Het eerste volle weekend van juli staat voor veel marathonliefhebbers ieder jaar rood omcirkelt in de agenda. Dit is het weekend van Barcelona. Voor deze liefhebbers een weekend om een heel jaar naar uit te kijken. Vaak valt Dax in hetzelfde weekend, zoals nu in 2023. Dax is voor ‘boven de grote rivieren’ ‘te ver’ en daarom is deze mooie klassieker voor de Noordelijke helft van Nederland ingeruild voor Cahors. En zo waren er in Nederland drie verschillende concoursen met vijf winnaars. De duiven kregen het niet gratis, omdat het warm weer was. Daarentegen was de wind schuin achter en daarom waren de vluchten voor de duiven goed te doen en stonden ze niet heel lang open. Onze duiven zijn de laatste 10-15 jaar een stuk sterker geworden … vooral in de breedte. Stond een vlucht regelmatig een paar dagen open, nu is het voor de avond op de eerste concoursdag gebeurd

Cahors sector 2
In Noord en Zuid Holland (sector 2) waren 3.313 duiven mee. De duiven werden om 11 uur gelost op vrijdagochtend. De snelste duif was om 6.08 uur op zaterdagochtend thuis. De winnende liefhebber is J. Trouborst uit Krimpen a/d IJssel. Hij heeft een afstand van 925 km. Hij versloeg zijn plaatsgenoot Gerrit Keesmaat ruim. De winnende snelheid is 1.220 mpm tegenover 1.143 van de nummer twee. De derde plaats is voor R.E. Mehmed uit ’s-Gravenhage. Top 10:
1. J. Trouborst, Krimpen a/d IJssel
2. Gerrit Keesmaat, Krimpen a/d IJssel
3. R.E. Mehmed, ‘s-Gravenhage
4. Gerard Griffioen, Zevenhoven
5. Paul Kouwenhoven, Bleiswijk
6. Paul van den Boogaard, Kamerik
7. H. de Graaf, Alphen aan den Rijn
8. L. Vokurka, Lekkerkerk
9. Richard van den Bos, Stad a/h Haringvliet
10. Marcel van der Helm, Pijnacker
Richard van den Bosch had 4 duiven ingemand en heeft 100% prijs. Marcel van der Helm heeft er 3 van de 4 in de prijzen. Menno Broekhoff uit Katwijk heeft 100% met 5 duiven mee. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 13 en 83 en heel ruim (binnen de eerste 300 prijzen) voor de helft van de prijzen kan bij Menno de klep dicht. Sterk optreden van zijn Cahors-ploeg! In De Rijp woont de comb. Berk-Zomerdijk. Hun duiven deden het goed met 80% prijs (8 van de 10). Op plaats 26 zit hun eerste duif. P. Zonneveld uit Monnickendam heeft 75% prijs met 8 duiven mee. Op plaats 36 zit hun eerste duif. Hans van der Sman uit Nootdorp heeft een goed seizoen. Op Cahors heeft hij 13 prijzen met 16 duiven mee. Zijn eerste drie duiven wonnen de volgende prijzen: 38, 52 en 85. Hans Groenendijk uit Sommelsdijk pakt 9 prijzen van zijn 12 ingezette duiven. Zijn eerste duif heeft de 43e prijs.

Cahors sector 3
Sector 3 is het gebied van de Afdelingen 7, 8 en 9. Of vanuit een andere invalshoek bekeken Midden en Oost Nederland. Hier waren 3.779 duiven ingemand. De snelste duif viel in Zeist bij Marcel Outshoven. Hij klokte zijn winnende duif vroeg in de ochtend om 5.14 uur op een afstand van 951 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.350 mpm. Hiermee had Marcel een ruime voorsprong op Cor en Erwin van Wijk uit Benschop, die tweede werden. Derde is Kees Cluistra uit Nederhorst den Berg, die zodoende wederom een opsteker mag noteren na zijn overwinning op St. Vincent. Top 10:
1. Marcel Outshoven, Zeist
2. Cor van Wijk en zn, Benschop
3. Kees Cluistra, Nederhorst den Berg
4. G. Rouwenhorst, Apeldoorn
5. Jeroen van Vught, Ammerzoden
6. Comb. ten Cate, Hattemerbroek
7. Herman de Wit, Arnhem
8. Ben van Holland en zn, Ede
9. Jan Morsink, Marle
10. Jan Willems, Nijverdal
Marcel Outshoven heeft 8 prijzen van de 10 duiven die naar Cahors gingen. Marcel Jansen en Huub Spaan uit Ewijk deden 6 duiven mee en zij winnen 5 prijzen (Dat is toch dik 50% ?). Marcel en Huub pakken hun eerste op de 19e plaats. Wim Peer uit Millingen a/d Rijn had 100% prijs met 5 duiven mee. Wim begint met de 20e prijs. Een plaatsje na Wim zitten Evert en Erwin van den Bovenkamp. Zij hadden 2 duiven mee en 100% prijs. Hun tweede duif staat op plaats 230. Nu krijgen we twee liefhebbers met 5 prijzen en 6 duiven mee. Team Pieper, bestaande uit Marcel met zijn zonen Claudio en Dani hadden hun eerste duif op plaats 22. Maurice Derksen uit Braamt had dus dezelfde score en hij begint op de 24e plek. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt deed 7 duiven mee en slechts 1 mist de uitslag. Hij start op plaats 26. Wim Visser uit Vianen heeft 75% van zijn duiven in de prijzen. Hij korfde 4 duiven in. De eerste duif staat op plek 29. Jay Lissenberg uit Utrecht korfde 8 duiven in op Cahors. 7 hiervan wonnen prijs, beginnend met de 34e prijs. P. van de Worp uit Wezep kon 1 duif vinden voor Cahors en die won een prachtige 38e prijs. Been Roodbeen uit Renkum wint 12 prijzen met zijn 16 Cahors-duiven. Hij start op de plaatsen 39 en 45. Wim Looyen en Breunis van de Pol uit Elst (Ut) hadden 100% prijs met 3 duiven mee. Ze beginnen met de 53e prijs.
Dit zijn niet de enige liefhebbers met een goed prijspercentage (75% of meer), maar wel de liefhebbers met hun eerste duif 1:50. Dat er zoveel liefhebbers zo goed hebben gescoord, betekent ook dat Cahors voor meerdere liefhebbers een teleurstelling was. Voor hen … veel succes en houd moed … er staan nog twee NPO-vluchten op het programma!

Cahors sector 4
In het Noorden van Nederland werden 1.349 duiven ingemand. De snelste duif van het Noorden werd geklokt in Bovensmilde bij Henri Hoeks. Zijn winnende duif werd geklokt om 7.35 uur op een afstand van 1.073 km. De winnende snelheid kwam zo op 1.269 mpm. Van alle ruim 8.000 Cahors duiven (sector 2 t/m 4) was het de tweede snelste duif na de van Marcel Outshoven uit Zeist. In sector 4 had Henri een voorsprong van een kleine twee uur op de nummer twee, Jan Grootoonk uit Bant. Tussen de nummer twee en de nummer drie zat ook weer een uur. Het brons ging naar Simon Kuipers uit Oudega, de man die samen met Gerben van Loon Kweekcentrum Friesland heeft. De Top 10:
1. Henri Hoeks, Bovensmilde
2. Jan Grootoonk, Bant
3. Simon Kuipers, Oudega
4. Herman Hullegie, Dedemsvaart
5. J.G. Wiering, Veenhuizen
6. Klaas de Vreeze, Bakhuizen
7. Comb. Abbink, Emmer-Compascuum
8. L. van Benthem, Vollenhove
9. Nico de Fouw, Bant
10. Johan en Fabian Wendel, Assen
Van de liefhebbers die een duif 1:50 (dus bij de eerste 27 prijzen) hebben, heeft niemand een prijspercentage van 75% over meer. Wel een rijtje 70%: Henri Hoeks, Jan Grootoonk, Comb. Abbink, Coen Brugman en Kees Mooiweer. Oud clubgenoot Peter Sannen uit Radewijk had 80% prijs, maar hij begint na de 1:50-grens op plaats 32.

Alle liefhebbers met een mooie uitslag en kopprijzen … gefeliciteerd. Veel succes op de volgende vluchten!