Voor Het Marathonduivenjournaal heb ik  5 vragen over de opstart van het vliegprogramma gesteld aan 5 liefhebbers. In deze editie leest u de antwoorden van Jan Grootoonk, Jeroen van Heumen, Johanna de Groot, Jos Habets en Jan Broersma. In Volendam heb je de 3 J’s … wij hebben er dit keer 5 gevonden.

  1. Hoe vaak en hoever hebben jullie je vliegduiven zelf afgericht? Zit er nog onderscheid tussen de oudere duiven en de jaarlingen?

Jan Grootoonk: Ik maak geen onderscheid tussen oudere duiven en jaarlingen. Ik heb de duiven tweemaal naar Urk gehad dat is ongeveer 15 km, tweemaal naar Lelystad dat is ongeveer 30 km, een keer naar Almere ongeveer 45 km en ik heb ze een keer naar Houten gebracht (ongeveer) 85 km daarna zijn ze met de afdeling mee gegaan.
Jeroen: Ik heb ze zelf tweemaal weggebracht. Eerste keer op ca. 30 km en tweede keer op ca. 55 km. Alles gaat dan mee, oude en jaarlingen.   
Johanna: De duiven zijn allemaal een keer gelapt op 45 km.  
Jos: Ik ben de duiven zelf een zestal keren gaan oplaten. Vanaf 3 weken voordat het seizoen begon om er een beetje ritme in te krijgen. Op een afstand van 25 km vogelvlucht.
Jan Broersma: Mijn duiven heb ik een drietal keren opgeleerd en wel tweemaal 25 km en een keer 35 km. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jaarlingen en oudere duiven. Dit moet genoeg zijn voor de eerste keer korf op 140 km.           

                                                                                

  1. Hoe vaak hebben jullie de duiven met de vrachtwagen meegehad en welke vluchten waren dat?

Jan Grootoonk: Ik heb ze nu driemaal met de vrachtauto meegehad. De vluchten waren Duiven ongeveer 80 km, Gennep ongeveer 123 km en Sittard ongeveer 194 km.
Jeroen: Nu driemaal. Eerste keer Ittervoort ca 70 km, tweede keer Gronsvelt ca. 110 km en afgelopen weekend Vervins ca 240 km.
Johanna: Ze hebben 4 vluchten gehad: Kalkar 80 km, Beek en Donk 119 km, Kerkrade 182 km en Dreis-Bruck 245 km.
Jos: De duiven zijn tot nu 3 keer mee geweest op afstanden van 75km, 170km en 196 km.
Jan Broersma: Afgelopen weekend was de 4e keer mee met de vrachtwagen. De opbouw was 140 km, 175 km, 225 km en 275 km.

  1. Hoeveel duiven hadden jullie afgelopen weekend mee en op welke vlucht en hoeveel km?

Jan Grootoonk: Afgelopen weekend zijn de duiven naar Sittard geweest ongeveer 194 km en ik had er 89 duiven mee.
Jeroen: 120 stuks oude en jaarlingen. Ze zijn voor het eerst Frankrijk in geweest naar Vervins ca 240 km.
Johanna: 35 duiven mee op Dreis-Bruck 245 km.
Jos: Ik had er 47 mee op een afstand van 196 km.
Jan Broersma: Afgelopen weekend hadden we Sittard op het programma staan wat voor mij 275 km is. Met een redelijke ZW wind kwamen ze met hoge snelheid naar huis en ze kwamen goed af moet ik zeggen. Alleen mijn meest ervaren duivin was echt veel te laat . Ze moet veel te ver zijn gevlogen maar gelukkig is ze weer thuis … Pfffffff.

