Wat was het een zware en moeilijke vlucht voor de duiven van Barcelona afgelopen weekend! De eerste duif vloog slechts 882 mpm. Als het al eerder is vertoond, dan moet het in de ‘prehistorie’ van de duivensport zijn gebeurd. De duiven die dan doorkomen moeten een geweldige wilskracht hebben en nog meer inhoud. Je verwacht dan dat er op de kortste afstand de meeste duiven gaan vallen. Maar als je in de top 10 kijkt van de ZLU staan daar veel liefhebbers uit het gebied van de Fondunie 2000. De snelste van hen was de eerste duif van Jelle Jellema. Relatief makkelijke Barcelona’s staat hij aan de top, zoals de 1e en 3e Internationaal in 2014. Zeer moeilijke Barcelona’s zat hij aan de kop 3e en 10e Nationaal in 2016. En ook bij een lood- en loodzware editie van Barcelona zit hij aan de top: 2e Nationaal in 2017. En zo was hij ook de snelste van de Fondunie 2000.

Top 10
In het concours van de Fondunie 2000 waren 1.165 duiven mee. Goede duiven die uitgeselecteerd voor de vlucht der vluchten onder de ZLU-vluchten. Tony Berlijn uit Kampen deed het ook uitzonderlijk goed en behaalde de 2e plaats. Coen van Haarlem kreeg zijn Barcelona-topper thuis zonder staart en met een beschadigde borst. Het was wel goed voor de derde plaats en ook de vierde plaats viel hem ten deel. De Top 10:

  1. Jelle Jellema, Nijverdal
  2. Tony Berlijn, Kampen
  3. Coen van Haarlem, Terborg
  4. Coen van Haarlem, Terborg
  5. Kees Droog, Andijk
  6. Kees Droog, Andijk
  7. Theo en Barnard Burgers, Weurt
  8. Dou De Groot-Leijen, Egmond aan den Hoef
  9. Overbeek, Winterswijk
  10. Bernard van der Horst, Groesbeek

Ik denk dat niemand protesteert als ik zeg dat Bernard van der Horst de mooiste uitslag neerzette. Hij had 3 duiven mee en die zijn op de uitslag terug te vinden op de plaatsen 10, 15 en 44. 100% prijs op deze vlucht dat is niet alleen een topprestatie, maar ook een opluchting! Jelle Jellema had 11 prijzen van de 20 Barcelona-gangers. Coen van Haarlem 8 van de 14 gezette duiven en de broers Burgers uit Weurt 5 van de 8 (met 4 kopduiven).

De liefhebber
Jelle Jellema is een grootheid in de marathonduivenwereld. We hoeven niet meer te introduceren. Vorig jaar was hij Keizer Generaal van de Fondunie 2000 en was hij Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord en dat was alleen vorig jaar. Nog even een greep wat hij naast zijn eerder genoemde Barcelona-topprijzen heeft gewonnen: 6e en 9e nationaal St. Vincent ZLU 2015, 5e en 6e nationaal Pau 2016, 13e nationaal Marseille 2016, 3e en 6e nationaal Narbonne 2016 en 3e en 9e nationaal Perpignan 2016. Jelle is begonnen samen met zijn vader in het Friese Steggerda met duiven van Piter Beerda met een mooie inbreng van Zwart Goud van Akkermans. Later heeft Jelle topduiven ingekruist zoals zonen van Miss Gijsje van Arjan Beens, duiven van het stamkoppel van Harold Zwiers en duiven van Hugo Batenburg. Zo is zijn stam sterker en sterker aan het worden. De grootste reden van deze groei is, is Jelle zelf. Hij zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken.

De winnende duif
Om 17.56 uur kwam de eerste duif aan bij Jelle. Het was Saar, een blauwbonte duivin van 2014. Deze duivin won eerder al 214e NPO Limoges,182e nationaal St. Vincent en de 275e nationaal Perpignan in 2016 en als jaarling de 195e NPO Bergerac. Haar vijfde prijs is tot nu toe de mooiste … 2e nationaal Barcelona 2017 en 1e van de Fondunie 2000. De vader van deze topper komt uit Waldeck (5e nationaal Orange 2011) met een dochter van het Kleine Kweekstertje. Deze Topkweekster won zelf de 14e nationaal Bordeaux. De moeder van Saar is Lauren. Ze won o.a. de 6e NPO Orange en de 8e nationaal Cahors. Ze komt van vaderskant van het Brockamp-soort. Het koppel waar deze Duitse duif uit komt won in 2006 5e en 7e nationaal Perpignan. De moeder van Lauren is Louise en kort in haar stamboom zitten toppers als Rika van Arjan Beens, Euro Diamond van Brockamp en Zwart Goud van Jelle zelf. Saar is ingemand op een neststand van een jong van 8 dagen oud.

Het seizoen
De voorbereiding op het seizoen 2017 is niet veel anders dan vorig jaar geweest. De duiven zijn begin maart gekoppeld. Ze hebben toen een koppel jongen grootgebracht. Daarna zijn de duiven een tijdje gescheiden. Begin mei zijn ze weer opnieuw gekoppeld. Na een tijdje gebroed te hebben, worden de nesten opgebroken, zodat ze op eitjes van 14 dagen naar de verschillende vluchten konden. De inspeelvluchten worden wekelijks gedaan met zo veel mogelijk slechts één nacht mand. Jelle, is er nog wat nieuws te melden over het systeem? Jelle: ‘Ik heb samen met Beyers vorig jaar een eigen mengeling gemaakt met extra veel vetten die ik de laatste 4 dagen voor inkorven voer. Verder voer ik gewoon de gangbare Beyers-mengeling van het seizoen.’ Wat doe je aan medische begeleiding? Entingen, ontwormen, ontluizen en scherp op het geel zijn. Dit jaar heb ik nog niets gegeven voor de de luchtwegen. Geel controleer ik eens in de twee weken zelf. Daarnaast geef ik het liefst schoon water en zeker ook schoon voer (vreten ze beter) Het geel blijft in het seizoen een gevaar dus wordt dit regelmatig gecontroleerd en eventueel een pil opsteken. Ik heb dit en vorig jaar opvallend weinig last van het geel, dat was in 2015 veel meer.’

De beleving
Jelle: ‘In het seizoen ben ik dag en nacht met de duiven bezig, zeker in mijn hoofd. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw als dat nodig is. Verder werk ik met een aantal liefhebbers samen, mijn vader natuurlijk en overleg en samenkweek. Die leuke contacten zijn voor mij wel een heel belangrijk onderdeel van de sport!’ Wat blijft er zo mooi aan de duivensport?Jelle: ‘Je bent nooit uitgeleerd over bv voeding, training, wedstrijd klaar maken enz. Erg leuk om daar met andere spelers mee te sparren.’

Tot Slot
Winnen went nooit … volgens mij. Zolang aan je de sport meedoet, wil je zo goed mogelijk presteren. Het is bijzonder hoe Jelle de laatste jaren op zo’n hoog niveau blijft presteren. Van verslappen is totaal geen sprake. Daarom wederom van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning in de Fondunie 2000, Jelle en de natuurlijk de 2e nationaal. Bij leven en gezondheid zal er genoeg redenen volgen om gelukwensen aan je over te brengen. Dat doe ik met veel plezier en respect. Jelle bedankt weer voor je medewerking en je openheid. Veel succes de rest van het seizoen !!!