Dat gebeurt dan op maandag en woensdag. Op maandag met als doel de duiven te voorzien in extra vitamines. Op woensdag als voorbereiding op het inkorven. Op de inkorvingsdag geeft deze liefhebber het liefst alleen voer en schoon water. De 100 weduwnaars bij Patrice zien dit product twee dagen in de week: de dag van thuiskomst en de dag erop. Hierbij volgen ze het advies wat bij dit product gegeven wordt op.
Michiel geeft aan dat hij het product naar eigen inzien aan de duiven geeft: ‘Ik speel in op de zwaarte van de vlucht, bij makkelijke omstandigheden wordt dit product soms maar 1 keer per week gegeven’. Verder voegt hij toe dat hij niet weet of dit een ‘topproduct’ is. Maar het is een super seizoen voor hem geweest, de Optimix is naar tevredenheid gegeven. Dus volgend jaar wil hij dit systeem precies weer zo uitvoeren. Patrice sluit zich daar bij aan en gaat volgend jaar dit product ook zeker weer gebruiken.

Onze zuiderburen, bedankt voor jullie feedback! Nu is het aan ons wat noordelijker gelegen melkers om dit product eens te testen.

© Fabian Wendel

Voor vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal