De laatste jaren viel mij met regelmaat een voor mij nieuwe naam op in de uitslagen van de ZLU-vluchten. Dat begon natuurlijk bij de meldingen die je als deelnemer van deze vluchten nauwlettend volgt. Deze naam was de comb. Hengst-Provoost uit Aagtekerke. Achternamen die je in het hart van Nederland niet hoort en het plaatsje Aagtekerke klinkt pittoresk en vooral Zeeuws. In 2018 begonnen deze mannen sterk op St. Vincent … heel sterk! Ze hadden de snelste duif van heel sector 1. St. Vincent is een vlucht die je maar al te graag op je palmares hebt staan en dat zijn de mannen van Walcheren toch maar even in geslaagd!

Sector 1
In sector 1 waren 5.867 duiven mee. De winnende duif van deze sector viel in de vroege ochtend in Zeeland. Om 10 minuten over 5 viel in Aagtekerke ‘de 233’ van 2016 bij de combinatie Hengst-Provoost. De afstand voor deze duif was hemelsbreed 948 km, wat de snelheid bracht op 1.828 mpm. Bijna 200 mpm langzamer was nummer twee, Cools uit Nieuw Vossemeer. Een echte marathonduivennaam in de Nederlandse wedvluchtgeschiedenis. Riny Ruys uit het Brabantse Heesch was weer 37 mpm langzamer met zijn eerste duif. Het leverde wel een mooie derde prijs op. De top 10:
1. Hengst-Provoost, Aagtekerke
2. C. Cools Frzn, Nieuw Vossemeer
3. Riny Ruys, Heesch
4. Rinus Ruben, Kloosterzande
5. H. van de Akker, Oss
6. Wendy van Alphen, Sprang-Capelle
7. Angelo vd Veeken, Clinge
8. F. Zwiers, Terheijden
9. H. van Seeters, Oosterhout
10. G. Kuijpers
H. Steeghs uit Uden had een mooie uitslag met 5 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: 14 en 53. Schutjens uit Geffen deed het nog beter met 100% prijs (6 duiven mee). Hij begon op de plaatsen 17 en 80. Van de Leur uit Oosterhout had 2 duiven mee en 100% prijs. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 26. In Oosterhout hebben ze nog een topper … Van Dongen. Deze liefhebber heeft 5 prijzen en 6 duiven mee. De eerste duif zit op plaats 38. Van Lieshout uit Valkenswaard heeft 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif klasseert zich op plek 42. Stammen uit Horn had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Op plaats 49 is zijn eerste duif terug te vinden. Jordi van Belzen uit Arnemuiden pakt 100% prijs met 2 duiven mee. De 52e prijs is voor zijn eerste duif. B. Ruys uit Geffen had 8 duiven mee op St. Vincent. Slechts 1 duif miste. De eerste twee duiven pakten prijs 57 en 83. Van den Hout uit Made had ook een goed weekend met 75% prijs. Hij had 8 duiven mee en de eerste duif zat op plaats 60. Vader en zoon Stabel uit Goirle hadden 1 duif mee en die zat op plaats 85. Proosten (ook al) uit Oosterhout had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij startte op plaats 94. M. en E. van Hout uit Eindhoven had 100% prijs met drie duiven mee en zij begonnen op plaats 102. De laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en een duif 1:50 van sector 1 komt uit Kelpen-Oler, Wetemans. Deze liefhebber heeft 6 prijzen van de 8 gezette duiven met als eerste duif op de 113e plaats.

De liefhebbers
De combinatie bestaat uit Lourens-Jan Hengst en Jacco Provoost. Jacco is via zijn oudere broer Ferdinand in de sport gekomen. Hij speelt nog zelfstandig op de ZLU-vluchten in Aagtekerke. Lourens-Jan is rond zijn 25e jaar via vrienden in aanraking gekomen met de duivensport. Lourens Jan en Jacco spelen samen sinds 2015. Voor die tijd speelde Jacco het programma, maar ook de grote fond.
De duiven hebben de beschikking over ongeveer 19 meter hok verdeeld over 4 afdelingen aan twee kanten. In ieder geval zijn er twee voor de weduwnaars, een grote afdeling voor de nestduiven, een grote afdeling voor de jongen, één afdeling voor de weduwduivinnen en een afdeling voor de kwekers.

