Begin augustus was de laatste grote fondvlucht voor de Afdeling Limburg. Hierbij kwam een einde aan een rijk fond seizoen. Als je ziet hoe mooi het programma van deze afdeling is. Met onder andere mooie ochtendlossingen geschikt voor jaarlingen. In het Noordelijk deel van Nederland moeten we het doen met Orange, terwijl Noord en Zuid Holland Bordeaux Ochtendlossing hebben. Brabant heeft helemaal geen ochtendlossing in afdelingsverband, als ik het goed heb. In tegenstelling op deze afdeling heeft Limburg drie marathonvluchten met een ochtendlossing. Om jaloers op te worden … je kan de jaarlingen met zulke vluchten lekker inspelen. Je hebt tenminste een keuze. Genoeg kanttekeningen … nu het verhaal van de laatste Bergerac van onze Limburgse vrienden en de winnaar John van Heel uit Maria Hoop.

Bergerac Afdeling 4 Limburg
Van Limburg gingen bijna 2.000 duiven op zondagochtend los om half 8 in Bergerac. De snelste duif viel bij de sympathieke programmaspeler John van Heel uit Maria Hoop. Hij had 2 duiven mee en pakte om 18.53 uur zijn eerste duif op een afstand van 804 km. De snelheid van zijn winnende duif was  1.176 mpm. 6 mpm sneller dan de tweede Limburgse duif. Deze viel bij een ander programma-duo Jan van de Pasch en dochter Leanne uit Grubbenvorst. Brons was voor Dautzenberg uit Kerkrade. Wijzen uit Susteren en wederom Dautzenberg uit Kerkrade maakten de top 5 vol. Nijsten uit Bocholtz had 1 duif mee en die kwam als 13e van afdeling Limburg binnen. Raats uit Hoensbroek had 6 duiven mee en 5 prijzen. Bij begint op de plaatsen 21 en 36 van de hele afdeling. Op plaats 39 staat Kluten uit Maastricht. Hij had 12 duiven mee en 9 prijzen.

De winnende liefhebber
De winnaar van Bergerac is zoals gezegd John van Heel uit Maria Hoop. John is de 43-jarige telg uit een fanatieke duivenfamilie. Hij is van beroep installateur bruin- en witgoed. De man uit Maria Hoop kwam in de duivensport via zijn vader. Pa van Heel is ook nog steeds actief en een speelt met zijn duifjes voornamelijk op de overnachting en de ZLU-vluchten. De eerste duiven kwam zoals verwacht van Johns vader, die speelde indertijd nog het volledige programma met voornamelijk duiven uit Berlaar (Belgie). John heeft de beschikking over 17 meter hok met 8 afdelingen. Die zijn niet allemaal in gebruik. John is het seizoen aangevangen met 10 doffers en 7 duivinnen op weduwschap. Dit jaar heeft John 20 jongen voor de jonge duiventour en 20 jongen voor de navluchten. De huidige stam is voornamelijk afkomstig van een opgevangen Belgische Doffer, de ‘Belsj’. Deze duif is zelf een supervlieger o.a. 3e Nationaal Duifkampioen Vitesse. Hij is een nog betere kweker. Dit blijkt uit het feit dat hij inmiddels vader en grootvader is van 3 NPO winnaars, diverse TT vliegers en 1e prijswinnaars in groot verband. De stam is aangevuld met duiven van diverse liefhebbers. Hierbij zit o.a. een doffer van Jeu Neis Holtum, een duivin van Jan Lamers uit Roermond, een doffer van Witjes uit Reuver, een duivin Jos Goessen uit Gronsveld en nog links en rechts een duif van liefhebbers welke zich nog moeten bewijzen. De stam wordt bewaakt door 9 kweekkoppels.

