Het winnen van een nationale ZLU-vlucht is voor iedere liefhebber van de marathonvluchten met een ochtendlossing een droom. Als je op een bepaalde afstand woont in Nederland krijg je maar een paar kansen per jaar. Als je op dat moment je topduiven mee hebt en ze hebben de vorm te pakken, dan maak je een kans. Zelf dacht ik dat deze versie van Pau was weggelegd voor de mannen met de kortere afstand. Het was immers een hele pittige vlucht en de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het tegendeel was waar. De eerste 6 duiven kwamen van boven de grote rivieren of er tegenaan (Oss). Pas op plaats 7 zat de eerste liefhebber met een afstand van onder de 1.000 km. Hoe knap is het als je tegen vijf uur een duif op het hok vindt, die gelukkig enkele momenten eerder is geconstateerd. Wat een wereldprestatie heeft zo’n duif geleverd. Je weet … geen enkele duif in de avond en daar zit er één van jou op je te wachten. Geweldig !!! Dit overkwam Jurrian van Amerongen uit Bunnik. Na verschillende keren dicht bij een nationale overwinning te hebben gezeten, was het nu raak. Een parel op de duivenkoningskroon van deze topper uit Bunnik.

De winnende liefhebber
Jurrian van Amerongen uit Bunnik is een vaste gast tussen de kampioenen in groot verband. In de afdeling, Fondunie 2000 en ook bij de ZLU staat hij regelmatig bij de kampioenen. Ook bij de Marathon Noord stond hij al eens op het erepodium. Een aantal jaren terug was hij 2e Kampioen Ochtendlossing. Jurrian heeft een sterke stam duiven opgebouwd uit de beste duiven die in Nederland te vinden zijn. In eerste instantie waren dit de Van Houten-duiven uit IJsselstein. Later kwamen daar vooral de duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw. Deze stam werd aangevuld met wat goede kwekers zoals ‘Zoon Opa’ via Gilbert van den Berg uit Utrecht (soort van Harry Brakelé uit Maarssen) en een goede duivin van Jozef Poelstra uit Utrecht. Verder is Jurrian goed met duiven van Martin Vinkenborg uit Volendam. Met Jay Lissenberg kweekt de liefhebber uit Bunnik regelmatig samen. Ook zijn er wat aankopen gedaan bij Louw van den Berg uit Tollebeek. Het kweekhok wat Louw samen heeft met Pieter Woord. En ik zal er vast wat vergeten zijn, want als Jurrian ergens versterking denkt te kunnen halen, gaat deze dertiger dat proberen. In Maarssenbroek heeft Jurrian samen met Richard Kuijer tien kweekboxen waar goede kweekkoppels in huizen.
Jurrian is slager van beroep. Sinds begin dit jaar werkt Jurrian bij de Makro in Vianen. Jurrian heeft de duivenbacil overgenomen van zijn vader, waar de Pau-winnaar tot aan vaders overlijden mee heeft samen gevlogen.

De winnende duif
Van de ZLU ‘moest’ Jurrian de winnende duivin een naam geven. Dat werd ‘Laura Pau’. Laura is de naam van Jurrians vriendin. ‘Laura Pau’ won vorig jaar als jaarling twee vroege prijzen. Op Agen ZLU won ze de 182e nationaal tegen 5.935 jaarlingen en later in het jaar de 52e nationaal Perpignan. Op Agen was dat de 6e jaarling op de Fondunie uitslag. Op Perpignan was de 2e jaarling na de jaarling van Batenburg-van der Merwe. Door deze prestaties ging ze als eerste getekende de mand in voor Pau. Haar neststand was een jonkie van een paar dagen oud. Ze maakte de verwachtingen meer dan waar. De vader van de Pau-winnares komt van Jay Lissenberg. Hij komt uit de Steketee-doffer (een goede kweker bij Jay en kleinzoon van de 7e nationaal Pau van Steketee) met een dochter van de 1e NPO Perigueux van Jay. De moeder van ‘Laura Pau’ komt van Martin Vinkenborg. Ze is een halfzus van de superkweekster van de fam. Van Houten, ‘Rood Vinkenborg’.

Het Seizoen
Jurrian heeft de duiven in januari gekoppeld. Dat gebeurt normaal twee maanden later. Maar door wat verplichtingen gebeurde dit wat eerder. De eieren van de beste vliegers zijn overgelegd naar de kwekers. Na een weekje broeden, zijn de vliegers gescheiden. De duivinnen en jaarling-doffers kwamen in hokken waarvan de ramen werden afgeplakt, zodat het overdag schemerig in het hok was. Dit hield onze slager vol tot aan het begin van de zomertijd (eind maart). Normaal wordt er bijgelicht vanaf 21 juni. Deze keer geeft Jurrian dat nog niet gedaan, omdat de duiven goed trainde en hij ze in dit ritme wilde houden.
Vanaf de eerste vlucht is er met de vliegers meegedaan. Ze zijn ingespeeld op weduwschap. Ze hebben o.a. twee keer achter elkaar Chevrainvilliers (ingemand in Hank) gehad. De Jaarling-duivinnen hebben de week erna de dagfondvlucht met kopwind gehad. Dat ging super! Onze man uit Bunnik had nauwelijks verliezen. Toen zijn alle duiven bij elkaar gelaten. Voor Agen en Barcelona zijn de koppels gelijk goed gezet en bij de rest zijn een keer extra de eitjes weggegooid.
De duiven krijgen Mariman 50-50+ vliegvoer met Beyers Galaxy Kweek in het vliegseizoen. De laatste dagen komt daar extra Energymengeling van Beyers bij. In het voorseizoen is de samenstelling 70% Super Dieet met Vliegvoer … de laatste dag krijgen de duiven wel alleen vliegvoer. Deze schrale mengeling met Super Dieet krijgen de  jonge duiven straks ook. Naast het voer krijgen de vliegduiven TOVO, pinda’s en snoepzaad. Tijdens de rui krijgen de duiven ook de dieetvolle mengeling en na de rui een tijdje alleen Gerst.
Voor het seizoen krijgen de duiven een geelkuur. Voor en in het vliegseizoen worden de duiven regelmatig gecontroleerd bij Van der Sluis. Na een marathonvlucht krijgen de thuiskomers een geelpil. Een dag voor inkorven een orni-pil van Van der Sluis en Super Anti-Slijm van Travipharma. Van Travipharma komt ook de geelpil (15% Rodinazol). Voor Pau zijn alle 6 de Pau-duiven gecontroleerd en waren schoon.

Verrast
In het verleden zat Jurrian verschillende keren vroeg op de ZLU-vluchten. Zo won hij o.a. de 2e nat Pau na Volkens, de 4e nat Pau (na Kees Droog), de 3e nationaal Agen, 8e nat. Marseille en de 6e nationaal Perpignan. In 2017 zat hij bij 5 van de 7 vluchten bij de eerste 80 nationaal op de ZLU-vluchten. Nu in 2018 werd hij verrast door zijn eerst getekende op Pau. Ze zat al op hem te wachten toen hij tegen 5 uur bij de hokken ging kijken. Gelukkig was ze geconstateerd, anders had hij nationaal ook de 2e gehad. Jurrian: ‘In dat op zicht heb ik dit keer supergeluk gehad !!!’ Ik zeg: ‘Mag het een keer als je al zo vaak dicht bij een nationale overwinning heb gezeten … Ja toch !!!
Jurrian nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning op een vlucht die er wezen mag !!! En veel succes met het verdere seizoen !!!