18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. De bonnen worden de laatste dagen omschreven … het eind is in zicht. Uiterlijk maandag komen ze op Toppigeons. Hier alvast de schenkingen 7 tot en met 13:

  1. Jan Broersma, Roodeschool

Jan schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg uit zijn superstam. Jan heeft niet veel duiven om te spelen en omdat zijn duiven geweldige afstanden af moeten leggen, is het moeilijk om op elke vlucht met een goede ploeg aan de start te komen. Hij kan zijn duiven niet vaker spelen dan twee keer per jaar, anders speelt hij ze kapot. Toch lukt hem dat elke keer weer. De duiven stammen veelal af van nationale tophokken zoals van Koop & Gerda Kiekebelt Drijber, J.Corstjens Thorn en Tonnie van Dam uit Hattemmerbroek. Ook nazaten van een aangeschafte rode doffer van Glazenburg uit Winschoten doen het goed en wat nieuw bloed van de stuntman uit Beerta Ton v.d. Walle. Deze duiven moeten zich nog gaan bewijzen. De afgelopen jaren stonden zijn duiven regelmatig op de landelijke teletekst zoals in 2013 speelde een duivinnetje de 2e Nat. Ruffec Sector 4 en in 2016 een doffertje de 9e Nat. St.Vincent Sector 4. Dit was tevens de snelste duif van de afdeling 10 op de allergrootste afstand. (1236 km). Behaalde kampioenschappen uit het verleden weet hij niet zo op te noemen omdat hij dat niet echt bijhoudt. Verser in het geheugen liggen de prestaties van het 2015, hier werden zijn duiven 8e kampioen Onaangewezen in de sector 4 en 3e Marathon van de afdeling 10 en werden in de Fondclub Noord Nederland meerdere titels behaald. In 2016 ging het allemaal een tikje beter. Jan begon met de 85e NPO Limoges, 55e nationaal Albi en de 39e en 102e nationaal st. Vincent (2 mee), maar daarna werd het alleen maar beter:  8e en 19e nationaal Orange en 8e nationaal Cahors. Het slotstuk was NPO Bergerac. Jan had 8 duiven mee en evenzoveel prijzen (100%), beginnend met: 12, 38, 39, 54 en 57. Jan werd in zijn afdeling 1e aangewezen en 6e onaangewezen Kampioen op de Marathonvluchten. 2017 was ook goed te noemen: 7e en 18e nationaal St. Vincent, 72e nationaal Bergerac, 39e NPO Limoges, 11e, 50e en 51e NPO Orange en 7e NPO Cahors. Wie koopt dit mooie laatje van deze kleine melker met grootse prestaties op een enorme afstand?

