- Ervaren
Een mooie zwarte literfles met een duidelijk label. De inhoud, een middel dat eigenlijk het hele jaar zijn nut bewijst voor de duiven. Ik pak zelf even één van mijn verzamelde maatbekertjes erbij voor het afmeten. Op de fles staat duidelijk dat er 15 ml per liter water moet worden afgemeten, zowel voor de kweek, het vliegen als tijdens de rui. Het advies is om het drie tot vijf dagen per week door het water te doen. Tijdens het afmeten komt er een gele vloeistof uit. Ik ruik zelf een soort frisse honing-appel geur. Dit zit overigens niet in de ingrediënten, maar persoonlijk vind ik het daar naar ruiken. De gele vloeistof mengt prima met het water. Het schuimt wel even en het duurt een kleine tijd voordat dit helemaal is weggetrokken. De duiven lijken er verder geen probleem mee te hebben en ik zie ze ‘normaal’ drinken. Maatdopje weer even schoon maken en klaar is Kees. Ik merk wel dat ik even een doekje langs de fles moet halen aangezien het een heel klein beetje ernaast drupt. Wellicht dat dit met wat beleid te voorkomen is, maar zo werkt het ook prima. Op het label staat duidelijk in het Nederlands (Engels, Frans en Duits) aangegeven wat de bedoeling is. Ook staat er netjes beschreven in het kort wat het doel van dit bijproduct is. Daarnaast zijn de toevoegingsmiddelen duidelijk aangegeven.
- Inzoomen
Med. Tollyamin Forte bevat per liter:
Toevoegingsmiddelen:
Vitaminen en provitaminen:
B1 Thiamine 445mg
B2 Riboflavine 146mg
B3 Niacinamide 2600 mg
B5 D-Panthenol 600 mg
B6 Pyridoxine 450 mg
B7 Biotine 20 mg
B9 Foliumzuur 25 mg
B12 Cobalamin 2000 mg
Choline chloride 6500 mg
L-carnitine 2500 mg
Smaakstof:
Glutamaat 500 mg
Aminozuren:
L-Methionine 5000 mg
L-Lysine 3000 mg
L-Threonine 400 mg
L-Tryptophaan 200 mg
Samenstelling per 1kg:
Propyleenglycol 100g
Dextrose 25g
Fructose 25g
Inositol 6g
Kalium chloride 2g
Magnesium chloride 2g
Calcium chloride 1,35g
Natrium acetaat 1,30g
Analytische bestanddelen (waarborgen):
1% ruw eiwit
0% ruwe celstof
0% ruw vet
0,05% ruwe as
0,3% Lysine
0,5% Methionine
0,02% Natrium
82% Vochtigheid
Dit bijproduct bevat een mooi lijstje met toevoegingen. Ik wil jullie als ‘lezer’ niet kwijtraken in het flink informatieve verhaal. Vandaar dat ik eerst een samenvatting schrijf, hierna volgt een uitgebreide versie. Niet geïnteresseerd in de uitgebreide versie? Dan kan je na de samenvatting verder naar onderdeel 3 Praktijk om te lezen hoe andere melkers dit product toepassen.
Samenvatting
Vitamine B komt voor onze duif voor in peulvruchten (erwten), groente en pinda’s. Dit gaat alleen om zeer lage hoeveelheden.
Vitamine B heeft een duidelijk aandeel in:
- een gezonde spijsvertering;
- een goede eetlust;
- het goed opgroeien van een jonge duif;
- de stofwisseling van vet en suikers;
- een goed, gezond verenpak;
- de vliegprestaties
Wij vragen en verwachten heel veel van onze duiven, maar uit voeding kan de duif maar in zeer lage hoeveelheden vitamine B opnemen. Om bovenstaande redenen is het dus zeker wel het overwegen waard om vitamine B extra toe te dienen.
Aminozuren dragen kort door de bocht bij aan:
- het vervoer en de opslag van voedingsstoffen (vetten, koolhydraten, proteïnen/eiwitten, mineralen en vitaminen*);
- de algemene gezondheid;
- hebben een positieve invloed op de prestaties;
- het herstel van de spieren;
- kwaliteit van de veren.
Elektrolyten zorgen voor brandstof, het goed functioneren van hart en spieren en een juiste vochtbalans.
