Een week na Limoges voor de sectoren 3 en 4 was het voor sector 2 de beurt om het bal te openen. Zij deden dit met een wedvlucht vanuit Bordeaux. Een vlucht die door de warme omstandigheden zo zwaar werd dat de prijzen pas in de avond verdiend werden. Dan moet je een paar dingen meenemen. Natuurlijk het verfoeilijke 1:3 systeem voor vluchten als deze. Daarentegen is het aan de kust enkele graden koeler dan in het binnenland. Toch denk ik bij mezelf als duivenliefhebber: Kan dit niet anders? Een vlucht als deze met een gemiddelde afstand van rond de 900 km moet ook met kopwind voor de helft van middag gesloten kunnen worden. Was er geen optie om een dag eerder te lossen. De weersvoorspellingen waren toch duidelijk? Waarom daar niet op inspelen? Of (in mijn ogen nog beter) op vrijdagochtend los. Het is allemaal niet gebeurt en de winnaars zijn bekend en de mensen met mooie uitslagen ook. De duiven van die liefhebbers hebben hun prijs eerlijk verdiend. Toch hoop ik dat er een dag komt, dat we meer rekening gaan houden met de omstandigheden en het welzijn van onze duiven … als het natuurlijk binnen de mogelijkheden ligt. Vorig jaar op St.Vincent kon het, dus dat moet in de toekomst vaker (eigenlijk altijd) kunnen.

Bordeaux sector 2
In het concours van Noord en Zuid Holland waren 2.645 duiven mee. De winnaars van dit concours is de familie Toom uit Alblasserdam. Vorig jaar wonnen zij de 1e en 2e nationaal Tarbes in deze sector en nu Bordeaux. Zij klokten hun winnende duif om 6.17 uur op een afstand van 866 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.210 mpm, waarbij je kunt aantonen dat ook deze winnaar een groot doorzettingsvermogen heeft en in de nacht met kopwind kilometers heeft afgelegd. De tweede prijs gaat naar de Gebr. Hagens uit Achthuizen met een gemiddelde snelheid van 1.056 mpm. Het derde plekje op het podium is voor D. Houwer en zn uit Katwijk.
De Top 10:
1. Familie Toom, Alblasserdam
2. Gebr. Hagens, Achthuizen
3. D. Houwer en zn, Katwijk a/d Rijn
4. Jan Hommes en znn, Akersloot
5. Mario de Vogel, Bodegraven
6. Wim Rijken, Heerjansdam
7. Mariska van der Made, Achthuizen
8. Peter Schellevis, Uitgeest
9. M. van der Bijl, Woerden
10. P. Kootkar en zn, Rotterdam
M. van der Bijl heeft 75% prijs met vier duiven mee. P. van Schaik uit Benschop had hetzelfde resultaat. Hij start op plaats 17. René Gielen uit Maasdam had 5 duiven ingemand en 4 prijzen. De eerste duif van hem verdient de 19e prijs. Op plaats 31 staat J.W. Looren de Jong. Deze liefhebber heeft ook 80% prijs met 5 duiven mee. Een plaatsje lager staat M. Molendijk uit Maassluis. Hij heeft 15 duiven mee en verdient 12 prijzen. J. Boelhouwer uit Ouderkerk a/d IJssel korfde 1 duif in en won met deze duif de 37e prijs. Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk deed 10 duiven mee en 8 duiven staan op de uitslag. De eerste duif is goed voor de 38e prijs. P. Kol uit Rotterdam pakt 5 prijzen met 6 duiven mee. Zijn eerste duiven staan op de plaatsen 43 en 45.

Mijn felicitaties voor alle mensen met een mooie uitslag. Verder wens ik iedereen een mooi vervolg van het seizoen met veel mooie vluchten, beginnend komend weekend op St. Vincent