Er is altijd veel aandacht voor winnaars van grote concoursen. Volkomen terecht natuurlijk !!! Daarnaast zijn er liefhebbers met goede uitslagen. In verschillende vluchtverslagen worden die liefhebbers genoemd en daar blijft het bij. Het is leuk om er meer info over te krijgen. Afgelopen week las u een verhaal over de Gebroeders Holleman. En dit keer nemen we de drie vroege duiven van Frank Zwiers onder de loep. Frank stuurde mij op mijn verzoek het onderstaande verhaal.
Agen ZLU voor de jaarlingen was een vlucht die al sinds eind 2017 in de agenda stond. Hoewel ik persoonlijk een voorkeur heb voor de middaglossingen heb ik voor de jaarlingen bewust gekozen voor een ochtendlossing. Reden van deze keuze is: Mijn mening is dat deze ochtendlossingen veel minder zwaar zijn voor de duiven en al zeker voor jaarlingen. Vanuit mijn eigen (top) sport verleden heb ik genoeg ervaring met spier stijfheid en verzuring om tot deze visie te komen. Overigens haal ik uit dit sportverleden wel meer ideeën op gebied van training en voeding die ik op de duiven toepas.
Na de verhuizing in augustus 2016 en de verkoop van mijn complete vliegploeg in november 2016 stond ik voor de uitdaging om opnieuw een hok duiven op te bouwen om op niveau mee te kunnen. Om deze reden heb ik dan ook mijn kweekduiven allemaal aangehouden en heb de nationale winnaars van 2016 “Le Bernard” ( St. Vincent) en “Amber” ( Dax) nog in het hok zitten. Met deze kweekduiven werd begin 2017 de start gemaakt aan de ploeg die dus afgelopen weekend geweldig presteerde op Agen ZLU.
De duiven zijn als jong goed opgeleerd op de jonge duiven vluchten. Ze hebben meegevlogen tot 420km en hebben meerdere keren 2 nachten mand voor de kiezen gehad. De duiven werden niet geklokt en het enige wat de opdracht van deze duiven was … thuiskomen.
Als jaarling werden ze in december 2017 gekoppeld en hebben een ronde jongen groot gebracht. Hierna zijn ze gestart met trainen waarbij deze van 30 min langzaam word opgebouwd tot 90 minuten aan huis. Vooral de eerste 2 weken kwamen ze lastig op gang en ben ik door een tip van Dick de Leeuw van Beyers een week lang de recup mengeling gaan voeren waarna ze veel gemakkelijker in de lucht bleven.
Voor het eerst in mijn carrière als duivenliefhebbers heb ik ook mijn duiven verduisterd, 6 weken lang heb ik het aantal lichturen op het hok beperkt tot 10 uur. Ik heb dit gedaan omdat ik in het verleden regelmatig enkele duiven thuis moest laten op de laatste marathon vlucht omdat ze te ver in de rui zaten om succesvol te zijn. De jaarlingen die Agen hebben gevlogen hadden hierdoor op deze vlucht of nog een volle vleugel of een enkele pen gegooid.
Vanaf de eerste vlucht met de afdeling zijn al mijn duiven gespeeld en dat tot aan 2 weken voor Nationaal St. Vincent. Ze hebben 2000 invliegkilometers gemaakt echter hun verste afstand was slechts 408km. Vanaf toen heb ik de duiven zelf aan de gang gehouden door ze wekelijks te lappen op 60km. In de sport noemen ze zit taperen. We geven het lichaam rust maar houden het wel actief door de wekelijkse sprintjes.
Ik speel zoals bekend mijn duiven op nest en heb een sterke voorkeur om de duiven te spelen op jongen van een week. Ik verkies deze stand omdat ik op deze stand net zo makkelijk doffers als duivinnen aan de kop van de uitslag kan spelen. Ook op Agen werd dit weer bewaarheid, de eerste 3 duiven waren 2 doffers en een duivin. Voor wat betreft voeding geef ik sinds mijn start op de marathon vluchten in 2013 de Beyers Koopman All-in One mengeling wat in de laatste 3 dagen voor inkorven aangevuld met een energie mengeling eveneens van Beyers.
