Barcelona 2018 was een ouderwetse kraker. Kopwind en warm weer … de vluchten die de marathonliefhebbers graag hebben met hun duiven. Het mooie was dat deze Barcelona goed verliep. Nadat de eerste duiven vielen kwamen de duiven regelmatig na elkaar. In de Fondunie 2000 won voor de tweede week achter elkaar Gertjan Rigter uit Amstelveen. Na Agen pakte hij ook de overwinning op Barcelona. Op beide vluchten pakte de Keizer Kampioen van 2015 de 2e nationaal. Wat een droomseizoen voor deze topper!
Fondunie 2000
De lossing van Barcelona was zaterdagochtend om 9 uur. Hieronder zaten 929 duiven van de Fondunie 2000. De eerste duif was net als vorige week van Gertjan Rigter uit Amstelveen. Ook nu moest hij genoegen nemen met de 2e nationaal. Wat hij wel doet natuurlijk. De tweede van Barcelona is van Jelle Jellema uit Nijverdal. Jelle zit er altijd bij op Barcelona … dat is op zijn afstand … is toch geweldig. Nummer drie is Peter Ruijten uit IJsselstein. De top 10:
1. Gertjan Rigter, Amstelveen
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Peter Ruijten, IJsselstein
4. D. Ruiter, Lutjebroek
5. Comb. Hartog, Laren
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Gerard Schalkwijk, Lopik
8. Piet Eeuwes, Huissen
9. Duo de Groot- Leijen, Egmond a/d Hoef
10. Luc Bramel, Loerbeek
Marlon Kok had 9 duiven mee en 6 prijzen. Hierbij zaten er 3 duiven bij de eerste 40: 12, 24 en 37. Jan Hommes en znn hadden 12 mee en 9 duiven waren in de prijzen terug te vinden. De eerste duif zat op de plaats 13. Wim Weerink uit Wierden had twee duiven mee. Deze duiven haalden de 19e en 69e prijs.
De liefhebber
Gertjan Rigter (50 jaar geworden op de inkorfdag van Barcelona) uit Amstelveen is de winnaar van Barcelona in het concours van de Fondunie 2000. Vlak voor zijn verjaardag vroeg Gertjans vriendin Caroline wat hij voor zijn verjaardag wilde. Gertjan vroeg met een glimlach een 1e nationaal Barcelona. Na de tweede nationaal Agen, werd dit eveneens een 2e nationaal, maar nu op Barcelona. Een kleinigheidje houd je altijd. Gertjan was er natuurlijk zeer tevreden mee en daarom zegt hij nu dan ook: ‘Dank je wel, schat !!!’
De Amstelvener werkt sinds enkele jaren als Zelfstandige importeur/exporteur. Na een leven met kippen, fazanten, konijnen is hij in 1981 begonnen met duiven. Zijn oom hielp hem met een hok van 5 bij 2 meter. Voor postduiven had Gertjan tortels, maar ome Henk Bartels leek postduiven leuker voor Gertjan. Ome Henk had zelf natuurlijk ook postduiven. In de begin jaren vloog Gertjan samen met zijn stiefvader Jan Compier. Jan woont nu nog een paar huizen bij Gertjan vandaan. Jan speelt programma en Gertjan de grote fond. Omdat ze zo dicht bij elkaar wonen, kunnen ze elkaar goed steunen als dat nodig is.
De stamopbouw
De start met marathonduiven voor Gertjan was in 2008 op zijn eigen adres. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De stamopbouw is eigenlijk heel eenvoudig. De hoofdmoot zijn ingeteelde duiven van Volkens (via Hennie de Vries) én duiven van de Gebr. Jacobs. De eerste overnachtduiven kwamen in 2008 van de laatst genoemde broers. Gertjan heeft twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde Betuwekoppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel. Deze duif van de broers uit Nes aan den Amstel staat in de duivenwereld bekend als de ‘Barca 621’.
Via een opvanger kwam Gertjan in contact met kermis-exploitant Hennie de Vries. Hier ontstond een vriendschap en later een goede samenwerking uit. Naast de eerder genoemde Volkens-duiven bezit Hennie ouderwetse Van der Wegens. Daarbij heeft Hennie een volle broer van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin met een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. De laatste inbreng is aangeschaft tijdens de algehele verkoop van de Comb. Hendriks-Meijberg. Na het overlijden van de oude Roda-baas Nol Hendriks. Dit is de lijn van The Champion, oorspronkelijk van Fons van Ophuizen.
