2017 was een goed duivenjaar voor Corné van Oeveren. Onze eigenaar van de Zorgboerderij uit Overberg stond op Perigueux, Orange en Bergerac op teletekst. Op Limoges in het najaar pakte hij ook nog eens twee vroege duiven in de vroege ochtend. In het eerste deel van de reportage hebben we het uitgebreid over de start gehad van Corné’s duivenloopbaan en over de trouwe duiven die hij al op zijn oude adres in Veenendaal had. In deze editie gaan we verder over het hok en de opbouw van het seizoen …

De Hokken
Corné heeft de beschikking over twee prachtige hokken. De hokken zijn verschillend van bouw en staan ook op verschillende windrichtingen. Het is eerste hok is het volièrehok en staat op het Zuiden. Dit hok heeft hij samen met Rob Prattenburg gebouwd toen de familie Van Oeveren net op de zorgboerderij kwamen wonen. Het is naar eigen idee ontworpen met in het achterhoofd dat er genoeg zuurstof in moet zitten. Verder is het belangrijk dat de warmte van overdag in de nacht kan worden vastgehouden. Vandaar dat er een plafond in is gemaakt. Het hok staat tegen een stal aan en is verdeeld in vijf afdelingen, waaronder twee voor de jonge duiven. Tegen de achterkant zitten broedhokken of zitschappen. Dit gedeelte is ruim twee meter diep en kan met deurtjes met gaas worden afgesloten. Ervoor is een loopgedeelte van ruim een meter. Dit ‘loopgedeelte’ is aan de voorkant open met windbreekgaas. Dit is het bekende ‘doossysteem’. ‘Het loopgedeelte is meestal toegankelijk voor de duiven. In het hok hangt een lekker klimaat. Het tweede hok is een oud hok van de familie Eijerkamp. Dit hok staat op het Oosten. Op dit hok heeft Ché gevlogen bij de bekende meubelfamilie. Dit hok is traditioneel gebouwd met een kap. Aan de voorkant heeft Corné rennen gemaakt met gaas aan de voorkant. Aan de zijkanten van de rennen zit plexiglas. Het hok heeft drie afdelingen voor vliegduiven. In het hok kan hij met schuiven in het plafond spelen met de verluchting. Het zijn hokken waarover goed is nagedacht en die vanaf het begin goed functioneren als hok voor vliegduiven. Dat hebben de prestaties van het afgelopen seizoen wel bewezen.

Het seizoen
Begin maart was de start van het kweek- en vliegseizoen. Onze import-inwoner van Overberg heeft 140 vliegduiven, waaronder 60 jaarlingen (taaartjongen). Hij heeft veel duiven van 2016 overgehouden. Dat verklaart de grote van de vliegploeg. Daarnaast heeft hij een hok apart voor 20 kweekkoppels. Zoals gezegd zijn de duiven begin maart gekoppeld. De oude vliegduiven broeden een keer over en staan dan op weduwschap. De jaarlingen mogen een jong grootbrengen en gaan dan eveneens op weduwschap. De duivinnen gaan eraf als de jongen 15 dagen oud zijn. Het jong blijft bij de doffer. De oude duiven hebben 14 april hun eerste vlucht gehad en toen ze in het weekend erna op weduwschap gegaan. De week erna zijn ze weer gespeeld. Voor deze vluchten hebben ze één lapvluchtje gehad. De jaarlingen zijn wat vaker weggebracht en die hebben woensdag 2 mei hun eerste vlucht gehad. Dit was Duffel met afdeling 8. Corné: ‘Ik doe veel op gevoel. Is het bijvoorbeeld ZW3 … dan kunnen ze een grotere stap aan. We kunnen op veel plekken inkorven: in de eigen afdeling 7 Midden Nederland, Brabant2000, afdeling 8 en Giesbeek en straks op vrijdagmiddag in Hank voor Chevrainvilliers. Dus ik zit niet vast aan een programma. Wat op het moment gunstig is, pak ik op.’ Corné speelt de duiven op dubbel weduwschap-systeem. Er blijven geen partners thuis. Het is een beetje het systeem Koopman. Twee dagen voor inkorving mogen de duiven samen uitvliegen, nadat ze zijn gevoerd. Ze worden na die tijd weer uit elkaar gehaald. Op het hok zorgt Corné voor een beetje rivaliteit. Dat zorgt voor motivatie. Als er een duif weg is, wordt het broedhok afgesloten. Op de dag van inkorving van een marathonvlucht wordt zo’n broedhok weer opengezet. Dit prikkelt de duiven in deze afdeling. Corné: ‘Motivatie is belangrijk. Dat zorgt voor vorm … als de duiven gezond zijn natuurlijk.’