Medisch hebben de duiven 3 weken voor St. Vincent een kuur gehad tegen het geel met B.S. en vanwege het aanhoudende warme weer heb ik ze de zondag voor Inkorgven Agen ZLU nog een belgamagix tablet opgestoken. Voor elke marathon vlucht geef ik 2 dagen een middel tegen ornithose welke ik afwissel, voor Agen was het W.N. Rood eveneens van Belgica de Weerd. Dan direct voor inkorven krijgen mijn duiven nog 2 supplementen en wel een capsule Royal Jelly (Koolhydraten) en een vitaboli (vitamine B) dit om alle energie voorraden aan te vullen.
Agen ZLU werd een loodzware vlucht met hoge temperateren en een straffe tegenwind op de dag van lossing wist er geen enkele Nederlandse duif het hok te halen waardoor dus voor heel Nederland de kansen hetzelfde waren. Zelf stond ik om 04:50 uur bij de hokken en had ook enkele andere liefhebbers die kwamen kijken toen om een kwartier over 7 even van de andere liefhebbers zij een schaduw te hebben gezien richting het dak ben ik direct gaan kijken en zat er een duif een beetje in elkaar op het dak te wachten. Het was opvallend omdat normaliter mijn duiven zonder te roepen of te fluiten op de klep vallen. Toch maar even gefloten en de duif kam vrij vlot naar beneden om geklokt te worden om 07:19 en wint daarmee de 3e Nationaal. Het feest was goed en wel losgebarsten toen nummer 2 kwam aangevlogen en de 6e Nationaal won. Kon het nog mooier? Enkele minuten later kreeg ik telefoon van duivenvriend Willie-jan vd Goorbergh en liep daarom even weg bij de andere liefhebbers. Ik keek even vluchtig naar het dak van het huis en zag nog een duif zitten. In eerste instantie twijfelde ik of deze wel van mij was maar ook deze kwam na een kort fluitje vrij vlot naar beneden om uiteindelijk de 11e Nationaal te winnen.
3,6 en 11 Nationaal, dat had ik in mijn stoutste dromen nog niet durven dromen. Alle 3 de duiven werden zelf gefokt en zijn dus op het hok in Terheijden geboren.
De eerste duif “Fusion” wint de 3e Nationaal Agen en is gefokt uit “Tevez” de nestbroer van “Olympic Zara” welke ik op de totale veiling van Mark vd Berg werd aangekocht. De moeder is “Rhea” een dochter van de “Barry” van Verweij- de Haan. Het leuke hiervan is dat Peter de Haan mij enkele jaren geleden benaderde voor iets uit “Golden Future”. Een ruil werd voorgesteld en zo ging er wat van mij naar Mijdrecht en kwam er wat van Verweij- De Haan naar mij toe. Uiteindelijk zijn we beide erg succesvol geweest met deze ruil, zo komt de moeder van “Robben” welke vorige week de 5e Nationaal Pau won voort uit deze ruil en komt nu dus “Rhea” welke de moeder is van “Fusion” ook uit deze ruil.
De tweede duif “Fusion” wint de 6e Nationaal Agen en is gefokt uit “Cor”, een halfbroer van “kleine Blauwe” welke een 1e Nationaal St. Vincent won bij Cor de Heijde. Ook deze duif is via een ruil met Cor de Heijde op mijn hok gekomen. De moeder is “Iris”, een inteelt dochter naar mijn stamduivin “Golden Future” uit “Zoon Rika” x “Golden Future”.
De derde duif wint 11e Nationaal en is gefokt uit “Kian”, 1e NPO Tarbes 2013 x “Golden Future”. “Kian” heb ik in 2011 als ei gekocht bij Mark vd Berg en was de duif die in 2013 op vergelijkbare omstandigheden als afgelopen weekend mij mijn eerste overwinning bezorgde op de marathon. “Golden Future” is mijn absolute stamduivin en komt oorspronkelijk af van Arjan Beens. Ze is een dochter van zijn superkweker “Rika”.
Frank, dat ik je wel voor je prachtige verhaal. Ik denk dat veel liefhebbers hier wat dingen uit kunnen halen voor hun eigen duivensysteem. Nogmaals gefeliciteerd met je mooie uitslag en succes met de volgende vluchten!
Recente reacties