De afgelopen weken heb ik de column over het samenstellen van de koppels weer opgepoetst en op Het Marathonduivenjournaal geplaatst. Het is net als de eerste keer in 2015 goed gelezen. Van de laatste maand was het eerste deel het best en het tweede deel het 3e best gelezen artikel op Het Marathonduivenjournaal. Het onderwerp boeit dus iedere keer weer. Het is daarom leuk om het denken over bepaalde koppelingen eens ‘hardop’ te doen in een column. Twee week terug heb ik u de koppels voorgesteld waar we de jongen voor de Golden Classic Marathon voor gaan kweken. Nu wil ik eens nadenken over onze ‘Blauwe 81’ en hoe we een duif kunnen kweken die vergelijkbaar is dan hij en het liefst beter.

De Blauwe 81
‘De Blauwe 81’ is een doffer van 2013. Het is een bijzondere duif, waar ik al eens een verhaal aan heb gewaagd (klik maar op deze link). Het is een doffer die in 2017 de 36e nationaal Barcelona won. Voor ons de beste Barcelona-prestatie tot nu toe. Dus een duif waar we trots op zijn en waar we er graag meer van willen hebben. Tot nu toe is dat niet gelukt. Zelfs de koppeling met onze eigen 61e nationaal Barcelona 2016 bracht niet het gewenste effect.
‘De Blauwe 81’ is een zoon van een ingeteelde doffer naar ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. ‘Miss Europe’ was Internationaal Asduif. Zijn moeder is een kleindochter van Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan. De vader van deze kleindochter is een zoon van Jo. Deze doffer won zelf o.a. de 21e nationaal Cahors. Met welke koppels gaan we proberen een nieuwe Barcelona-topper te kweken?

Inteelt Miss Europe met ‘de Blauwe 160’
‘Inteelt Miss Europe’ is een doffer van 2012. Hij is de vader van ‘De Blauwe 81’. Hij komt van meer dan vier kanten uit ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. Deze duivin werd Internationaal Duifkampioen en Asduif bij de ZLU. De opa van vaderskant van ‘Inteelt Miss Europe’ komt uit Zoon en Dochter ‘Miss Europe’. De oma van vaderskant komt uit ‘Zoon Miss Europe’ met een duivin uit een samenkweek met Roelof Coster. De opa van moederskant komt uit volle broer met volle zus (kinderen van ‘Miss Europe’ met een samenkweek doffer met Jaap Mazee). Oma van moederskant is ‘Dochter Miss Europe’. Heel veel ‘Miss Europe’ dus.
Deze doffer komt tegen een ‘Kleindochter Jo’. De reden is dat de moeder van ‘De Blauwe 81’ ook een kleindochter van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan, was. Deze ‘Kleindochter Jo’ is ‘De Blauwe 160’. ‘De Blauwe 160’ is een kleindochter van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan. Haar vader is een zoon van Jo met ‘De Bonte 65’. Deze doffer werd Duifkampioen in de regio met o.a. 47e nationaal Bergerac en de 159e nationaal Tarbes. De moeder van ‘De Blauwe 160’ komt uit een zoon van Jo (‘De Lamvleugel’) en ‘Het Blauwe Roodbeentje’.  Zij zijn de ouders van o.a. o.a. 3e nat. Bergerac 2017 (1e Golden Classic Marathon), 2e NPO Bordeaux 2014 (10e FondUnie tegen 2.221 duiven, 4-6jes) en 14e nat. St. Vincent ZLU duivinnen ’12 (Bonte 39).

‘Benjamin’ tegen ‘Dochter Inteelt Miss Europe’
Een volgend koppel waar we hopen ‘Barcelona-duiven’ uit te kweken. Is een dochter van ‘Inteelt Miss Europe’ met ‘Benjamin’. Dit koppel was na de vluchten tegen elkaar aangelopen, omdat de partners waren weggebleven. We lieten een koppeltje jongen grootkomen, omdat er nog een paar bonnenkopers moesten worden bediend. Deze jongen bevielen ons goed. Een goede reden om dit koppel (mogelijk) op elkaar te laten staan.
‘Benjamin’ is de laatste zoon van ‘De Bonte 160’. Ze won o.a. de 6e nationaal St. Vincent 2005 en komt van wijlen Bram Walpot. De vader van ‘Benjamin’ is een zoon van Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan. Deze zoon won zelf de 21e nationaal Cahors.
De dochter van ‘Inteelt Miss Europe’ heeft als moeder ‘de 700’ van Harry Brundel. Mijn vader kende Harry van ‘de bouw’. Van hem hebben we een paar goede prijsvliegende duiven gehad. ‘De 700’ won onder meer de 61e nationaal Barcelona 2016.

… wordt vervolgd …