Aan enkele marathonduivenliefhebbers legde ik het volgende voor …

Ik zie de winterperiode voor me als drie periodes:

  1. Rui
  2. Rust
  3. Voorbereiding op de kweek
  1. Wat voer je in deze periodes voor mengeling?
  2. Vul je dat nog aan met andere zaden zoals lijnzaad en/of onkruidzaad?
  3. Worden de duiven gekuurd of geënt in één van deze periodes? Zoals bijvoorbeeld tegen paratyphus?
  4. Geef je nog natuurproducten in de winter ter ondersteuning?
  5. Wat is volgens jou heel belangrijk in deze drie periodes?

Harold Zwiers uit Den Ham doet het zo in deze periode:

‘Momenteel voer ik Rui Galaxy van Beyers. Vanaf begin december, wanneer ze door de rui zijn, komt er steeds meer gerst op het menu. Ik vul het voer aan met lijnzaad, onkruidzaad en dagelijks mineralen en  allerlei van  DHP (de paarse en bruine emmer).
De duiven worden geënt tegen paramixo en parathypus. Kuren word er niet meer gedaan  en alles word ontluist. Al heb ik de laatste jaren geen luis meer gezien op mijn duiven.
In de winter dag krijgen ze alleen natuurprodukten  en geen medicijnen zoals knoflook en ui  en biergist.’

Wat is volgens jou heel belangrijk in deze drie periodes?
‘Duiven moeten zelf goed door de rui komen, zeg ik altijd, de prijzen worden in het najaar verdiend door de duiven  goed door de rui te laten komen  (hier komen ze wel 3 tot 4 keer in bad tijdens de rui). Dit geldt ook voor de kweek. Voor en  tijdens de kweek moeten de duiven super in orde zijn.
Op mijn website staat mooi hoe ik mijn duiven klaar maak voor de kweek. Alleen word er nu niet meer tegen Paratyhus  gekuurd de laatste jaren  … http://www.haroldzwiers.nl/introductie/

Gerard Schellekens uit Riel ziet het zo:

’In de ruiperiode krijgen mijn duiven VTB duo-rui mengeling van Ronnie van Tilburg, aangevuld met snoepzaad, lijnzaad onkruidzaad en allerlei.
Een keer per week gaat er lijnzaadolie over het voer en dat wordt drooggemaakt met biergist. Als de grote rui achter de rug is bestaat het voer uit 75% rui-mengeling en 25% gerst en dit krijgen ze tot eind februari/begin maart als er gekoppeld wordt.
Een of twee dagen in de week krijgen ze sedochol in het drinkwater. De laatste jaren heb ik in december een kuur gegeven met trimsulfa en medio januari een paratyphus enting.
Bij goed weer komen alle duiven 1 a 2 keer per week los, behalve de ervaren ZLU duiven, ivm het roofvogel gevaar. Ze maken dan gebruik van het bad en gaan veelal naar de naastgelegen akker.
Verder is rust en veel zuurstof belangrijk. Overdag, bij droog weer, gaan de ramen open en de  plafonds dicht.’