Het vliegseizoen is al een paar weken oud en de eerste doppen van de kweekronde voor onszelf liggen op de bodem van het hok. Sommige liefhebbers zeggen dan: Het seizoen is begonnen. Dat is op zich prima. Ik vind dat mijn vader en ik 52 weken, 365 dagen (in 2024 366 dagen) per jaar duivenliefhebber zijn. Elk jaar heeft verschillende periodes (noem het seizoenen) en bij ons valt het kweekseizoen samen met de start van het vliegseizoen, met andere woorden de aanloop naar de marathonvluchten. De uiteindelijke weken waarin de marathonvluchten worden gehouden is de kortste periode van het jaar. Die periode laat zien of je het goed gedaan hebt met veel onderdelen die onze sport zo leuk maakt.
Onderdelen van de marathonduivensport
Als je een willekeurige vereniging binnenstapt en je hoort ‘de duivenverhalen’ van de liefhebbers dan is het soms een wonder dat ze in het weekend op de uitslag staan. Waar ze zoal waarde in zien, is voor mij onbegrijpelijk. Vroeger ging ik daar op in, maar die fase ben ik al dik 10 jaar voorbij. Als een andere redelijke speler met een paar flesjes bier op dat wel doet, wordt hij door deze mindere liefhebbers niet gelooft en weten ze het beter. Heel bijzonder om dit iedere keer te zien en te horen.
Wat is volgens mij de basis waar je aan moet denken om je duiven zo goed mogelijk aan de start te krijgen van de marathonvluchten?
- Kweken van goede jongen, die komen uit ouders die ook gepresteerd hebben of ouders die direct uit toppers komen
- Duiven gezond houden met goede ondersteuning en regelmatige controle bij een dierenarts. Duiven die een dipje hebben, laten herstellen en een weekje rust gunnen
- Een degelijke dagelijkse training van minimaal drie kwartier in de lucht
- Je moet met plezier met je duiven bezig zijn, dat plezier slaat positief over op je duiven
Punt 1: mensen die denken dat goede duiven uit willekeurige duiven komen (ze zijn er nog steeds), geloven in sprookjes. Goede duiven komen uit voorouders die zichzelf ook hebben bewezen. Ook uit goede duiven komen ook duiven, die niet aan de eisen voldoen. Dat maakt het best ingewikkeld.
Punt 2: spreekt voor zich. Controle op geel, ornithose en andere ziektes lijkt me essentieel. Alleen gezonde duiven kunnen presteren en de liefhebber zelf ziet niet alles, vandaar de controle bij de dierenarts.
Punt 3: training is voor elke sporter noodzakelijk om te presteren. Drie kwartier per dag is wel het minimum, dat kan worden opgevoerd naar 2 uur per dag (opgeteld van twee momenten op die dag). De duiven te veel laten trainen kan ook (overtraining), de vormpiek is dan maar kort. Dat moet je ook niet hebben.
Punt 4: spreekt voor zich.
Natuurlijk zijn er meer dingen die je kunt doen om je duiven goed aan de start te krijgen. Goed voer is belangrijk, op tijd grit en mineralen is belangrijk, elektrolyten bij warm weer heeft is nuttig, maar de basis zijn toch de eerder genoemde punten.
De kweek
Zoals ik in de inleiding al vertelde, de jongen van de eerste ronde zijn uitgekomen. Dit jaar hebben we een soort van voorronde gedaan. Deze jongen zijn gedeeltelijk naar liefhebbers gegaan die nog wat tegoed hadden en naar de Golden Classic Marathon. Er bleven ook nog wat jongen over, die we zelf gehouden hebben.
Deze jongen kwamen uit de volgende koppels:
- Onze Nationale Asduif van Agen over de jaren 2019-2021 met een dochter van de 8e nationaal Agen 2022 van Sil van Vliet
- Zoon van dezelfde Asduif met de 3e nationaal Narbonne (Bella Donna) met een dochter van onze stamvader de Carteus Giant
- Doffer uit de 8e nationaal Perpignan van Gerard Kok met een kleindochter van Jo, onze 1e Nationaal Mont de Marsan
- Zoon Dubbele Vaas van Piet Westerlaken met een kleindochter van Jo
- Blauwe 81, 36e nationaal Barcelona 2017, met een duivin van Gerrit Veerman
- Doffer uit een topdoffer van Piet van Straten met een dochter van de Carteus Giant, die al een teletekstduif gaf bij Gerrit van Vilsteren
- Ingeteelde doffer naar de Carteus Giant (tevens zoon Bella Donna) met een dochter van onze Nationaal Asduif van Agen met de 3e nationaal Narbonne (Bella Donna)
… wordt vervolgd …
Recente reacties