De winnende duif
De winnende duif is een tweejarige doffer (weduwnaar). Hij is als jaarling twee keer mee geweest. Geen goede prijs en nu als tweejarige de 1e nationaal. Jacco: ’Het was voor ons een verrassing.’ Het is een kruising van de Gebr. Limburg met Comb. De Ridder uit Arnemuiden. De laatste is van hun dagfondsoort. De vader (Gebr. Limburg) komt uit de ‘Red Racer’ (1e nationaal Perigueux met de zus van ‘Spirit’. De moeder (Comb. De Ridder) komt uit een zoon van ‘De Kopvlieger’ met een duivin van Waasdorp. In het voorjaar heeft deze weduwnaar een jong groot gebracht. Hij is wekelijks afgericht.

Het seizoen
De start van het seizoen is de kweekperiode. De koppeling is half februari en daarbij brengen alle duiven een jong groot. Ze hebben 30 weduwnaars en 15 nestkoppels om mee te vliegen. Daarnaast hebben ze de beschikking over 9 kweekkoppels. Met de start van het vliegseizoen proberen de mannen uit Aagtekerke vanaf de eerste vlucht elke week mee te doen. Dat gebeurt standaard in eigen vereniging. De duiven krijgen ongeveer 2.000 km voordat de eerste marathonvlucht voor de deur staat. In het marathonseizoen krijgen de meeste vliegduiven twee marathonvluchten. Bij uitzondering worden dat er drie. De jaarlingen worden ook flink aan de tand gevoeld. Na twee dagfondvluchten krijgen de jaarlingen Agen ZLU of Bordeaux met Afdeling Zeeland.
Welke voer en bijproducten staat er op het menu? De winnaars van St. Vincent: ‘We voeren matador voer en bijproducten zijn PE korrel van Piet de Vogel en GJ Beute producten. We proberen enkele malen in het seizoen naar de dierenarts te gaan. Dit is Jan Konings in Achtmaal. Hij is onze grote hulp en vriend, maar helaas heeft hij hersenbloeding gehad en is voor groot gedeelte verlamd. We moeten dus op zoek naar een andere dierenarts.’
Alle duiven vliegen tweemaal per dag verplicht uit met de vlag op het hok en pas naar een uur mogen ze weer naar binnen.

Stamopbouw
De stam van de winnaars van St. Vincent is opgebouwd met het oude Hein Oostenrijk soort via Jaap Westerbeke. De laatste jaren is dat aangevuld met duiven die zijn bijgehaald bij Henk Biemans uit Oost-Souburg. Met deze duiven zijn ze enorm op de ZLU vluchten geslaagd. Vooral op de vluchten, waarbij de duiven in de avond thuis kunnen komen.

De Beleving
Lourens-Jan en Jacco zien de duivensport als een echte hobby. Het gaat om de prestaties. Vluchten zijn het belangrijkste … kampioenschappen komen er vanzelf bij, als het goed loopt. We doen er wel veel aan om de duiven goed voorbereid aan de start te krijgen.
De sport beleven de mannen samen. Lourens-Jan werkt aan huis (verzekeringen- en hypotheekadvies). Hij doet veel in de ochtend. Jacco verzorgt vooral in de avond. Hij is ZZP-er in de bouw (timmerman).
De winnaars uit Aagtekerke zagen dat hun duif om 05.10 uur geconstateerd worden op hun Unikon-systeem. Lourens-Jan zag hem nog net in de spoetnik vallen. Jacco was onderweg naar het hok.

Tot Slot
De winnaars van St. Vincent in sector 1 zien graag in de toekomst één programma voor de marathonvluchten. Het zou mooi zijn, dat de NPO dit over zou dragen aan de ZLU. Zij kunnen die concoursen goed organiseren en het vervoer en de verzorging is geweldig geregeld. Een programma van 8 vluchten en 1 jaarling-klassieker zou geweldig zijn. En dat allemaal voor heel Nederland. Het is nu te veel versnipperd, vinden de mannen uit Aagtekerke. Mooie grote concoursen die aanspreken … daar zouden we heen moeten als het even kan. Ik denk dat veel liefhebbers van de marathonvluchten hier volledig achter staan.
Lourens-Jan en Jacco van harte gefeliciteerd met jullie mooie overwinning op de koninginnevlucht van de middaglossing! Veel succes nog met de tweede helft van het seizoen.