Het laatste weekend van de middaglossing is traditioneel gereserveerd voor Bergerac. De lossingscommissie had een moeilijke keuze wat betreft de lossing. Rond het middaguur trokken van west naar oost wat buien. De keuze werd gemaakt om op vrijdagmiddag om half twee te lossen. De buien zouden dan voorbij getrokken zijn. Waarschijnlijk de beste optie, want de dagen er na waren ook niet vrij van regen. Het verloop van het concours was regelmatig. Er waren 25.618 duiven in heel Nederland ingemand en de eerste duiven vielen op zaterdagochtend in Zeeland met het krieken van de dag. Aan het eind van de middag waren de prijzen ook in het Noorden van Nederland verdiend.
Narbonne, de opeennalaatste Internationale vlucht, werd een ander verhaal. Dankzij een mislukte lossing van iemand die de weerkaarten niet kan lezen, maar daar heb ik gisteren uitgebreid mijn verhaal over gedaan. Helaas!

Bergerac 29 juli 2022 sector 1
In het Zuiden van Nederland zijn 9.770 duiven ingemand. De eerste duiven vielen in Zeeland met als snelste de winnende duif van Guy Fijen uit Nieuw-Namen (Zeeuws Vlaanderen). Hij klokte zijn winnende duif om 5.36 uur op een afstand van 773 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.475 mpm. Dat was 16 mpm sneller dan de nummer twee van Peter van Dongen uit Arnemuiden. J.C. Hoek uit Middelburg pakte de derde prijs. De Top 10:
1. Guy Fijen, Nieuw-Namen
2. Peter van Dongen, Arnemuiden
3. J.C. Hoek, Middelburg
4. J.W. van Gils, Oosterhout
5. Gertjan de Hoogh en zn, Oosterhout
6. André van Esch, Eindhoven
7. Gertjan de Hoogh en zn, Oosterhout
8. M. Thijssen, Thorn
9. P. Croonen, Munstergeleen
10. Marcel van der Klooster, Nieuwdorp
M. Thijssen uit Thorn had 4 duiven mee en had ze alle 4 in de prijzen. Zijn tweede duif zit op plaats 109. Comb. Corstjens-Dijks uit Thorn hadden 11 duiven mee en die vlogen op één na prijs. Zij beginnen met de 15e prijs. Piet Pladdet uit Hoek had 12 duiven mee en 9 prijzen. Hij begint op plaats 29. Anton van Oort uit Geffen had 11 duiven en 9 prijzen. Anton begint met de 37e prijs. A. Vermulst en zn uit Stiphout beginnen op plaats 40 en hebben 4 van de 5 in de prijzen. Paul Marcus uit Heythuysen had 8 duiven ingemand. Hij had 100% prijs. Hij begint op plaats 83. Cor Hanegraaf uit Nuland zit een plaatsje verder en heeft er 3 van de 4 in de prijzen. A. Sonnemans uit Meijel had 5 duiven mee en heeft 4 prijzen. Hij begint op de 115e plek. Piet Gruisen uit Sittard had 5 duiven mee en heeft 100% prijs. Hij begint op de 140e prijs. J. Schutjens uit Geffen had 6 duiven ingemand en heeft er 5 in de prijzen. Hij start op plaats 154. H. van Venrooy jr. uit Deurne had 75% prijs met 8 duiven mee. Hij begint op plaats 161. Tot slot hebben we André Havermans uit Oud Vossemeer. Hij begint op de 172e plaats en hij heeft 4 van de 5 duiven in de prijzen.

Bergerac 29 juli 2022 sector 2
In de sector die Noord en Zuid Holland betrekt waren 5.654 duiven in concours. De snelste van deze sector was van Ineke en Adrie van der Rhee uit Alblasserdam. Zij klokten hun eerste duif om 7.11 uur op een afstand van 845 km. De winnende snelheid komt hierbij op 1.363 mpm. Omgerekend heeft deze topduivin een voorsprong van 42 minuten op nummer twee van de Gebr. Bras uit Dordrecht. De nummer 3 is van Ad Fortuin uit Strijen. De Top 10:
1. Ineke van der Rhee, Alblasserdam
2. Gebr. Bras, Dordrecht
3. Ad Fortuin, Strijen
4. Erdoan Mehmet, ‘s-Gravenhage
5. Bart Koevoet, Leidschendam
6. Joh. Imthorn, Katwijk a/d Rijn
7. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
8. Theo van Ruyven, Naaldwijk
9. Jan Polder, Middelharnis
10. Peter van Sintmaartensdijk, Papendrecht
P.C. van Gelder uit Rotterdam speelde 2 duiven op Bergerac en beide duiven haalden prijs (17e en 598e). H. Kuyf uit Nieuwkoop had 6 duiven ingemand en 5 hiervan winnen prijs. De eerste duif op plek 52. Gebr. Wagemans uit Achthuizen hadden 75 % prijs met 4 duiven mee. De eerste duif staat op plaats 58. Saarloos en zn uit Klaaswaal hadden 3 duiven mee en 100%  prijs. Op plek 68 staat hun eerste duif. B. de Borst uit Alblasserdam korfde 7 duiven in. Slechts één miste de prijzen. De eerste duif won de 95e prijs.

… wordt vervolgd …