De laatste weken heeft u veel kunnen lezen over de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000, Jelle Jellema uit Nijverdal. Omdat er al zoveel over deze grote kampioen is geschreven, hebben we hem een vragenlijst voorgelegd van wat lezers graag van hem nog eens van hem wilde weten. Dat leverde weer genoeg mooi leesvoer op. Natuurlijk heeft u ook kunnen lezen over de beste duiven van het laatste seizoen 2023. Vandaag gaan we verder een hoofdstukje over de stamkweker ‘Zwart Goud’ met zijn kinderen ‘Orion’ en ‘Saffier’. Ik hoop dat u deze serie over de beste internationale marathonduivenliefhebber van de laatste decennia met plezier blijft lezen.

Stamduiven Zwart Goud, Orion en Saffier
Een beroemde duif van Jelle is ‘Zwart Goud’. Deze doffer van Akkermans is van grote waarde geweest voor de prille stam van Jelle Jellema en zijn vader. Deze doffer heeft daarnaast twee kinderen die de goede genen heel goed door vererfden. Dat zijn de doffer ‘Orion’ en de duivin ‘Saffier’. ‘Orion’ was gelijk vroeg op Ruffec. Het was een zware vlucht met kopwind en 35 graden. ‘Orion’ was hun eerste duif en eerste jaarling. Nestmaat ‘Saffier’ was de derde duif. Jelle en zijn vader hadden 50 duiven mee. Later speelde deze toppers nog meer kopprijzen. Zo was ‘Saffier’ in 2003 de snelste duif van Ruffec in sector 4 tegen 3.285 duiven. ‘Orion’ won onder meer de 6e nationaal Bergerac tegen 4.588 duiven en de 7e St. Vincent tegen 1.353 duiven. Bekende duiven als ‘Nirvana’ en ‘Sophie’ stammen direct af van deze duiven. Zo zijn er nog veel meer. Enkele toppers die we makkelijk ‘boven tafel’ konden krijgen staan hieronder vermeld.
‘Boaz’, Jelle’s eerste duif van Barcelona 2023 (11e nationaal tegen 4.832 duiven) is een afstammeling die zich het laatste seizoen heeft laten zien. Een jaar eerder won hij twee mooie prijzen op Libourne (de terugvlucht van St. Vincent) en Bergerac. De vader van ‘Boaz’ is ‘New Orion’. Deze kweekdoffer komt uit ‘Orion’.

In 2017 won ‘Jill’ de 2e Internationaal Perpignan. Zij is een kleindochter van ‘Zwart Goud’.
In 2016 wint ‘Dafne’ de 3e nationaal Perpignan. Zij is een kleindochter van ‘Orion’.
‘Romee’ won de 3e Nationaal Bergerac, 3e Nationaal Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e Nationaal Brive en 6e NPO Aurillac. Zij is een dochter van ‘Inteelt Saffier’. Een doffer uit ‘Zoon Saffier’ met zijn moeder. Een dochter van ‘Romee’, ‘Romy’, won de 3e Nationaal Barcelona 2019 en de 29e nationaal Perpignan 2018.
In 2019 won een kleindochter van ‘Orion’ de 48e nationaal Marseille. Dit was ‘Ming Mei’.

Dafne van Jelle Jellema

De 45e nationaal Marseille 2016 werd gewonnen door ‘Jort’.  Hij is een kleinzoon van ‘Zwart Goud’.
‘Angelina’ is uit een duivin waar ‘Orion’ twee keer kort in de stamboom zit, maar ook ‘Saffier’. Deze duivin won o.a. de 11e en 20e NPO Perigueux. Zij is moeder van ‘De 186’, die de 6e nationaal Perpignan 2023 won.
Een kleindochter van ‘Zwart Goud’ won zelfs in 2023 nog de 23e nationaal Perpignan. Het is ‘de 556’ van 2021.
‘Beauty Orion’ (van Jan Morssink) komt uit twee kinderen van ‘Orion’. Zij is de moeder van de 4e nationaal Bergerac 2022 en de 21e nationaal Agen 2023. Aan vaderskant van deze laatste kopprijswinnaar zit meerdere keren ‘Saffier’.

… wordt vervolgd …