In aanloop naar het weekend van Bergerac en Narbonne leek het moeilijk om op vrijdag de duiven te kunnen lossen. We hadden met veel buien te maken. Vooral de zaterdag en de zondag zou veel neerslag opleveren. Kunnen de duiven los en wanneer? Als je naar het buiige weer kijkt, is de wind achter een voordeel. Dit zou in het voordeel van de lossingen zijn.
Mijn verbazing was toch groot toen ik las dat Narbonne op vrijdagochtend om 8 uur werd gelost. Na een korte analyse van het weer op de vluchtlijn was mijn verbazing minder groot. Het zou moeten kunnen. Vooral het weer rondom Narbonne viel erg mee … in vergelijking met de verwachtingen. De lossing om twee uur in de middag van de Bergerac-duiven was inmiddels minder verrassend. Uiteindelijk was het verloop van de vluchten naar behoren. Bergerac verliep goed met weinig duiven achter. Het prijsverloop van Narbonne was prima, al kwamen die duiven minder goed na … in vergelijking met Bergerac. De duiven van Narbonne die op zaterdag laat of niet thuis waren, hebben waarschijnlijk de slechtere route gekozen. Dit komt op de vluchten vanuit de hoek van Narbonne, Marseille en Perpignan vaker voor. Samengevat verliepen de vluchten in het weekend van Bergerac en Narbonne beter als vooraf gedacht.

Bergerac Sector 4
In Noord Nederland waren 3.904 duiven mee. De snelste van dit konvooi viel in Zuidveen bij de bekende Gebr. Limburg. Ze klokten hun winnende duif om 2.24 uur op een afstand van 1.006 km. De berekende snelheid kwam hiermee op 2.599 mpm. Ze hadden hiermee een kleine voorsprong op de nummer twee Eddy Bloemen uit Staphorst. Het brons in de twee Noordelijkste afdelingen gaat naar Johan Jansen uit Punthorst. De Top 10:
1. Gebr. Limburg, Zuidveen
2. Eddy Bloemen, Staphorst
3. Johan Jansen, Punthorst
4. J.J. Darwinkel, Noordbroek
5. Jan Grootoonk, Bant
6. Gerrit Wakker, Tollebeek
7. Simon Kuipers, Oudega
8. Haye Bouma, Drachten
9. Gerard Koopman, Ermerveen
10.Gebr. Limburg, Zuidveen
J.D. Bosma uit Augustinusga had 49 duiven mee en won 32 prijzen. Zijn eerste twee duiven wonnen de 23e en 25e prijs. C.A. v.d. Ham uit Ter Apelkanaal heeft 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif wint de 51e prijs.

Narbonne ZLU
Nationaal waren er in Nederland maar liefst 8.188 duiven mee op Narbonne. De snelste duiven vielen mij Michael Schmell uit Huckelhoven. Hij had de 1e en 2e prijs. Hij klokte zijn eerste duiven om 19.13 uur en 19.32 uur op een afstand van 915 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.359 mpm. De nummer drie van het ZLU-concours is eigendom van Helmut-Geert Schmitz uit Eijs. De Top 10:
1. Michael Schmell, Huckelhoven
2. Michael Schmell, Huckelhoven
3. Helmut-Geert Schmitz, Eijs
4. J. Kalkwarf, Heerlen
5. Jo Quaden, Landgraaf
6. Winkens en Rothenburg, Itteren
7. T. Jacobs, Heerlen
8. J.G.J.M. Joosten, Wessem
9. Jeroen van Heumen, Oss
10. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
Jeroen van Heumen had 18 duiven mee en heeft 12 prijzen. Zijn 2e en 3e duif winnen de 11e en 12e prijs. E. van Bruggen uit Meerkerk had 2 duiven mee en beide duiven zaten in de kop van de uitslag. Zij wonnen de 14e en 55e prijs. S&A Deckers uit Meers hadden 12 duiven mee en 8 zitten in de uitslag. Hun eerste duif wint 15e prijs. Math Poeth uit Heerlen had 7 duiven mee en hij heeft 5 prijzen. Zijn eerste duiven winnen de 16e en 36e prijs. A. Lanckohr uit Meers had 6 duiven mee en hij wint 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 28 en 80. Op plaats 46 staan de Gebr. Gommans uit Sevenum. Ze hadden 4 duiven mee en 3 prijzen. J. Heuts uit Heerlen had 6 duiven mee en 4 hiervan zitten in de prijzen. Op de plaatsen 48 en 109 zitten zijn eerste duiven. Op plaats 53 staat Bert Eikelboom uit Heerde. Hij heeft 80% prijs met 5 duiven mee. H. Martens uit Geleen had 12 duiven mee en hij heeft 8 prijzen. Hij begint met de prijzen 60 en 66. Gijs en Wilfred Hamstra uit Harderwijk hadden 6 duiven mee en 5 duiven staan op de uitslag. Ze beginnen met de 65e en 67e prijs. Op plek 73 staat A.A. Hendriks uit Susteren. Hij had 2 duiven mee en hij heeft 100% prijs. Anne van der Bijl jr. uit Woerden had 6 duiven mee. Hij heeft 4 prijzen, waarvan de eerste op plaats 91 zit. Comb. Berensfreise uit Nieuwstadt had één duif mee en die won de 120e prijs. Roy Abels uit Puth had 12 duiven mee en hij won 9 prijzen. Zijn eerste duif won de 152e prijs.

Dit was het weekend van twee snelle vluchten: Narbonne en vooral Bergerac. Alle winnaars van goede prijzen en goede uitslagen … proficiat. Komende week hebben we alweer de laatste marathonvlucht van het seizoen: Perpignan … tot dan!