* (ik verwijs even terug naar mijn column ‘Jerrycan’ https://www.marathonduivenjournaal.nl/column/jerrycan-en-evalu-leren/ als je meer wilt weten over vetten, koolhydraten, proteïnen/eiwitten, mineralen en vitaminen.)
Uitgebreide versie
Ik heb een mooi boekje gevonden die ik nog ergens had liggen: Ziekten, tekorten en remedies van Victor Vansalen. Hierin staat duidelijk beschreven wat het effect op de duif is bij een tekort aan vitamine B.
Vitamine B. Complex – tekort aan:
B1 Thiamine
- Gebrek aan eetlust
- Spijsverteringsstoornissen
- Groenachtige half-waterachtige mest
- Hartstoornissen
- Polyneuritis (ontsteking van zenuwen)
B2 Riboflavine
- Verzwakking o.a. in de poten en de vleugels
- Slechte vliegresultaten
- Slechte broedresultaten o.a. door gebrekkige ontwikkeling van het embryo
B3 Niacinamide
- Vertraagde groei
- Gebrekkige bevedering en slechte verpluiming
- Abnormaal platte mest
- Gebrek aan eetlust
- Ontstekingen aan de tong en mondholte
B5 D-Panthenol (alcoholvorm pantotheenzuur)
- Gebrekkige pigmentatie
- Slechte groei
B6 Pyridoxine
- Gebrek aan forme bij de duif (door slechte stofwisseling)
B12 Cobalamin
- Bloedarmoede
- Slechte bloedresultaten
B7 Biotine en B9 Foliumzuur staan niet in mijn literatuurboekje. Na enige research heb ik ontdekt dat Biotine een belangrijke rol speelt bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Ook helpt het bij de herstelprocessen van hoornstof/keratine. Dit is een stof die in de veren van een duif voorkomt. Foliumzuur helpt mee in het maken van de rode bloedcellen, het ondersteunt de groei en is betrokken bij de omzet van sommige aminozuren (die ook rijk aanwezig zijn in dit product).
Het mag dus duidelijk zijn dat vitamine B een duidelijk aandeel heeft in de algemene gezondheid en groei (van de veren) van de postduif.
Aminozuren
L-Methionine draagt bij aan het vervoer en opslag van vetten. Voor ons marathonspelers is het dus interessant om dit toe te dienen aan onze postduif. Mede door het gebruik van dit aminozuur kunnen de gegeven vetten op de meest efficiënte manier worden opgeslagen. Verder draagt dit aminozuur bij aan het herstel van de spieren en de aanmaak van nieuwe veren.
L-Lysine ondersteunt de stofwisseling en bevordert daardoor de eetlust. Het ondersteunt de opname van calcium, wat weer voor een sterk bottengestel zorgt. Zo ook van ijzer, wat zorgt voor een goede zuurstofopname in het bloed. Lysine maakt het bindweefsel (huid en spieren) sterker.
Interessant om te lezen was dat lysine in een duidelijk verband staat met stress en dat het gebruik van lysine duidelijk voor stressvermindering zorgt. Wellicht interessant om dit eens uit te testen bij jonge duiven?
L-Threonine houdt de huid elastisch en gezond. Het ondersteunt de lever en bestrijdt leververvetting. Over de lever komt straks nog een korte uitleg. Het draagt bij aan de productie van antilichamen; het immuunsysteem wordt ondersteund. Tot slot worden voedingsstoffen beter opgenomen wanneer threonine is toegediend.
L-Tryptophaan heeft voor onze duif een ondersteunende werking op de ontwikkeling van spieren. Het draagt bij aan de ondersteuning van het immuunsysteem en de juiste opname van vetten.
Elektrolyten
Propyleenglycol draagt bij aan de vochtbalans; de duif kan beter vocht vasthouden.
Dextrose is een eenvoudige suiker die snel door de duif kan worden opgenomen als ‘brandstof’.
Fructose is een suiker die wordt gehaald uit fruit. Ook dit kan snel door de duif worden opgenomen als ‘brandstof’.
Kaliumchloride is een mineraal/zout dat bijdraagt aan het goed functioneren van het hart.
Magnesiumchloride is een mineraal/zout dat bijdraagt aan het goed functioneren van de spieren.
Calciumchloride is een mineraal/zout dat bijdraagt aan de opbouw en onderhoudt van het botgestel.
