In april gaan we onze duiven koppelen. We kunnen dus ieder jaar vanaf de ruiperiode ruim de tijd nemen om na te denken over de koppels. Welke combinaties kunnen we maken en welke koppels hebben in het verleden voor bruikbare jongen gezorgd. Hoe kunnen we andere koppels samenstellen met dezelfde achtergrond als deze ‘succesvolle’ koppels. In de eerste twee delen van deze serie columns heb ik hardop gemijmerd over de koppels die verwantschap hebben met ‘De Blauwe 81’ (36e nationaal Barcelona 2017), zijn vader (‘Inteelt Miss Europe’) en ‘De 700 van Harry’ (61e nationaal Barcelona 2016). Ik ga u nu voor de tweede keer koppels voorstellen, die hier hopelijk een aanvulling op zijn. In ieder koppel zit een duif afkomstig van Gerrit Veerman.

Donkere Gerrit met Romy
In de verkoop voor het Marathonduivenjournaal eind 2019 schonk Gerrit Veerman een doffer uit een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ met ‘de Kramer-duivin’. Deze doffer is gekocht door een Egyptische duivenvriend, Waleed. Helaas is deze doffer door covid-19 niet op transport gekomen. Waleed wilde dat ik deze doffer zelf hield. De moeder van ‘De Kramer-duivin’ heeft veel bloed in zich van Eijerkamp-duiven, metname ‘Dogba’. Deze doffer was Nationaal Duifkampioen op de Marathon. Het leuke is dat Gerrit ‘De Kramer-duivin’ op de veiling tbv Het Marathonduivenjournaal heeft gekocht.
‘Romy’ komt van Romy van den Herik uit Tilburg. Deze mooie blauwe duivin is gekweekt uit twee duiven die wij aan haar en haar vader hebben gegeven. De duivin was Romy’s eerste duif van Pau 2021. Zij komt uit een ingeteelde doffer naar ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp en een duivin die is gekweekt naar de lijnenteelt theorie (zoon goede duivin x kleindochter uit een andere zoon van diezelfde duivin) naar Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006. De vader van ‘Romy’ is op dezelfde manier gekweekt als oma van moederskant.

Rooie 43 met Ingeteelde duivin Betuwekoppel
‘De Rooie 43’ was onze eerste duif van Perpignan 2021. Als alles naar wens verloopt, gaat deze doffer voor ons naar Barcelona. Zijn vader is ‘de 839 van Beens’. In zijn vader zit o.a. ‘Het Blokje’ (First Price Pigeons), ‘De Barcelona’ (Willems-Wijnants) en ‘De Jan II’. De moeder komt van Dirk Hofwegen en is een dochter van de 33e nationaal Barcelona 2009) en ‘Ukke Pukkie’ (2e nationaal Montpellier). Deze doffer is de vader van een paar hele redelijke prijsvliegers. Zo won zijn dochter 2 prijzen bij de eerste 400 nationaal Barcelona. Een andere zoon was onze eerste duif van Perigueux afgelopen seizoen. De moeder van ‘De Rooie 43’ is een geleende vale duivin van Ad van Heijst. Deze duivin heeft bij menig liefhebber goede jongen gegeven.
‘De Witpen 166 van Gerrit’ is ingeteeld naar het wereldberoemde ‘Betuwekoppel’. In de eerste drie generaties zit telkens een zoon van ‘Het Betuwekoppel’. Het zijn drie verschillende zonen van dit topkoppel. In de derde generatie zit de eerste vreemde eend in de bijt. Dit is een dochter van ‘Ceasar’ van Marlon Kok.

Blauwe 36 met Ingeteelde duivin Betuwekoppel
Dit koppel bestaat uit twee ingeteelde jaarlingen. ‘De Blauwe 36’ komt uit de ‘Blauwe 33’ en de ‘Blauwe 121’. ‘De Blauwe 33’ won de 53e nationaal Narbonne. Hij komt uit ‘Broer 456’ (‘De 456 won de 43e nationaal St. Vincent ZLU) met ‘de 700 van Harry’ (61e nationaal Barcelona 2016). ‘De Blauwe 121’ komt ook uit ‘De 700 van Harry’ met ‘Inteelt Miss Europe’ (vader 36e nationaal Barcelona 2017).
‘De Bonte 65 van Gerrit’ is een volle zus van ‘De Witpen 66’. Zij is dus ingeteeld naar ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman. Voor meer achtergrond lees het vorige koppel nog maar een keer na.

Met deze koppels hopen we weer Barcelona-duiven te kweken die binnen de nationale Top 100 kunnen vliegen. Het blijft een gok, maar duiven met een betere ‘Barcelona-achtergrond’ hebben we (nog) niet op het hok. We hebben er vertrouwen in!