  1. Rob Timmermans, Schellingwoude

Schenkt een laat jong 2017 uit bewezen kweek- en vlieglijnen. De vader is een zoon van Mitchell (3e nationale Asduif Narbonne (o.a. 37e en 48) en het Veerman-duivinnetje (31e nationaal Pau en 69e nationaal Narbonne. De moeder van de schenking is ingeteeld naar de Mooiste Bolkop van de familie Hendriks (Bolkop x kleindochter). Deze doffer komt uit de 7e nationaal Dax met de 6e nationaal Bordeaux. Een mooie schenking van onze Rob, die het Marathonduivenjournaal een warm hart toe draagt en er is hem alles aan gelegen om u tevreden weer naar huis te laten gaan. De duivenstam van de man uit Schellingwoude bestaat voornamelijk uit duiven die zijn oorsprong vinden bij Adrianus van der Wegen uit Steenbergen. Natuurlijk zijn daar de laatste jaren andere duiven bijgekomen, maar de kern is nog steeds van Steenbergse oorsprong. De Van der Wegen-duiven werden gehaald bij de zonen van Adrianus, Antoon en Luci van der Wegen en Jacques van der Wegen. Verder kwam er soort van Muller naar Schellingwoude, zoals Red Gloria van Cees en Carlo Dominicus en De Genaaide en Het Superkoppel via duivenvriend Eric-Jan Piels. Van wijlen Flip Giele kwamen ouderwetse Aarden-duiven. Uit Volendam kwam via Gerrit Veerman het soort van Jan Peters uit Bemmel (Betuwe-koppel). Van zijn grote duivenmaten Gert Jan en Jeroen (Familie) Hendriks kwamen duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Marcel Braakhuis, Gebr. Kuypers en Van der Wegen. Sinds 3 jaar hebben Gert Jan en Jeroen Hendriks en Rob een gezamenlijk kweekhok. Hieruit put hij elk jaar 50 jonge duiven. De laatste jaren hebben ze hun taaie fondstam moderner gemaakt met nieuwe aankopen. Bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel zijn jongen uit hun toppers gekocht. ‘De Superkweker Stet’ hebben ze een jaar geleend. Deze topduif komt uit Het Betuwe koppel. Deze doffer is zelf een Supervererver. Deze duif zit nu bij de comb. Verweij-De Haan. Drie kinderen van deze superduif zitten op het kweekhok. De 4e uit deze duif is een goede kweker bij Verweij-De Haan. Afgelopen voorjaar zijn er vijf nieuwe aanwinsten gekocht bij de verkoop van Arjan Beens. Deze duiven stammen allemaal af van ‘Snelle Jelle.’ De laatste jaren heeft Rob Timmermans veel kampioenschappen in groot verband bij elkaar gespeeld met zijn duiven: Fondclub Noord-Holland: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen ZLU Samenspel Noord- en Zuid-Holland (SNZH): 4e Superprestige ZLU, 5e onaangewezen en 3e aangewezen Generaal Kampioen ZLU en 3e Keizer Kampioen ZLU Fondunie 2000: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen Algemeen Kampioen, 1e Pyreneeëncup
De ZLU: 5e Pyreneeëncup, 2e WESM Sportblad De Duif: 1e Internationale Gouden Duif Zware Fond PIPA: 1e International All Time Pigeon (I.A.T.P.) Dit laatste kampioenschap gaat om de 1e getekende van de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan
Enkele topprestaties op de ZLU voor het jaar 2014: 7e nat. Narbonne 2011, 51e nat. Barcelona 2012, 16e nat. Perpignan 2013. In het jaar 2014 won hij de volgende prijzen in de ZLU-competitie: 31e en 37e nat. Pau, 67e en 94e nat. Barcelona, 33e en 124e nat. Marseille, 124e nat. St. Vincent en 48e en 124e nat. Narbonne. In 2015 vloog Rob o.a. 26e nationaal Bordeaux ZLU, 63e en 88e nationaal Barcelona en 74e en 89e nationaal Narbonne. In 2016 won Rob o.a. de 3e nationaal St. Vincent en 98e nationaal Pau. In 2017 speelde Rob: 33e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven en de 130e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven. Meer info op: https://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/rob-timmermans-schellingwoude-deel-2/ Wie komt dit laatje van onze Rob halen?

  1. Kees Droog, Andijk

Schenkt een laat jong 2017 uit 78e nationaal Narbonne (Cor Schermer x Bennie Homma) met de 56e nationaal Barcelona (Cor Schermer x Cees van der Laan). Een kind rechtstreeks uit twee kopvliegers. De soorten die de hokken van Kees Droog bevolken komen van Cees van de Laan en Cor Schermer uit Castricum, Fré de Boer (Bovenkarspel), Jelle Jellema (Nijverdal), Bennie en Loes Homma (Balk) en Jan Roelofs (Alkmaar). Vorig jaar won de man uit Andijk al o.a. de 22e en 57e nationaal Marseille en de 41e , 61e en 70e St. Vincent ZLU. Kees had in 2015 een geweldig seizoen. Hij won niet alleen nationaal en internationaal Barcelona, maar was verder terug te vinden op de ZLU-uitslag op de volgende vluchten met o.a. de volgende resultaten 6e nationaal Pau, 71e nationaal Bordeaux ZLU, 89e nationaal Barcelona (naast de 1e nationaal), 8e en 20e nationaal St. Vincent ZLU, 106e en 108e nationaal Marseille, 78e nationaal Narbonne en 9e, 18e, 35e en 40e nationaal Perpignan. In 2016 had Kees ook een voortreffelijk vliegseizoen die startte met een 1e nationaal Pau. Later in het seizoen 2016 won Kees nog de 55e nationaal Agen, 33e en 56e nationaal Barcelona, 10e nationaal Marseille en de 28e nationaal Narbonne. De winter van 2016/2017 was minder motiverend. Voor 2017 koos Kees een paar vluchten uit om te laten zien dat zijn duiven tot de beste van Nederland behoren: 111e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven, 8e, 9e, 29e, 124e en 126e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en 13e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie koopt dit laatje met goede, hele goede en topprijsvliegers als achtergrond?

