In het eerste weekend van dit duivenseizoen met mooi weer en zonder warmtefronten kregen de marathonduiven van de Afdelingen 7 t/m 11 de vlucht Limoges voor de kiezen. Een goed decor voor een mooie aftrap van dit marathonseizoen van de liefhebbers die graag op de middaglossing spelen of die Limoges gebruiken als voorbereiding voor verdere vluchten.
De duiven werden vrijdagmiddag gelost met een Noordelijke wind en deze wind bleef aan op zaterdag, de dag dat het grootste deel van de Limoges-gangers weer thuis waren gearriveerd. De snelste duif van het gehele concours viel in Zevenaar bij de comb. Meulman. Deze duif had als snelste de afstand vanuit Centraal Frankrijk naar Nederland afgelegd. Deze duif had het doorzettingsvermogen om ook met tegenwind in de nacht door te vliegen. Super knap !!! Hij was het verloop in de deze afdelingen. U leest het hieronder …

Limoges Afdeling 7 Midden Nederland
In deze afdeling waren 1.562 duiven mee. De winnaar is Le Chambre-Weldam uit Utrecht. Zij klokten hun eerste duif om 7.07 uur op een afstand van 744 km en deze duif maakte een snelheid van 1.194 mpm. Een mooie tweede plaats was voor Marcel Outshoven uit Zeist. Zijn duif maakte 1.085 mpm. De derde plaats was voor Corné Hardeman uit Breukelen. Cor en Erwin van Wijk uit Benschop en Peter Bleesing uit Kortenhoef maakten de top 5 compleet.
Peter Bleesing maakte een prachtige uitslag met 90% prijs en 10 duiven mee. Op plaats 20 pakte hij al zijn tweede duif. Verder deed Rob van Moorselaar’s Limoges-ploeg het goed met 6 van de 9 in de prijzen en 3 duiven bij de eerste 30.

Limoges Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie
In de grootste afdeling van Nederland waren 1.971 duiven. De winnaar werden G. Beelen en zn uit Hierden. Zij klokten hun winnende duif om 6.46 uur op een afstand van 787 km. De snelheid van de winnaar was 1.307 mpm. Nummer twee had een snelheid van 1.230 mpm precies. De winnaar van het zilver behoort toe aan A. van Akkeren uit Doesburg. Gerrit van Vilsteren uit Zwolle laat van zich spreken en won de derde prijs. Hij versloeg Arjan Beens en de comb. Piet Heikamp en Marco van Doorn die de 4e en 5e prijs voor zich opeisten.
In deze afdeling waren een paar liefhebbers die naast een kopduif een mooie uitslag maakten. De winnaar, Beelen en zn, had 6 prijzen van de 8 Limoges gangers. De tweede duif had prijs 31. Gerrit van Vilsteren had 65% prijs met 20 duiven mee. De tweede duif zat op plaats 40.

Limoges Afdeling 9 Oost Nederland
In het oosten van Nederland waren 1.723 duiven mee. De snelste van deze afdeling was ook de snelste van het hele concours. De Comb. Meulman uit Zevenaar klokten hun eerste duif om 5.11 uur op een afstand van 757 km. De winnende snelheid is hierdoor gekomen op 1.491 mpm. P. Oude Nijhuis uit Oldenzaal had een duif met een snelheid van 1.159 mpm en was hiermee de beste van de rest van deze afdeling. De derde prijs werd een prooi van Harold Zwiers uit Den Ham. Comb. Seelen uit Borne en Marcel Willems uit Nijverdal maakten de top 5 compleet. In deze afdeling voldeed niemand aan ‘de eis van Jaco’, maar ik wil u de uitslag van Harold Zwiers niet onthouden. Hij had 49 duiven mee en 27 prijzen en 6 duiven bij de eerste 19.

Limoges Afdeling 10 Noord Oost Nederland
In de Afdeling van Noord Oost Nederland waren 881 duiven mee. De winnaar is de Comb. Abbink uit Emmercompascuum. Zij klokten hun winnende duif om 8.52 uur op een afstand van 877 km. De winnende snelheid was hier 1.204 mpm. De tweede en derde snelste duif zijn eigendom van Henri Hoeks uit Bovensmilde. Nummer vier en vijf zijn weer eigendom van Rutger Jan Rittersma uit Zuidlaren.
De winnende combinatie had 15 duiven mee en 11 prijzen. Hun tweede duif zat op plaats 14. Gerard Koopman had 24 duiven mee en 16 prijzen. De eerste duiven haalden de prijzen 8, 13 en 15. A.G. van der Walle uit Beerta had 20 duiven mee en 13 prijzen. Op plaats 11 en 18 zaten zijn eerste duiven.

Limoges Afdeling 11 Friesland ‘96
In Friesland waren 1.392 duiven mee. De snelste duif komt uit Drachten van R. Vollebeek. Om 9.42 uur werd deze duif geklokt op een afstand van 875 km. De hoogste snelheid in Friesland komt hiermee op 1.124 mpm. Nummer twee haalde 1.071 mpm en is van Comb. Bosma-Klein uit Opende. Utsje Jellema uit Steggerda ging er met het brons vandoor.
Jaap Mazee uit Ens haalde de 65% en een duif 1:50. Hij had 70% prijs met 10 duiven mee en begon op plaats 19. Op het nippertje haalde Auke Heidstra ook de norm. Hij begint op plaats 27 en heeft 80% prijs. Verschillende ‘grote’ inkorvers zaten rond de 50%, waar je dik tevreden mee mag zijn!

De kop is eraf! Op naar St. Vincent waar heel Nederland los kan gaan! Succes met de voorbereidingen.