Je hebt van die weekenden, waar je als duivenliefhebber een leven lang aan terugdenkt. Een weekend waarin alles lijkt te lukken. In het eerste weekend van juli 2021 leverden de duiven van vader en zoon Hamstra een mooi staaltje vakwerk af. Het begon op vrijdagavond met de snelste Nederlandse duif op Agen … een prachtige nationale overwinning! Natuurlijk zijn ze ook de winnaar in het concours van de Fondunie 2000. Ook de tweede duif van de mannen zat er goed bij in de Top 10 van de Fondunie 2000 tegen ruim 3.000 duiven. De volgende ochtend pakten de mannen ook nog eens de 6e nationaal Cahors in sector 3. Als dat niet super is? Geweldig toch !!!! Hiermee stopt het niet … Het kon niet op … een week later wonnen ze Nationaal Dax in sector 3 !!!
Het is vader Gijs en zoon Wilfred van harte gegund. Deze liefhebbers zijn niet alleen gedreven, maar ook uiterst sympathiek. Het komt ze toe!

Het seizoen
De huidige stam bestaat uit duiven die van verschillende hokken afkomstig zijn. Wilfred vertelt hierover: ‘Van een stam is geen sprake in mijn optiek. De pijlers zijn de duiven van Reedijk-Jongekrijg en Bennie en Loes Homma. Dit is de laatste jaren aangevuld met duiven van Jaap van der Velden, Jan Morsink, Tim Hage, Herman Brinkman, Martin de Poorter, Rekker-Westra en de Gebroeders Jacobs.
Het seizoen wordt gestart met 80 tot 90 vliegers. Hier zitten ook de jaarlingen bij. Samen met Comb. Ter Beek uit Biddinghuizen waar we veel mee samendoen hebben we 30 kweekkoppels. Deze vastzitters en onze samenwerking hebben we de naam WW-racingpigeons gegeven. Deze samenwerking zijn we in 2016 gestart en in 2020 wonnen de mannen in Biddinghuizen in sector 3 de 1e nationaal Bergerac. Deze samenwerking met Peter en Wulfert is intens. Wij werken sinds 2016 samen op alle gebieden. Bezoeken aan andere liefhebbers, nieuwe investeringen, sparren, in de winter gezellig met z’n vieren duifjes bekijken onder het genot van een broodje kroket á la Gery en een borreltje erbij. Daar waar plezier echt voorop staat, tillen wij elkaar naar een hoger plan. Mooi om zulke vrienden in de sport te hebben!’
Het seizoen startte in 2021 eind januari. De duiven werden gekoppeld. De vliegers hebben de eerste ronde van de vastzitters groot gebracht. De vliegers zijn tot eind mei bij elkaar gebleven. Daarna werden ze in ploegjes op stand gebracht richting de marathonwedstrijden.
Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Hoeveel vluchten hebben ze gehad? Wilfred: ‘We beginnen met invliegen in de club. Dit jaar zo’n 4 keer. Toen hebben ze twee weken stil gezeten en daarna zijn ze een keer in Oosterhout gekorfd en een keer in Hank.
Wilfred: ‘Wij voeren VariaMax van Mariman als basisvoer. In het hoofdseizoen is dit 50% van de mengeling  aangevuld met SuperStart van Matador, Energy Plus van Versele Laga en Gerry Plus van Versele Laga. In de rustperiode wordt de VariaMax gemengd met gerst en paddy. Naast dit voer krijgen de duiven naar de vluchten toe vetrijke dan wel eiwitrijke producten zijn zoals Tovo, Versele Laga Energy Plus, Goldcorn etc. Hier hechten we veel waarde aan. Medisch is het geel een pijler. Dus daar worden de duiven tegen behandeld. In het seizoen krijgen ze individueel middels een pil of capsule. Voor het marathonseizoen, na de invliegvluchten, doen we iets voor de koppen. Dat kan iets zijn van Dierenkliniek Van der Sluis (Stephan Göbel), Nanne Wolff of Belgica-de Weerd. In het rustseizoen behandelen we de duiven voor salmonella. Voor het seizoen worden de duiven gecontroleerd door een dierenarts … eigenlijk altijd zo rond begin mei. En meestal ook net voor het marathonseizoen, begin juni. Dit jaar door omstandigheden zijn we er niet aan toegekomen om voor St. Vincent nog een keer te gaan. Voor controle komen wij bij Stephan Göbel, Belgica-de Weerd of Nanne Wolff.
Buiten het seizoen, op de salmonella behandeling na, krijgen de duiven geen medicamenten. Het water wordt dan aangezuurd en thee met wat knoflook uit de supermarkt. In het hoofdseizoen zijn medicamenten bijna ondenkbaar …. vinden wij. Maar wij proberen het wel zo veel mogelijk te beperken!’

Agen Fondunie 2000
In de fondunie 2000 waren 3.091 duiven mee. De winnaars zijn ook de winnaars van het nationale concours, vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra uit Harderwijk. Zij klokten hun winnende duif om 20.36 uur op een afstand van 999 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.224 mpm. De nummer twee komt uit Amersfoort, Ton Maassen. De winnaar van de derde prijs is Corné van Oeveren uit Overberg. De Top 10:
1. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk
2. Ton Maassen, Amersfoort
3. Corné van Oeveren, Overberg
4. John Hardebol, Castricum
5. Comb. van Bekkum, Geldermalsen
6. Gebr. Brügemann, Assendelft
7. Kees Cluistra, Nederhorst den Berg
8. Jelle Jellema, Nijverdal
9. Albert Poulisse, Kerkdriel
10. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk
Bennie Homma uit Balk had 27 duiven mee en 15 prijzen. Hij begint met de 14e prijs. Cor Schermer uit Castricum had 9 duiven mee en heeft 7 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 18. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt begint met de prijzen: 22, 52, 62 en 63. Hij had 20 duiven mee en 12 prijzen.

… wordt vervolgd …