Komend paasweekend komen bij de 24 koppels, die we gezet hebben op 10 maart, de jongen uit. Van de 12 koppels, waar we jongen uit wilde halen zijn twee koppels schier. Twee oude mannen hebben hun duivin niet goed getreed en bevrucht. Dat gebeurt weleens vaker. De eieren van twee koppels jaarlingen laten we daarom liggen. Niet de minste, qua afstamming, natuurlijk. Verder zijn er drie koppels eieren van de betere jaarlingen naar Gerard Kok gegaan en twee naar Harald de Jongh uit Geldermalsen voor bonnen. Van al deze vijf koppels is de afkomst meer dan de moeite waard.

De koppelingen waar we jongen uit halen (4 en slot)
Bij het koppelen hadden we een eigenwijze duivin, ‘De 415’. De doffer die we voor haar bedacht hadden, accepteerde ze niet. Een jonger neefje was geen probleem. Dit soort ‘kuren’ heeft haar vader, ‘De Carteus Giant’, ook. Haar moeder komt van Team (Louis) Vollebregt. Zij komt uit een dochter van zijn ‘Superkoppel’ met een doffer van Georges Carteus. ‘De 415’ is moeder van de 63e nationaal Perigueux 2021 van Gerrit van Vilsteren.
De doffer die er nu op staat komt uit een zus van ‘Het Veens Blauwtje’, net als ‘De 415’ een dochter van onze stamvader ‘De Carteus Giant’. De vader komt van duivenvriend Wim Peer. Hij komt uit zijn stammoeder. Helaas is deze doffer verspeeld op de africhtingen vorig jaar.
Het volgende koppel bestaat uit onze 1e Nationale Asduif van Agen (2019-2021) met ‘De Blauwe 155’. Onze Asduif won drie mooie prijzen, waarvan twee rond de 100e nationaal, op Agen ZLU. Hij komt uit ‘Het Zondagse Pak’, die o.a. de 18e nationaal Narbonne won, met een dochter van het stamkoppel van Koos Steenbeek, waar ook o.a. de 1e nationaal Cahors, 2e NPO Brive en 3e en 4e nationaal St. Vincent uit komt. ‘De Blauwe 155’ is een dochter van ‘De Carteus Giant’ met een duivin van Jurrian van Amerongen. Uit ‘De Blauwe 155’ komen onze eerste duif van Bergerac 2021 en Marseille 2022 (66e nationaal) en de 9e NPO Limoges van Amanuel Oz.
Het derde koppel van dit verhaal bestaat uit ‘De Blauwe 89’ met ‘Het Mooi Oog’. ‘De Blauwe 89’ komt ook uit ‘De Carteus Giant’ met een geleende duivin van Ben van Holland. Deze duivin is van het soort van de familie Hage uit Woerden. ‘Het Mooi Oog’ is afkomstig van Jan Hommes en znn. Zij komt uit twee duiven die bij de mannen kop hebben gevlogen.
Omdat twee koppels eieren schier zijn van twee oudere doffers worden twee koppels van de jaarlingen aangehouden. Het eerste koppel bestaat uit een doffer die is gekweekt volgens de lijnenteelt-theorie naar ‘De Carteus Giant’, dochter van hem tegen een kleinzoon die ook uit een dochter komt … deze dochter is ‘Bella Donna’ (3e nationaal Narbonne). De duivin van dit jonge koppel komt uit een zoon van ‘De Carteus Giant’ met de duivin van Jan Hommes en znn, die hierboven is genoemd, ‘Het Mooi Oog’.
Het tweede jaarling koppel is een beetje ingeteeld naar ‘Miss Europe’ van Piet Heikamp. De opa van vaderskant heeft deze Internationale Asduif zes maal in de stamkaart. De oma van vaderskant is lijnenteelt naar ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan. Opa van moederskant is eveneens ingeteeld naar ‘Miss Europe’. Hij komt uit de laatste zoon van haar met een kleindochter. Oma van moederskant is een duivin afkomstig van Gerrit Veerman. Zij is ingeteeld naar ‘Het Betuwekoppel’ … de vader, de opa en de overgrootvader zijn drie verschillende zonen van dit beroemde koppel.

Tot slot
De jongen van ‘de voorronde’ komen zoals gezegd komend weekend uit. Hopelijk komen ze mooi op. Volgende week gaan we alle koppels zetten.
Verder wil ik u, als lezer, een goede kweek toewensen en een goede start van het vliegseizoen. Tot de volgende keer.