De jongen van de voorronde zijn allemaal geringd en komen prima op. Vorig weekend zijn alle overige koppels gekoppeld. Hieruit kweken we jongen voor onszelf en er worden nog wat eieren weggegeven aan bonnenkopers.
Het is een rommelige bedoeling. Er worden koppels tussen de bestaande koppels gezet, die al op een jonkie zitten. Verder zitten er veel late jongen bij die niet makkelijk koppelen én er waren duivinnen in het duivinnenhok die met elkaar waren aangelopen en die met ‘een ei in de kont’ gekoppeld werden. Die eieren werden dan gelegd en die werden niet bebroed … dus die gingen maar opnieuw beginnen. Geen groot probleem … maar wel rommelig. Na een week is alles gewend aan de ‘nieuwe’ situatie en is de rust op de hokken van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen weergekeerd.

Mooie koppels
We hebben koppels waar we graag zelf jongen van houden. Hierbij zit ‘de 700’ van 2011. Een duivin die in 2016 de 61e nationaal Barcelona won. Dat was niet haar enige hoogtepunt, maar wel de mooiste. Het was een zware editie en zij viel halverwege de middag. Ze kwam vol elan en motivatie uit de lucht, een herinnering die ons altijd bij zal blijven. Deze duivin verdient een goede doffer, want ze is ook moeder van enkele goede zonen. Omdat ze op leeftijd is (12 jaar) wilde we haar een jongere doffer geven. Dat vond ‘madam’ niet het beste idee wat we op duivengebied hebben gehad. Na een aantal jonge doffers die door haar het broedhok werden doorgesleurd, is ze uiteindelijk gekoppeld met een driejarige doffer uit ‘De Carteus Giant’. Het is ‘De Blauwe 89’ en zijn moeder is een geleende duivin van Ben van Holland. Deze duivin is van het soort van de familie Hage uit Woerden.
Een halfbroer van deze doffer, ‘De Blauwe 70’ van 2019 won in 2022 de 70e nationaal Bergerac tegen 7.488 duiven. Dit was zijn debuut op de marathonvluchten. Hij komt eveneens uit ‘De Carteus Giant’ met een duivin van Louis Vollebregt. Haar moeder komt uit Supperkoppel: Zus van 9e nationaal Pau, 23e nationaal Narbonne, 49e nationaal St. Vincent enz. Halfzus Kilometervreter: Asduif ZLU Barcelona over 5 en 6 jaar. Haar vader is 100% van het soort van Carteus en komt uit Zoon 700 met Dochter Bourges, vader van verschillende Agen-toppers bij Team Vollebregt. ‘De Blauwe 70’ staat op ‘Het Mooi Oog’. Zij is afkomstig van Jan Hommes en znn. Zij komt uit twee duiven die bij de mannen kop hebben gevlogen.

De derde zoon van de Carteus Giant, ‘De Blauwe 76’,  staat voor het tweede jaar tegen ‘de 3-4-5’, gekweekt door Koos Steenbeek. Deze zoon van de ‘Carteus Giant’ heeft als moeder een duivin van Ben Roodbeen. Zij komt uit ‘Zoon Feloog’ van Simon Zeegers met een kleindochter van ‘De Soustons’ van Willy Molin. Deze duivin is ook de moeder van o.a. de 3e nationaal Bergerac van Leen Stout. ‘De 3-4-5’ won twee mooie prijzen op Agen ZLU: 158e en 91e nationaal bij de oude duiven.
Tussen de vliegdoffers zit een ingeteelde kleinzoon van ‘De Carteus Giant’. Hij komt uit een zoon met een dochter van onze oude stamkweker. Hij staat op een duivin van Wim Peer. Deze duivin komt uit twee duiven die Wim een paar jaar terug Kampioen Middaglossing maakte van de sterkte competitie van de Marathon Noord. Haar vader won dit jaar de 4e nationaal Dax en haar moeder de 3e nationaal St. Vincent.

Volgende keer ga ik een aantal dochters van ‘de Carteus Giant’ langs om te laten zien met wie zij zijn gekoppeld.

… wordt vervolgd …