Natriumacetaat is een mineraal/zout dat bijdraagt aan een juiste vochtbalans en verlaagt de bloeddruk.
Lever
Wat voor ons met betrekking tot de duif interessant is om te weten is dat de lever afvalstoffen verwerkt en zorgt voor een goede stofwisseling. Soms worden deze processen verstoord, dit kan verschillende oorzaken hebben. De lever kan vetten opslaan, ‘leververvetting’ genoemd. Je ziet niks aan de duif, maar de lever functioneert niet geheel zoals het zou moeten.
In Med. Tollyamin Forte zit choline en inositol. Choline voorkomt dat de lever vet opslaat. Inositol zorgt ervoor dat vet wordt opgelost.
Tijdens de rui wordt er zeker meer gevraagd van de lever. Dit is interessant om rekening mee te houden voor de liefhebber. Een goed functionerende lever ondersteunt de rui aanzienlijk.
- Praktijk
De gebruikers van Med. Tollyamin Forte die ik ditmaal heb gevonden zijn Gert-Jan de Hoogh, Rick de Palm en Jean-Pierre Biesmans.
Gert-Jan is dit voorjaar gestart met het geven van dit bijproduct. Vincent Schroeder (één van de mannen achter dit bijproduct) heeft Gert-Jan duidelijk het nut ervan uitgelegd en hij was meteen overtuigd. Rick geeft aan tijdens een mestcontrole in 2014 bij de firma kennis te hebben gemaakt met dit bijproduct. In 2015 liep hij op de beurs weer tegen dit product aan en kreeg hij er meer kennis over. Jean-Pierre voegt hieraan toe dat hij ook op aanraden van Vincent zelf al drie jaar dit product geeft op zowel eigen hok in België als op een satelliethok in Duitsland. Jean-Pierre geeft dit product in het vliegseizoen na thuiskomst en hij voegt hieraan toe dat dit ook nuttig is na een kuur. Rick doet dit anders, hij geeft het product tijdens de rui: ‘Ik heb gemerkt dat ze dan veel mooier door de rui komen en een goed glanzend verenpak krijgen’. Van maandag tot en met vrijdag; in het weekend schoon water. Opmerkelijk is dat Gert-Jan er juist een andere filosofie op nahoudt. Hij vindt dat een duif zelf op een goede zak voer door de rui moet komen. Hij houdt het bij het geven in het vliegseizoen. Dit doet hij dan op de dag van thuiskomst na een zware vlucht en ook de dag erop. Marathonmannen opgelet: Gert-Jan geeft als advies ook dit product 1 à 2 dagen voor inkorven te geven als er een zware vlucht op komst is. Bij Jean-Pierre komt dit product op maandag en eventueel woensdag in de drinkpan, zo ook na een kuur. Alle mannen volgen verder de geadviseerde wijze op. Gert-Jan durft er wel eens van af te wijken, Jean-Pierre geeft nog als tip dat het ook prima over het voer kan, even afdrogen met wat biergist.
Gert-Jan gaat volgend jaar dit product weer gebruiken, zeker voor zijn marathonduiven: ‘Dit jaar vijf rayonoverwinningen en één afdelingsoverwinning, waarom veranderen als het goed gaat?’. Volgens Gert-Jan een topproduct, de duiven zijn zo hersteld. Rick geeft aan dat er zeer veel op de markt is te vinden. Hij vindt dat je een keuze moet maken en hierin moet gaan geloven en er aan vasthouden. ‘Succes bereik je door te geloven, klappen te krijgen en door te vechten. Iedere nederlaag is het begin van een overwinning.’ Ook Jean-Pierre blijft dit product gebruiken, op beide hokken. Hij benadrukt nogmaals dat dit een topproduct is na een kuur, de duiven zijn er zo weer bovenop. Volgens hem is de rest qua vitamine-bijproducten overbodig.
Heren, bedankt voor jullie input! We zijn weer een stuk wijzer geworden, hoe en waarom dit product te gebruiken.
Na de laatste review kreeg ik geregeld vragen over het product. Ik wil jullie graag doorverwijzen met eventuele vragen naar (in dit geval):
W: https://www.schroeder-tollisan.com
E: info@schroeder-tollisan.com
© Fabian Wendel
Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal
Recente reacties