De winnende duif
Het Barcelona-feestje voor Gertjan werd veroorzaakt door een mooie kraswitpen duivin. Ze wordt sinds afgelopen zondag ‘Riet’ genoemd. Ze kwam thuis op de verjaardag van Gertjans moeder … Riet. Haar verjaardag werd in de tuin van Gertjan gevierd. Riet was ook de naam van de vriendin van Gertjans vader, die vorig jaar is overleden. Hij heeft en had wat met vrouwen die Riet genaamd zijn.
‘Riet’ is ingemand op 14 dagen broeden. Ze is zeer fel op haar nestje, net als haar nichtje die de week ervoor de 2e nationaal Agen won.
De vader van ‘Riet’ is een zoon van de ‘Mont Ventoux’ van de Gebr. Jacobs. De moeder is een ingeteelde duivin naar ‘de 100 en de 10’ van Nico Volkens. Eerder in haar duivenloopbaan won ze de 293e nationaal op een loodzware Marseille. Haar nichtje won vorige week de 2e nationaal Agen en haar halfzus won op die zelfde Agen de 55e nationaal.
Het seizoen
De start van het seizoen wordt gemaakt met 150 vliegduiven. Iets minder dan de helft zijn jaarlingen. Op 24 maart is er gekoppeld. Het richtpunt was Agen ZLU. De duiven moeten tweemaal overbroeden en dan werden ze gezet voor Agen. Zo gingen ze op eitjes of klein jonkie mee. Duiven van St. Vincent en Pau werden gezet op 19/20 mei. De duiven van Barcelona hebben een jong grootgebracht en zijn op het tweede nest ingemand op Barcelona.
De jongen komen jaarlijks van Hennie. Alleen van enkele goede vliegers brengen de jaarlingen een jonkie groot. Vanaf de eerste vlucht wordt er mee gedaan … iedere week. Duivinnen die moesten leggen zijn een week thuis geweest.
De duiven krijgen voer van Voeten via Ronny van Tilburg. De mengelingen zijn in het vliegseizoen Zoontjes en vlieg speciaal. Daarbij krijgen de duiven snoepzaad van Gebr. Fanger. Gertjan houdt van simpel goed voer. In het water zit iedere dag Oregano. In de winter hebben de duiven twee dagen iets tegen de coccidiose gehad, omdat ze het onder de leden hadden. Tijdens de eerste week van maart hebben de duiven het traditionele kuurtje tegen het geel gehad. In de winter wordt er verder geënt tegen paramixo en pokken. Vervolgens krijgen ze vier weken voor de grote vluchten 5 dagen iets in het water tegen geel. Gertjan: ‘Ik heb zelf een microscoop. Hiermee controleer ik met regelmaat de duiven. Een paar keer per jaar ga ik toch nog een keer naar Van der Sluis/Göbel voor gespecialiseerde controle.’
Tot Slot
De vader van Gertjan lette ook op de duiven. Op Agen was hij even naar de WC toen de eerste duif viel. Hij baalde daarvan. Toen er na een halfuur nog geen tweede duif was gevallen en Gertjan zei dat het tijd werd voor een tweede, zei zijn vader: ‘Zal ik weer even naar de WC gaan?’ Gelukkig heeft hij de 2e nationaal Barcelona wel aan zien komen. Gertjan wist dat hij voor kwart voor drie moest draaien om de 1e melding van dat moment te verslaan. Rond die tijd tuurde hij het luchtruim af. Hij zag haar op een gegeven moment als een stipje aankomen. Dat was een prachtig gezicht. Zelden heeft Gertjan een duif zo hard aan zien komen … uit het zuidwesten.
Gertjan pakte voor de tweede maal achter elkaar de overwinning in de Fondunie 2000. Dat is een zeldzame en grootse prestatie. Het valt al niet mee om tweemaal in één seizoen de eerste te pakken in de sterke competitie van de Fondunie 2000 … laat staan twee weken achter elkaar.
Gertjan gefeliciteerd met je prachtige overwinning in de Fondunie 2000. Het is wel genieten als het zo goed gaat. Ik wens je nog alle succes voor de rest van het seizoen, wat nu al heel geslaagd is !!!
Recente reacties