  1. Gerard Dekker, Assendelft (Kweekhok GEMADE)

Schenkt een bon voor een jonge duif 2017.  Deze mooie bonte duif komt uit Bonte Hans (Knetsch). Deze doffer komt van twee kanten uit Hans’ stamkoppel. Kort in de stamboom zit Jopie, 5e nationaal Marseille. De moeder is Arianne. Ook zij komt uit de beste Knetsch-lijnen (overwegend Van Wanroy).
Gerard: ‘Ik beheer voornamelijk een kweekhok waar het overnachtfond betreft. Als ik mee speel op de overnacht is het meestal met 1 of 2 duiven. In 2015 is alleen aan de laatste Cahors meegedaan. Op de website gemade.nl kun je echter wel duiven, geboren op het kweekhok GEMADE met hun prestaties terug vinden. Zoals de 11e nat. Barcelona en beter nog dit jaar 3 duiven van Hans Romijn uit Zuidland die op Pau binnen de eerste 100 eindigde.’ Gerard is in het bezit van een geweldige stam marathonduiven van Hans Knetsch uit Katwijk. Een man die zijn sporen heeft verdiend op de marathonvluchten en waarmee bijvoorbeeld ook Willem van der Velden (Boskoop), de beste Barcelona-speler van deze eeuw, mede zijn hok heeft opgebouwd. Gerard is hier zelf heel bescheiden onder, maar zijn kweekmateriaal is helemaal top !!! Voor meer info … www.gemade.nl
Voor wie het mooie beestje van Gerard Dekker?

 

  1. Gerrit Jan van Vilsteren, Zwolle

Schenkt een laat jong 2017. Gerrit, grote vriend van Het Marathonduivenjournaal, schenkt een laat jong uit superlijnen. Gerrit: ‘Jaco, ik wilde hem zelf houden voor de kweek … maar ik gun hem jou … voor je geweldige werk van het Marathonduivenjournaal.’ De vader van de schenking komt rechtstreeks uit Het Superkoppel, waar o.a. de 3e nat. Orange en 3e en 12e nationaal St. Vincent uitkomen. Dit Superkoppel bestaat uit een doffer van Cas van der Graaff (vader 38e nat. Barcelona uit Parel maal Raket) maal Inteelt Klamper van Cor de Heijde. Deze doffer vormt samen Het Prinsesje van Ton Bollebakker het Superkoppel. De moeder van de schenking won in 2017 als jaarling de 5e NPO Cahors. Zij komt uit de Donkere van Eijerkamp met een Zoon Raket x Zus Madonna. Dit laatstgenoemde koppel vormt ook voor 50% de basis van het Geweldige Koppel van Koos Steenbeek waar de 1e nat Cahors, 2e NPO Brive, 3e en 4e nationaal St. Vincent en 4e nat Orange uit komt (drie verschillende duiven).
Gerrit van Vilsteren heeft de laatste jaren laten zien dat hij bij de beste marathonspelers van sector III te behoort. Vele vroege prijzen vielen hem ten deel. Naast de 3e nationaal Orange, 3e nationaal St. Vincent, 12e nationaal St. Vincent en 24e nationaal Montauban won de man uit Zwolle nog vele kopprijzen. Een kleine greep uit recente kopprijzen: 7e nationaal Cahors, 15e nat. Perigueux, 16e nat. Perigueux, 20e nationaal Albi, 26e nationaal Cahors, 29e nat. Perigueux, 36e nat. Cahors, 41e nationaal Orange en 41e nationaal Cahors. In 2016 ging Gerrit weer te keer met een rij vroege prijzen, zoals: 8e nationaal Albi, 29e nationaal Cahors, 1e NPO Bergerac en 1e NPO Limoges (4e ‘nationaal’ van alle Nederlandse deelnemers). In de superfondclub GOU werd Gerrit 1e onaangewezen Kampioen op de middaglossing. Gerrit Jan heeft duiven van Eijerkamp (hoofdzakelijks Van Wanroys), Ton Bollebakker (hoofdzakelijk Van der Wegens), enkele duiven van Piet Heikamp uit Zetten en duiven van Cor de Heijde via Tiest van Turnhout ut Raamsdonksveer. In 2017 won Gerrit o.a.: 11e en 29e nationaal St. Vincent, 8e, 47e en 56e nationaal Perigueux, 42e nationaal Dax, 88e nationaal Bergerac en 5e en 28e NPO Cahors. Wie o wie gaat er met dit superduivinnetje vandoor uit een weergaloos superkoppel?

