Afgelopen maand heb ik de column over het samenstellen van de koppels weer opgepoetst en op Het Marathonduivenjournaal geplaatst. Het is net als de eerste keer in 2015 goed gelezen. Van de laatste maand was het eerste deel het best en het tweede deel het 3e best gelezen artikel op Het Marathonduivenjournaal. Het onderwerp boeit dus iedere keer weer. Het is daarom leuk om het denken over bepaalde koppelingen eens ‘hardop’ te doen in een column. Drie weken terug heb ik u de koppels voorgesteld waar we de jongen voor de Golden Classic Marathon voor gaan kweken. Nu wil ik eens nadenken over onze ‘Blauwe 81’ en hoe we een duif kunnen kweken die vergelijkbaar is met hem en het liefst beter. Vorige week kwam ik op twee koppels: ‘Vader Blauwe 81’ (‘Inteelt Miss Europe’) met de ‘Blauwe 160’ en ‘Benjamin’ met ‘Dochter Inteelt Miss Europe’. Nu laat ik nog een paar opties rondom de ‘Blauwe 81’ en zijn vader ‘Inteelt Miss Europe’ zien … gekoppeld aan duiven van Gerrit Veerman …

‘Rooie Herman’ met ‘Donkere 167’ van Gerrit
‘Rooie Herman’ is een doffer afkomstig van mijn helaas overleden duivenvriend Herman Cörvers uit Hoensbroek. Herman wist dat we succes hadden met twee ingeteelde zonen van ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. Hij gaf ons deze doffer (‘Rooie Herman’) uit een zoon van ‘Miss Europe’. De moeder van ‘Rooie Herman’ komt uit een ingeteelde duivin van ‘Miss Europe’ (uit zoon en dochter) met ‘Vale Joop’. ‘Vale Joop’ komt van Joop Goertzen en is van het soort van de Gebr. Kuijpers met het soort van Jeu Vervuurt.
‘De Donkere 167’ van Gerrit komt van Gerrit Veerman. Haar moeder komt uit zoon en dochter van ‘Het Betuwekoppel’. Haar vader komt uit een doffer van Remy Rouw met een kleindochter van ‘Het Betuwekoppel’.

‘Blauwe 05’ met ‘De Blauwe 255’
‘De Blauwe 05’ van 2020 is een zoon van ‘Inteelt Miss Europe’ (‘Vader Blauwe 81’) met ‘De 700’ van Harry Brundel. Deze duivin won bij ons de 61e nationaal Barcelona 2016. ‘De Blauwe 05’ zat rond kwart voor 4 bovenop het hok op ons te wachten van Bergerac 2021. Van hem hebben we vorig jaar de meeste jongen overgehouden en dat is een goede reden om hem weer een knappe duivin te geven.
‘De Blauwe 255’ komt van Gerrit Veerman. Zij komt uit ‘De Vinkenborg Kweker’ van 2009. Deze doffer is ingeteeld naar de ouders van ‘Ida’. De moeder van ‘De Blauwe 255’ komt van Gertjan Rigter. Haar vader komt uit ‘Inteelt Barça 621’ (zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman en winnaar van kopprijzen op Barcelona en Perpignan bij Gebr. Jacobs) en ‘Inteelt Bonte Koppel’ van Nico Volkens. Haar moeder komt uit ‘Inteelt Barcelona’ van Jos van Schaik met een dochter van ‘de Barça 621’. Van de ‘Blauwe 255’ hebben we vorig jaar een mooie blauwe doffer gekweekt met de broer van ‘De Blauwe 05’. Deze broer is helaas achter gebleven van Barcelona 2021.

‘Blauwe 81’ met ‘Blauwe Gerritje 622’
Tot slot van de koppels rondom ‘Inteelt Miss Europe’ en ‘De Blauwe 81’,  de ‘Blauwe 81’ zelf.
‘De Blauwe 81’ is een doffer van 2013. Het is een bijzondere duif, waar ik al eens een verhaal aan heb gewaagd (klik maar op deze link). Het is een doffer die in 2017 de 36e nationaal Barcelona won. Voor ons de beste Barcelona-prestatie tot nu toe. Dus een duif waar we trots op zijn en waar we er graag meer van willen hebben. Tot nu toe is dat niet gelukt. Zelfs de koppeling met onze eigen 61e nationaal Barcelona 2016 bracht niet het gewenste effect.
‘De Blauwe 81’ is een zoon van een ingeteelde doffer naar ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. ‘Miss Europe’ was Internationaal Asduif. Zijn moeder is een kleindochter van Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan. De vader van deze kleindochter is een zoon van Jo. Deze doffer won zelf o.a. de 21e nationaal Cahors.
‘De Blauwe Gerritje 622’ komt van Gerrit Veerman. Zij komt uit een dochter van ‘Het Volendammer-koppel’. Dit koppel bestaat uit ‘de 900’ van 2007 en ‘de 090’ van 2008. Dit koppel staat een beetje in de schaduw van ‘Het Betuwekoppel’, maar is zeker ook van Topkwaliteit. Ze zijn onder meer de ouders van de 4e nationaal BARCELONA 2004 (6e Internat.) 2015. ‘De 9000’is een halfbroer van Petertje van ‘Het Betuwekoppel’. Ze hebben dezelfde vader: ‘De Super 236’ (o.a. de 4e nationaal DAX en Topvererver). Moeder van ‘de 9000’ is een kruising van de soorten van van Jan Roelofs (Don Juan 3) en Martin VIinkenborg (Stormvogeltje). ‘De 090’ (duivin van ‘Het Volendammer-Koppel) komt uit Topkweker De Fondman. Deze doffer is de vader van de 12e Nationaal Barcelona 2004 en grootvader van o.a. de 4e Nationaal Barcelona 2015 en 2e Internationaal Perpignan 2016. De moeder van ‘de 090’ is een kruising van ‘De Barça 621’ van Gebr. Jacobs (zoon Betuwekoppel en winnaar twee Nationale Top 10 op Barcelona en Perpignan) met een duivin van wijlen Ton Bollebakker. U ziet hier het dubbele verwantschap met ‘Het Betuwekoppel en de kwaliteit van de eigen (klein)kinderen van ‘Het Volendammer-Koppel’. De vader van ‘De Blauwe Gerritje 622’ komt uit ‘Zoon Marseille’ van de Gebr. Jacobs met een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel’. Van ‘De Blauwe Gerritje 622’ hebben we vorig jaar drie van de vier jongen overgehouden, o.a. met ‘de Blauwe 05’ twee van de twee.

… wordt vervolgd …