Het weekend van de vlucht met de meeste Internationale Allure, Barcelona, is ook weer achter de rug. Het was hetzelfde weekend van een andere klassieker, Dax. De laatste vlucht verliep het beste. Op vrijdagmiddag om 12 uur werden deze (ruim 11.00) duiven gelost. Op zaterdagmiddag waren de prijzen verdiend. Op zondagmorgen om kwart voor zeven werden de duiven gelost. Op maandagmorgen vielen de duiven lekker achter elkaar. In de loop van de middag stokte het. Zo erg dat de prijzen in de avond nog niet verdiend waren. Was een lossing op vrijdagochtend beter geweest? Wie zal het zeggen?
Beide vluchten kenden goede winnaars. Van heel Nederland had Chris Paauwe uit Kruiningen de snelste duif van Dax. Johan Boonen uit Buggenum is de grootse winnaar van Barcelona. Voor beiden een geweldige ervaring en een prestatie om een levenslang trots op te zijn.

Dax Sector 3
In Centraal en Oost Nederland waren 2.357 duiven mee. De winnaars zijn vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra. Een week na Nationaal Agen ZLU winnen ze nu Dax in sector 3. Wat een droom! Op 8.59 uur klokten ze hun winnende duif op een afstand van 1.075 km. De winnende snelheid in sector 3  komt hiermee op 1.240 mpm. Ze hebben hiermee een voorsprong van 31 mpm op Harold Zwiers uit Den Ham. Harold is op de middaglossing dit jaar supersterk. Het brons gaat in sector 3 naar Wolff en Sellies uit Wezep. De Top 10:
1. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk
2. Harold Zwiers, Den Ham
3. A. Wolff en F. Sellies, Wezep
4. Wim Peer, Millingen a/d Rijn
5. Comb. Bosman, Doetinchem
6. Cor van Wijk en zn, Benschop
7. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
8. J.W.B. Bruins, Ulft
9. Th. Aalders, Ulft
10. Henk van der Wielen, Boven Leeuwen
Harold Zwiers uit Den Ham had 10 duiven mee en 8 prijzen. Jan Dekkers uit Nijverdal had 9 duiven mee en 6 prijzen. Hij begint op plaats 12. Wim Weerink uit Wierden had 11 duiven mee en heeft 7 prijzen. Hij had vier duiven bij de eerste 175 en zijn eerste op plaats 13. Hans Terwel uit Apeldoorn had 1 duif mee en die won de 16e prijs. Jac. Koster uit Didam had 2 duiven mee en die wonnen de volgende prijzen: 21 en 351. Gebr. van Deutekom uit Elburg hadden 4 duiven mee en een score van 100%. Ze beginnen op plek 29.

Dax Sector 4
In de Noordelijke provincies waren 695 duiven mee. De winnaar hier is Leo Heijnen uit Nieuw Schoonebeek. Hij klokte om 11.59 uur op een afstand van 1.153 km. Zijn winnende snelheid is 1.102 mpm. Een fractie sneller dan nummer twee Johan Jansen uit Punthorst. Nummer drie is Daniël Kreileman uit Nieuwleusen. De Comb. Abbink uit Emmer-Compascuum en Gerard Koopman uit Ermerveen maken de Top 5 compleet.
Johan Jansen heeft 75% prijs met 4 duiven mee.

Nationaal Barcelona ZLU
Op Barcelona waren in Nederland 4.838 duiven mee. De Koningsvlucht van de Internationale Marathonvluchten was in ons land een prooi voor Johan Boonen uit Buggenum. Hij klokte zijn winnende duif om 7.14 uur op een afstand van 1.112 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.019 mpm. Cor de Heijde uit Made scoort altijd goed op Barcelona. Ook in 2021, want hij wint het zilver. Cees Niesten uit Uitgeest gaat er met het brons vandoor.
De Top 10:
1. Johan Boonen, Buggenum
2. Cor de Heijde, Made
3. Cees Niesten, Uitgeest
4. Frans Hummelink, Vorden
5. Walter van der Meulen, Sirjansland
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Gebr. Brugemann, Assendelft
8. Cor de Heijde, Made
9. Jelle Jellema, Nijverdal
10. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
Walter van der Meulen had 31 duiven mee en 22 prijzen. Zijn volgende duiven staan op de plaatsen: 19, 70, 82, 115 en 138. Een prachtige serie! Kees Niesten had 17 duiven mee en heeft 11 prijzen. Zijn tweede en derde duif pakken de 23e en 28e prijs. Frans Hummelink had 1 duif mee en die pakt dus de 4e prijs. Jacky de Bruine had 10 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 14 en 47. Jos Martens uit Stein had 21 duiven mee. 2/3e van deze ploeg zit in de prijzen. Hij start op plek 15. Comb. Ten Cate hadden 1 duif mee, die zit op plaats 17. Bernard Brouwer uit Breda scoort hetzelfde. Hij zit op de 21e plaats. Saarloos en zn uit Klaaswaal had 6 duiven mee en heeft 4 prijzen. De eerste duif staat op plek 27. Wim Weerink uit Wierden had 1 duif mee en die behaalt de 32e plaats. Gerard van der Matten uit Woudrichem had 8 duiven mee en 6 duiven zitten in de prijzen. Zijn eerste duive zitten op de plaatsen 39 en 84. Meijer en zn uit Hengelo hebben 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif zit op de 43e plaats. S. Boersen uit Den Oever (vlakbij de Afsluitdijk) had 1 duif mee en die haalt de 51e prijs. De Gebr. Hagens hadden 9 duiven mee op Barcelona en 8 prijzen. Ze beginnen met de 67e prijs. Pieter Goeree uit Driewegen had 31 duiven mee en hij heeft 19 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 73. Koos Steenbeek uit De Bilt had 3 duiven mee en 2 prijzen. Zijn eerste duif is terug te vinden op de 77e plaats.  

Alle winnaars en liefhebbers met een mooie uitslag van harte gefeliciteerd !!!
De Marathonliefhebbers hebben nu een ‘vrij’ weekend. Het Marathonduivenjournaal heeft ruimte om reportages te plaatsen die er nog liggen. Dus volop leesplezier … ook volgende week.