De winnende duif
De winnende duif van Bergerac in afdeling 4 tegen 1.986 duiven is ook de eerste Interprovinciaal. Samen met Belgisch Limburg, Luik en de Duitse Grensstreek wordt een concours gevormd met op Bergerac 3.337 duiven. Deze duif is een donkere doffer. Hij wordt op weduwschap gespeeld en is gekregen van A. Strijker uit Nieuw Dordrecht. Eerder won deze duif o.a. deze prijzen:

In 2016 als jonge duif :           56e Sezanne tegen 292 duiven

21e Gien tegen 93 duiven

In 2017 als jaarling:               212e Charleville tegen 1114 duiven

34e Rethel   tegen 575 duiven

3e Limoges tegen 83 duiven,             107e NPO tegen 2.109 duiven

7e Argenton tegen 273 duiven,          137e NPO tegen 4.121 duiven

27e Montlucon tegen 157 duiven,      383e NPO tegen 2.160 duiven

15e La Souteraine tegen 72 duiven,   217e NPO tegen 1.447 duiven

17e Cahors tegen 100 duiven,            125e NPO tegen 1.739 duiven

1e Bergerac tegen 114 duiven,           1e NPO tegen 1.986 duiven en

1e Interpr.3337 duiven

De teletekstafbeelding klik op … –> Bergerac-06.08

Het seizoen
De voorbereidingen op het seizoen beginnen met de Kerstdagen. Dan wordt er gekoppeld in Maria Hoop. De duiven hebben een ronde jongen groot gebracht. Daarna zijn ze gescheiden voordat er opnieuw gelegd zou worden. Op 8 maart zijn ze herkoppeld en op 5 dagen broeden op weduwschap. Al met al zitten ze vanaf eind maart op weduwschap. Alle duiven gaan wekelijks mee. Er blijven na een aantal vluchten wat duiven thuis welke niet goed genoeg presteren en de partner wel. In het seizoen krijgen de duiven Beyers Koopman All in One … elke dag volle bak bij de vliegduiven. De duiven krijgen naast het voer twee maal in de week Bony SGR van Peter Boskamp. In het verleden wordt ook eens per week olie met BMT over het voer gedaan. Dit jaar heeft John dat niet gedaan en hij ziet géén enkel verschil. Het is waarschijnlijk nog beter gegaan, denkt John. Medisch gezien worden de duiven voor de kweek geënt tegen paratyphus (levende entstof), en uiteraard tegen paramyxo. Verder krijgen de duiven op de tweede maal  eieren een geelcapsule. In het seizoen wordt dit tweemaal herhaald is. Daarnaast krijgen ze ook een tablet Belga cocci voor het seizoen en zo nu en dan WN rood op de dag voor inkorven. Voor het seizoen worden de duiven door een dierenarts gecontroleerd op besmettingen. John heeft een goed seizoen achter de rug. Hij won dit jaar verschillende vluchten in groot verband, waaronder inmiddels 3 NPO overwinningen: 1e Lorris 447 km tegen 13.770 duiven (dezelfde doffer won 6 dagen later 10e NPO (TT) Argenton), de 1e Bergerac 804 km tegen 1.986 duiven en de 1e Melun 356 km tegen 7.755 duiven (jongen).

Beleving
Duivensport ziet John als ontspanning naast het werk. John wil elke vlucht mee doen voor de kopprijzen. John: ‘Uiteraard lukt dit niet altijd met een klein aantal duiven, maar ben zeer tevreden over seizoen 2017!’ Het gezin van John leeft mee met de duivenhobby van John. In het voorseizoen laat Johns vrouw de jongen in de middag los. Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning, John? John: ‘Ik was TV aan het kijken … finale vrouwen EK … toen de eerste melding op de site stond.  Even later gaf de telefoon een melding via het UNIKON-web dat er een duif geconstateerd was, terwijl ik toch een overvlucht heb van 30 a 35 km op de kortere afstanden … dan is het toch wel even schrikken. Helaas heb ik de duif dus niet zien komen en dat vind ik wel jammer. Dat is toch het mooiste wat er is.

Weduwnaarshok van John van Heel … ruimte genoeg!

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? John: ‘Ik speel voornamelijk alléén op de vitesse, midfond, eendaagse en jonge duiven. Deze duif presteerde zeer matig en werd als jonge duif alléén doorgehouden omdat het zo’n mooi gebouwde duif is. Ook dit seizoen presteerde hij weinig spectaculair. Ik dacht: ik gooi hem maar mee naar Limoges, resultaat 3e lokaal, 6 dagen later Argenton ( dacht ff kijken of het toeval was) toen 7e in Samenspel. Nu heeft hij 6 prijzen achter elkaar van respectievelijk 680, 597, 582, 632, 840 en 804 km … niet slecht voor een jaarling!’ Een geweldige doffer, John !!! Vanaf deze plek wil je bedanken voor de informatie en je openheid. Nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinningen en succes de laatste vluchten !!!