Het laatste weekend van juli was een vochtige. Veel buien en langdurige regen, metname vanaf Parijs tot aan de hokken thuis. Voor de lossingsverantwoordelijken een test om te zien wat hun kwaliteiten zijn. Wat mij betreft zijn ze niet helemaal geslaagd … al blijft het moeilijk. Bergerac werd op zaterdagmiddag gelost om 13.30 uur. In mijn ogen en in die van vele anderen was zaterdagochtend een betere optie geweest. Nu werden de duiven de nacht in gejaagd. Daar doe je niet alleen onze duiven geen plezier mee, maar ook het imago van onze sport. Narbonne was in mijn ogen nog een tik erger. Deze duiven werden op zondagochtend gelost met de wetenschap dat het vanaf zondagavond van de Belgisch-Franse grens tot het Noorden van Nederland blijft regenen tot dinsdagochtend toe. De Belgische bond had de inrichter van Narbonne van vorig jaar van hun functie ontheven en er een andere inrichter op gezet. Hiermee kwamen we letterlijk van de regen in de drup. Die drup was veel en lang aanwezig tijdens de thuiskomst van de duiven. Ondanks mijn kritische noot kwamen de duiven goed naar huis (wat trager dan onder normale goede omstandigheden) en wederom schrijf ik: Onze duiven kunnen veel aan! De prestatie van alle duiven die een mooie prijs hebben verdiend, is bewonderenswaardig en dus heel knap!

Bergerac sector 3
Sector 3 is het gebied Midden en Oost Nederland. Hier waren 7.957 duiven ingemand. De snelste duif viel in Elst (Utrecht) bij Gert Krab. Hij klokte zijn winnende duif midden in de nacht om 2.19 uur op een afstand van 880 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode hiermee op 2.213 mpm. Hiermee had Gert een voorsprong van 18 mpm op Comb. ten Cate uit Hattemerbroek, die tweede werden. Derde zijn Jozef Poelstra en znn uit Utrecht. Top 10:
1. Gert Krab, Elst (Ut)
2. Comb. ten Cate, Hattemerbroek
3. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
4. A. Nijssen en zn, Utrecht
5. Ad de Jong, Heukelum
6. Gerard Schalkwijk, Lopik
7. Jay Lissenberg, Utrecht
8. Cor en Ineke Keijzer, Ede
9. Raymond Niks en dochter, Westerhaar-Vriezenveen
10. Team Opijnen, Opijnen
A. Nijssen en zn korfden 2 duiven in en beide duiven staan in de uitslag. A. de Vries uit Lossen heeft 75% prijs. 6 van zijn 8 duiven voor Bergerac winnen prijs. De eerste duif staat op plaats 27. Op plaats 87 staat H. Dekker uit Manderveen met zijn eerste duif. Hij had er twee ingemand en beide duiven hebben prijs. Gerrit van Breene uit Driebergen heeft 14 duiven in de mand gedaan. 11 duiven staan in de uitslag, waarvan de eerste duif de 116e prijs wint. Henk de Bree uit Soest heeft 100% prijs met 6 duiven mee. De eerste duiven staan op plekken 145 en 147.  

Bergerac sector 4
In het Noorden van Nederland werden 2.946 duiven ingemand. De snelste duif van het Noorden werd geklokt in Bant bij Jan Grootoonk. Zijn winnende duif werd geklokt om 3.37 uur op een afstand van 966 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode hiermee op 2.116 mpm. De nummer twee, Sergiu Bidirliu uit Emden, heeft een snelheid van 2.081 mpm. Het brons gaat naar Sip de Jonge uit Nieuw-Amsterdam. De Top 10:
1. Jan Grootoonk, Bant
2. Sergiu Bidirliu, Emden
3. Sip de Jonge, Nieuw-Amsterdam
4. Kees Mooiweer, Emmen
5. Jan Grootoonk, Bant
6. C & Gerard Koopman, Ermerveen
7. Comb. Huls & Zuidema, Sellingerbeetse
8. J. Buwalda, Nijemirdum
9. Johan en Fabian Wendel, Assen
10. Utse Jellema, Steggerda
Jan Grootoonk had een mooie ploeg van 85 duiven in gemand. 61 duiven staan in de uitslag, waarvan 17 bij de eerste 60. Gerard Koopman deed 34 duiven in de mand en hij heeft 25 duiven in de prijzen. Op plaats 28 staat zijn tweede duif.

… wordt vervolgd …