Het vliegseizoen is inmiddels een week of 4 oud. Onder de marathonspelers zijn er die de zenuwen niet in bedwang kunnen houden en in gaan korven. Sommigen doen dat elk jaar en die kijken niet naar weer of temperatuur. Anderen doen dat ‘wel’, maar als het over een langere periode koud blijft, gaan ze toch maar meedoen. Anders komen de duiven niet aan hun kilometers. Gelukkig is iedereen eigen baas op het hok, maar ik blijf vluchten met temperaturen onder de 15 graden een aanslag op de conditie van duiven, vinden. Zeker als het wekelijks zo koud is.

Het in gang brengen van de jaarlingen
Vorige week en de week ervoor hebben wij de jaarlingen vier keer weg kunnen brengen in de middag. Ze hebben een training van 27 km, 2 maal 35 km en 57 km gehad. Deze komende week wordt het niets met het weer. Misschien dat we volgend weekend de draad weer op kunnen pakken. Als dat lukt, kunnen ze nog op tijd in gang gebracht worden voor eventueel Perigueux. Lukt dat niet, dan zullen we ze op de dagfond gaan inspelen.

De Kweek
De kweek verloopt goed. De duivinnen hadden op de 11e dag allemaal hun eerste eitje gelegd. Van de koppels die we zelf gaan houden, was er één koppel schier en een los ei was schier. Van de eieren die we weggeven hebben op bonnen was er geen één schier, ook niet van de eieren die we hebben weggegooid. Dus weinig reden tot klagen. Het ziet er tot nu toe goed uit.

Een aantal koppels
Een derde deel van de koppels die we hebben, houden we de jongen aan. Van de jongere duiven met een goede achtergrond zijn de eieren naar bonnenkopers gegaan en de rest is in de kliko verdwenen. We houden de laatste drie seizoenen veel jongen over uit onze koppeling 3e nationaal Narbonne met de 18e nationaal Narbonne. De duivin die de 3e nationaal Narbonnen won, komt uit de inmiddels beroemde Carteus Giant met een dochter van Jo, onze 1e nationaal Mont de Marsan. Deze Dochter Jo won als twee-jarige een 1e Bergerac in het NIC. We hebben deze duivin (te vroeg) moeten opruimen vanwege problemen met de eierstokken. De 18e nationaal Narbonne was als jaarling onze eerste jaarling van Bergerac met een ochtendlossing en we hadden toen een grote ploeg mee. Dat gaf vertrouwen en dat betaalde zich uit in een 18e nationaal Narbonne. Deze doffer gaat hier door het leven als Het Zondagse Pak. Hij is een zoon van de Top Witpen 15. Ze won zelf twee dikke prijzen 1:100, namelijk de 28e NPO Ruffec en de 42e nationaal Bergerac. Naast het Zondagse Pak kwamen uit haar nog drie toppers, die alle drie 1e Duifkampioen van de regio werden op de Middaglossing.
Uit deze koppeling, 3e met de 18e nationaal Narbonne, werden vorig seizoen voor het eerst kinderen gespeeld en wel alleen op Agen. Beide doffers wonnen een mooie prijs. De eerste had in de nacht doorgevlogen en zat op het dakkapel, van de buren drie huizen verder, op me te wachten toen in de vroege ochtend (in het donker) ging kijken of er soms een duif was doorgevlogen in de donkere uren.
De koppeling geeft ons zoveel vertrouwen dat we nu al volop met kinderen van dit koppel aan het kweken zijn. Iets wat we normaal gesproken pas doen, als er prestaties door deze duiven zijn geleverd.

De hierboven genoemde nachtvlieger zit tegen een duivin van duivenvriend Corné van Oeveren. Het leuke is dat deze duivin ook op me zat te wachten (zij zat al op het slag) in de vroege ochtend van Agen.
Een halfbroer van Het Zondagse Pak, De Bonte 74, komt ook uit de Top Witpen 15 en is gelijk naar de kweek gegaan. Hij staat op een dochter van de 3e en 18e nationaal Narbonne.
Er staan twee kinderen op elkaar uit dit koppel. Deze waren deze winter in het hok met elkaar aangelopen en die hebben we dit voorjaar op elkaar gezet. Wie weet wat er uit dit ‘Ware Liefde’ koppel komt.
Een zoon van de 3e en 18e Nationaal Narbonne staat op de Blauwe 61. Zij komt uit de Carteus Giant (net als de 3e nationaal Narbonne) met een dochter uit Zoon Jo (1e nationaal Mont de Marsan) met het Blauwe Roodbeentje van Ben Roodbeen.
Een andere zoon staat op de Blauwe 55. Zij komt uit de Carteus Giant (net als de 3e nationaal Narbonne) met een Juliana, een duivin van Jurrian van Amerongen en zus van onze 40e nationaal Narbonne.
En weer een andere zoon staat op de Blauwe 85. Deze duivin komt uit de Carteus Giant met Het Blauwe Roodbeentje van Ben Roodbeen. Deze duivin komt uit Zoon Feloog (Simon Zeegers) met een duivin uit De Soustons met Moeder Blauwe Frans.
Als we dan toch praten over de Carteus Giant. In 2019 kweekte we nog twee zonen en twee dochters uit hem. De ene dochter staat zoals eerder geschreven op Zoon Fleur via Corné van Oeveren. Haar nestzus staat op een zoon van de 3e en 18e nationaal Narbonne.
De ene zoon staat op de Witpen 125, zelf ook dochter van de Carteus Giant. Ze heeft dezelfde moeder als de Blauwe 61: uit Zoon Jo met Het Blauwe Roodbeentje.
De andere zoon staat op een dochter van Jax, de 1e nationaal Bordeaux van de Familie Van den Berg uit Ridderkerk.
De zoon die we in 2020 nog uit de Carteus Giant hebben gekweekt staat op Zus Veen Blauwtje. Natuurlijk komt deze duivin ook uit de Carteus Giant. Dit maal met Koosje, een blauwe witpen duivin afkomstig van Koos Steenbeek.
Over dit koppel en haar nazeten heb ik ook een filmpje gemaakt en op youtube gezet.

Tot Slot
De komende week zullen de jongen uit gaan komen. Dat is toch altijd een leuke tijd. Daarna worden het van die lelijke stoppels, maar dat is weer van korte duur en kunnen we gaan zien hoe kleurrijk de nieuwe club van ‘vliegtoppers’ gaat worden.
In de hoop dat het weer snel verbeterd, zodat de opleiding naar de marathonvluchten goed kan starten, verlaat ik u met de woorden: Veel leesplezier op Het Marathonduivenjournaal!