  1. Comb Seelen, Borne

Schenken een bon voor een jonge duif 2018. Vader en de twee zonen Seelen hebben hun fondstam opgebouwd met duiven van Appie Pas, Wilfried Stiel, Hans van der Veer, Martin Vinkenborg, Mark van den Berg, Verweij-de Haan en Jelle Jellema. De mannen doen al jaren met de beste mee en zijn nog beter hun best gaan doen, sinds het niveau in Borne en omgeving verbeterd is. Ze wonnen in de Marathon Noord competitie de Herman vd Velden-trofee. De beste resultaten op St. Vincent en Barcelona samen. In 2016 wonnen ze o.a.: 140e nationaal Pau tegen 3.788 duiven, 94e nationaal Agen Oude tegen 6.887 duiven, 80e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven en  15e, 34e en 85e nationaal St. Vincent (4 duiven mee). In 2017 wonnen de mannen de 16e en 57e nationaal St. Vincent tegen 3.093 duiven, 12e nationaal Dax tegen 2.573 duiven en 16e en 34e nationaal Bergerac tegen 6.219 duiven. Wie koopt deze schenking van een sympathieke combinatie?

  1. Klaas Buwalda, Sint Jacobiparochie

Schenkt een bon voor een jonge duif of koppel eieren omstreeks juni 2018 in overleg uit de kwekers. Klaas: ‘In 2012 heb ik de overstap gemaakt naar de grote fond omdat wij gingen verhuizen. In 2013 meegedaan met een paar vluchten, waaronder Ruffec, Orange en de laatste Bergerac met jaarlingen. Ik mocht toen al in 2013 met een jaarling een teletekst notering bijschrijven. In 2014 heb ik alle vluchten meegedaan behalve St. Vincent, daar vond ik het nog te vroeg voor. Helaas gingen er twee vluchten niet door en kon ik niet meedoen voor de kampioenschappen. In 2015 heb ik voor het eerst alle vluchten meegedaan en dit resulteerde in de volgende kampioenschappen:
1e onaangewezen NIC Holwerd, 2e aangewezen NIC Holwerd, 2e keizer Nic Holwerd, 1e onaangewezen NOF(Holwerd, Zwaagwesteinde en Damwoude), 1e aangewezen NOF, 1e keizer NOF, 3e onaangewezen Provinciaal, 5e onaagewezen sector 4, 7e aangewezen sector 4, 1e onaangewezen Friese Fondclub.
Het was dus een topjaar met ook nog een teletekstnotering op Cahors en veel vroege prijzen.
In 2016 ging het nog beter en werd er zelfs een 1e Nationaal gewonnen op Orange, een droom die werkelijkheid werd. In het NIC werd ik 3e onaangewezen, 1e aangewezen en 1è keizer en in het NOF 4e onaangewezen, 1e aangewezen en 2e keizer. Kortom weer bij de kampioenen. Overige eindstanden zijn nog niet bekend. Stam bestaat uit: Jellema, Jan Ernest, Sjaak Buwalda, lijnen van Auke Heidsta, Arjen Beens, FondGoud Oost, Jelle Outhuijse, Comb. Rekker/Westr, Allard Dijkstra etc…De kruisingen tussen de Jellema’s en de Jan Ernest duiven doen het bij mij het beste.
Top noteringen tot nu toe: 1e Nat. Orange 2016 sector 3 + 4(gehele lossing), 2e jaarling Orange sector 4 2013, 4e NPO Cahors 2015, 5e Nat. Cahors 2015, 7e NPO Limoges 2016, 8e NPO Perigueux 2016, 9e Nat. Perigueux 2016, 10e NPO Orange 2013, 14e NPO Bergerac 2015, 16e Nat. Bergerac 2015, 20e NPO Limoges 2014, 20e Nat. Orange 2013, 24e NPO Cahors 2015, 24e NPO Bergerac 2015 en 25e NPO Limoges 2015, 26e NPO Cahors 2015, 26e NPO Orange 2015, 29e NPO Orange 2015, 31e Nat. Cahors 2015, 35e Nat. Orange 2015, 35e Nat. Cahors 2015, 35e NPO Limoges 2015, 40e NPO Limoges 2015 enz … In 2017 won Klaas o.a. de 85e NPO Limoges, 99e NPO St. Vincent, 82e NPO Orange en 65e NPO Cahors. Een geweldige erelijst. Voor wie dit laatje van deze geweldige en nog jonge topspeler?

… wordt vervolgd …