Ik zie de winterperiode voor me als drie periodes:

  1. Rui
  2. Rust
  3. Voorbereiding op de kweek

Een aantal liefhebbers heb ik deze vragen voorgelegd:

  1. Wat voer je in deze periodes voor mengeling?
  2. Vul je dat nog aan met andere zaden zoals lijnzaad en/of onkruidzaad?
  3. Worden de duiven gekuurd of geënt in één van deze periodes? Zoals bijvoorbeeld tegen paratyphus?
  4. Geef je nog natuurproducten in de winter ter ondersteuning?
  5. Wat is volgens jou heel belangrijk in deze drie periodes?

In deze editie is het de beurt aan Rik Ros …

Het verhaal over de rui-periode van Rik Ros uit Lekkerkerk

Voor mij begint de rui/rustperiode gelijk na de laatste nalijn-vlucht, dat is bij ons half september. De oude vliegduiven evenals de bevlogen jonge duiven gaan dan niet meer los en blijven tot eind februari binnen.

Ik heb wel een ploeg laatjes die zoveel mogelijk losgaan. Ik wil deze groep spelen vanaf de eerste oude duivenvlucht. Deze krijgen dan volgend jaar zoveel mogelijk vluchten en dan kunnen zij als 2-jarige naar de overnacht. Bovendien heb ik nu een ploegje van 15 duifjes welke ik ga inkorven op de taartvluchten in Oudewater. Deze moeten daar 3 keer mee en dan is het ook rust voor deze duiven. Deze 2 ploegen laat ik nu verder buiten beschouwing.

Het eerste wat ik doe rond half september is het selecteren van mijn vliegduiven. Oude duiven (ook jaarlingen die 2 maal op de overnacht hebben gestaan) moeten prijs hebben gevlogen anders gaan ze eruit. Er zijn dan geen excuses. Als er veel vertrouwen in een duif is, maar er is bijv. een aanvaring geweest dan wil ik dit principe loslaten. De jonge duiven selecteer ik altijd voordat zij meegaan op de vluchten. Wat deze periode goed doorkomt mag dan blijven. Dit jaar zijn er ook oude duiven uit gegaan die wel prijs vlogen maar niet vroeg genoeg. Een oude duif in vorm (ik had best een goed seizoen) moet ook een goede uitslag kunnen vliegen anders heb ik er niets aan.

Als de selectie achter de rug is gaan de broedhokken half dicht maar blijven de duiven wel bij elkaar. Ik heb nooit last van eieren. In de voerbakken gaat een ruimengeling (Mariman of Beijers, net wat in de voerwinkel voorhanden is) met extra snoep, P40, pinda’s en gerst. De komende periode zal het aandeel gerst steeds groter worden, na de rui is dit maximaal ongeveer 40 %. Uiteraard iedere dag is voldoende grit op het hok. Daar zal ik zeker niet op bezuinigen.

De duiven probeer ik ook 1 keer per week  te laten wassen. Ik moet wel zeggen dat de beste duif die ik ooit heb gehad nooit wilde wassen en dat maakte toen dus geen verschil.

In het water 1 dag in de week Forta Vita van Travipharma en 1 dag vitamine. Bij de jonge duiven geef ik 1 dag in de week dan ook nog colinol (DHP). Dit tot de fles op is, de rest heb ik eerder dit jaar aan de jonge duiven gegeven.

In de maand november geeft ik dan een paratyfuskuur van twee weken. Ieder jaar geef ik een ander product. De fles Para Stop van de Weerd heb ik al staan dus dat gaat volgende maand in het water. Enten doe ik niet … ik volg daarin het advies van de Weerd.

Verder geef ik het komende half jaar geen medicijnen.  Uiteraard heb ik wel het e.e.a. in huis want als ik iets zie aan m’n duiven dan grijp ik in. Een enkel nat oogje laat ik uitzieken.

Zo ga ik op weg naar eind december en dan zal ik mijn kwekers koppelen. De vliegduiven koppel ik pas de 3e week april zodat ik de eerste overnachtvlucht op het eerste jonkie jong kan spelen. Nu dus lekker rustig op de hokken!!

Ik ben in deze periode ook voorzichtig met het bijplaatsen van aangekochte duiven/versterkingen. De duiven zitten nu op het hok binnen een vast milieu, nieuwe duiven kunnen dit proces verstoren met ellende tot gevolg. En versterking haal ik trouwens pas bij als ik deze heb kunnen beoordelen, een stamboom koop ik niet.

Het belangrijkste in deze periode is wat mij betreft de selectie. Ik merk bij hokbezoeken dat veel liefhebbers dit uitstellen of niet weten hoe zij dat moeten doen. Zorg dat je een plan hebt. Kwekers ouder dan 3 jaar die niets hebben gegeven en oude vliegduiven die de uitslag niet hebben gehaald moeten er in principe uit!! Ik ben er van overtuigd dat dit de manier is om sterker te worden, het voer e.d. zijn dan bijzaak. Heb je duiven en is prijsvliegen geen drijfveer laat dan alles zitten en geniet van je duiven.

We kennen  allemaal het gezegde het gaat om goeie en …

Uit goeie komen goeie.

 

Succes allemaal!