Na Mont de Marsan 2006 kan ik me niet herinneren dat een marathonvlucht op donderdag is gelost. Bij Marseille 2018 was het weer zover. Een verstandige beslissing van de verantwoordelijke organisatie uit België. Regeren is vooruitzien. We zien het niet altijd terug in de duivensport, maar als het wel gebeurt, zoals nu, dan is een compliment zeker op zijn plaats. Zoals verwacht kwamen er in de avond duiven door. Maar ook niet veel. Het werd uiteindelijk een Limburgs feestje. De snelste tien duiven kwamen uit deze provincie. Het is ze gegund!

Marseille ZLU
Er waren op Marseille 2.750 duiven mee. De ZLU had deze vlucht uitgeroepen als jubileumvlucht, ook vanwege het 60-jarig bestaan van de vlucht zelf. Hierdoor leverde het wat extra duiven op tov vorig jaar. De snelste duif was ook de eerst gemelde duif. Hij was van de comb. De Bresser uit het prachtige Berg en Terblijt. Deze combinatie won het concours ook internationaal. Ze klokten om 20.40 uur op een afstand van 841 km. De snelheid van de internationaal snelste komt hiermee op 1.025 mpm. De duif van Smeets en Penris uit Urmond was 15 mpm  minder snel en goed voor de tweede prijs in het nationale spel. Het podium wordt volgemaakt door Schoenmaekers uit Ubachsberg. Hij had ook de vierde duif van Nederland en slechts drie duiven mee. Een prachtige prestatie van zijn Marseille-ploeg. De Top 10:
1. Comb. De Bresser, Berg en Terblijt
2. Smeets en Penris, Urmond
3. J. Schoenmaekers, Ubachsberg
4. J. Schoenmaekers, Ubachsberg
5. Johan Boonen, Buggenum
6. W. Kicken en zn, Simpelveld
7. Marc Gielen, Maasbree
8. Gebr. Kuypers, Neer
9. H. Pekel en zoon, Brunssum
10. A. Huynen, Heerlen
Marc Gielen uit Maasbree had 100% prijs met 3 duiven mee. Pieter Woord uit Urk was niet alleen de eerste niet-Limburger, hij pakte ook de 75% prijs met 4 duiven mee en de eerste twee zaten op de plaatsen 11 en 40. Voor Frank Hage gold een vergelijkbaar verhaal. Zijn eerste twee duiven pakten de 22e en 52e prijs. Koster en Sommeling uit Delft hadden in het westen van Nederland een prachtige Marseille. Ze hadden met 5 duiven mee en 100% prijs. De eerste duif haalt de 24e prijs nationaal. Verbaandert en Habraken uit Veldhoven hadden samen één duif mee op Marseille. Het duifje won de 48e prijs in het nationale spel. Gebr. André en Eddie Holleman uit Tienhoven hadden 5 duiven mee en 4 duiven zaten in de prijzen. De eerste duif is terug te vinden op prijs 50.

Iedereen met een vroege duif of een mooie serie van harte gefeliciteerd !!!!