  1. Hoe kwamen de duiven afgelopen weekend naar huis?

Jan Grootoonk: De duiven zijn om 06.50 uur gelost in Sittard. Ik had 89 duiven mee,  mijn eerste duif viel om 08.46 uur die speelde de 45e prijs van 2.082 duiven. Ik had 3 duiven bij de eerste 100 en verschillende duiven speelden prijs dus ik ben zeer tevreden. Maandagavond waren er nog twee niet.
Jeroen: Ze hebben een mooi sprongetje gemaakt van 110 km naar ca 240 km, maar dit kunnen de duiven makkelijk aan is gebleken naar mijn aankomsten. Dus ze kwamen goed en vlot naar huis. Mijn laatste kwam zondag morgen zwaar gewond thuis. Dus alle 120 weer op het hok wedergekeerd ! Altijd fijn.
Johanna: Hier wel redelijk … moest er van zaterdag nog 1 komen een taartjong en die kwam maandagmorgen.
Jos: De duiven kwamen met hoge snelheden af en ook wel goed naar huis in ongeveer 30 min waren er 43 van de 47 thuis. Later die dag alles weer thuis.
Jan Broersma: Ze kwamen goed naar … . Alleen mijn meest ervaren duivin was echt veel te laat . Ze moet veel te ver zijn gevlogen maar gelukkig is ze weer thuis

  1. Zoals het er nu naar uitziet gaat half juli het marathonduivenseizoen van start met St. Vincent (middaglossing), Perigueux en Agen ZLU … op welke vluchten gaat u deelnemen en hoe groot zullen de ploegen zijn ongeveer?

Jan Grootoonk: Ik weet op dit moment nog niet of onze afdeling 11 wel deel neemt aan Perigueux als dat zo is doe ik er wel aan mee en denk ik dat er ongeveer 12 tot 15 duiven mee gaan. De bedoeling is dat ik op St. Vincent ongeveer 10 duiven mee doe, en op Agen de ZLU weet ik nog niet of ik daar aan mee ga doen dat ligt eraan welke vluchten er bij ons in de afdeling nog worden gevlogen.
Jeroen: Ik doe alleen de ZLU vluchten of ochtend lossing. Tot heden is nog niets zeker bij de ZLU. Dus ga wel van de week mijn ploegjes indelen wie waar naar toe gaat. Hoop dan op meer duidelijkheid vanuit de ZLU . Kan nog niets zeggen hoe groot de ploegjes worden. Als de geplande datums en vluchten doorgaan zal ik mijn duiven in drie groepen moeten verdelen. Maar ik vindt, wij als Marathonliefhebber onze handen dicht kunnen knijpen als we nog een paar marathonvluchten krijgen nu in deze roerige tijden. Maar  des niet te min, ik kreeg er wel zin in op een paar mooie marathon vluchten ! Daarom wens ik ieder een goede voorbereiding en succes !!!
Johanna: St Vincent denk 6 a 7 duiven. Perigueux ga ik nog even bekijken.
Jos: Ik denk Agen ZLU een stuk of 10 en misschien een vijftal naar St Vincent.
Jan Broersma: Door de corona is alles totaal anders gegaan dan andere jaren. De duiven zijn na thuiskomst van hun eerste “vrachtwagenvlucht” gescheiden van elkaar. Ze zaten op hun tweede ronde eieren terwijl hun jongen van de eerste ronde op de vloer in de stro zaten / lagen. Op enig moment zullen ze weer worden gekoppeld zodat ze op de Marathonvluchten  op nest zitten. Ze worden nu als het ware op weduwschap ingevlogen. Op Perigueux zullen een aantal 2 jarigen worden gespeeld aangevuld met de jaarlingen en op St.Vincent zullen de meest ervaren duiven worden gespeeld.  Hoeveel dat er worden, kan ik nu nog niet zeggen want, zelfs op de dag van inkorven kan dit nog wijzigen. Bij deze beide vluchten zal het ook blijven want in augustus staan er andere dingen op het programma die ook belangrijk zijn. De jaarlingen zullen dit jaar geen marathonvlucht krijgen maar het zij zo.

Bedankt voor jullie bijdrage, vijf J’s van de week van 6 juni. Veel succes met het verdere trainingsprogramma en de eerste marathonvluchten in juli!