Voer en bijproducten
Het basisvoer bij Corné is All-in-One van Beyers. In het voorseizoen krijgen ze deze mengeling voor 50% en de rest is 25% Gerst en 25% Paddy. Dit gaat door tot de eerste Chevrainvilliers. De duiven krijgen volle bak, maar moeten het wel goed opeten. De duiven zitten in deze periode in het schemer door het donkere windbreekgas. Hiermee probeert onze eigenaar van Zorgboerderij De Beleving de vorm uit te stellen tot aan half mei. In deze periode is het ook nog koud in het hok. Verder worden de duiven onregelmatig gevoerd en loslaten. Na de eerste ‘Hank-vlucht’ komt er meer regelmaat en geen verschemeren meer. Het voer is dan 100% All-in-One. Er wordt eveneens vanaf de langste dag bijgelicht. Naar de vluchten toe krijgen de duiven veel hennep (50%) met snoepzaad erbij gevoerd. De snoepmengeling bevat Super Energy van Van Robaeys en de kleine zakjes van Beyers (Energy-mix). De duiven krijgen vier maal per dag voer om ze aan het vreten te houden. Naast dit voer krijgen de duiven de mix uit DHP-emmers. Het water wordt regelmatig verzuurd met Wonderpigeon. Ter afwisseling krijgen de duiven regelmatig Probac 2000 van Brockamp.

Perigueux en Orange
Op Perigueux haalde Corné zijn eerste succes van 2017. ‘Fantijn’ won de 7e NPO Perigueux in afdeling 7. Hij pakte in de NU de 24e prijs tegen 7.142 duiven. Op deze vlucht had hij 15 duiven mee en 9 prijzen. ‘Fantijn’ werd geklokt om 4.26 uur en maakte een snelheid van 1.681 mpm. De ouders van deze snelle rakker komen beiden van Arjan Beens. De vader is een kleinzoon van ‘Marathon Queen’ (Beste Olympiade Marathonduif in Poznan. Zij won de 7e nationaal Bordeaux) via vaderskant. Van moederskant is de vader van ‘Fantijn’ een kleinzoon van ‘Snelle Jelle’ (o.a. 2e nationaal Perpignan 2012). De moeder van ‘Fantijn’ is een dochter Euro Krasbuik (Brockamp maal Batenburg) en Barcelona Girl (De Peter maal Het Doorzettertje). De volgende NPO-vlucht die Corné meedeed was Orange. Hierop won hij de 5e NPO in afdeling 7. In de NU was het goed voor de 8e prijs tegen 5.067 duiven. Op deze vlucht had hij 4 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif van Orange is ‘Jean Valjean’. Hij werd geklokt om 21.13 uur in de avond met een snelheid van 1.033 mpm. Een pittig vluchtje dus. De vader van ‘Jean Valjean’ komt van de comb. Baas en Berg. Hij komt uit het ‘Nevenkoppel’ en is een volle broer van o.a. de 1e nationaal Cahors, 5e nationaal Cahors en 8e nationaal Perpignan. De moeder van de 5e NPO Orange komt van Dolf en Ruud Bakker. Zij is een dochter van ‘Mr. Euro’ met dochter ‘Valitas’ (die vier maal in de top 10 speelde op de NPO-dagfondvluchten).