In het eerste deel van de reportage over de prestaties, het hok, de manier van verzorgen en de duiven van Rob Timmermans uit Schellingwoude heeft U gelezen over de geschiedenis, het Hok, de Kampioenschappen in groot verband tot Internationaal toe en de stamopbouw van het duivenbestand van deze sympathieke gemeenteambtenaar. Terwijl de duiven van Rob zijn uitgesteld tot zondag en morgen worden gelost in Souppes-sur-Loing, kunt U samen met hem het tweede deel lezen over Mooie Uitslagen, een aantal van zijn beste duiven, de voorbereidingen op het seizoen en het Systeem ……

 

Mooie uitslagen

Zoals u al een beetje af kon lezen van de kampioenschappen heeft Rob ook mooie kopprijzen behaald. In het onderstaande overzicht leest u de allerbeste uitslagen van 2014 en enkele mooie topprestaties van de jaren ervoor:

Narbonne 2011: 7e nationaal. Dit was een zware vlucht waarbij de vroegste duiven 900 mpm haalden. Rob had de enige vroege duif op zijn afstand.

Barcelona 2012: 51e nationaal

Barcelona 2013: 7 van de 9 gezette prijzen prijs

Perpignan 2013: 16e nationaal

En nu 2014:

Pau: 31e en 37e nationaal

Barcelona: 67e en 94e nationaal (3 prijs van de 6 gezette duiven)

St. Vincent ZLU: 124e nationaal

Marseille: 33e en 124e nationaal

Narbonne: 48e en 124e nationaal

Er zijn genoeg liefhebbers, die deze prijzen in hun hele carrière niet bij elkaar spelen met hun duiven.

 

De beste duiven

‘De Veerman-duivin’ (2009-1015167) is één van de toppers in Schellingwoude. Zij won o.a. 69e nationaal Narbonne 2011, 31e nat Pau 2014 en 124e nationaal Narbonne 2014. Deze duivin komt rechtstreeks van Gerrit Veerman uit Volendam en is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel.’Op de middaglossing vloog ze in het verleden 138e nationaal Cahors en 280e nationaal Montpellier.

Mitchell edited

‘Mitchell’ was één van de toppers in 2014. Hij won de 37e nationaal Pau en 48e nationaal Narbonne. Deze doffer komt uit een doffer van Peter de Haan en een Theelen-duivin van Ronald Geerdink. Een andere goede doffer in 2013 en 2014 was ‘Jesper.’ Hij won de 441e nat. Pau en de 87e nationaal Marseille in 2013 en in 2014 de 223e nationaal Marseille. ‘Jesper’ komt uit twee kinderen van ‘Superkweker Stet.’ Zijn moeder won de 90e nationaal Marseille en Jespers vader zit in het kweekhok.

Jesper 2 edited

‘De Narbonne’ won o.a. de 7e nationaal Narbonne in 2011 en de 117e nationaal Agen. ‘De Narbonne’ is een kleinzoon van ‘De Parel’ van Jacques van der Wegen. ‘Tsitskien Lady’ is de volgende topper. Zij won 625e nationaal Barcelona in 2013 en in 2014 626e nationaal Perpignan en 67e nationaal Barcelona. Deze duivin komt uit de 51e nationaal Barcelona. In haar bloed stroomt Van der Wegen en Flip Giele voor het grootste deel en een beetje Hagens en Cor Zutte.

Tjitskien Lady edited

‘Joop’ is een goede doffer. Hij won op 6 maal zetten 6 prijzen met onder andere 94e nationaal Barcelona. Hij komt uit de Theelen-duivin van Ronald Geerdink. ‘De Kliko’ won twee prijzen op Barcelona en 3 prijzen op Perpignan. Deze Kliko is een kleinkind van ‘De Bolkop’ van de familie Hendriks uit Zuiderwoude.

 

Voorbereidingen op het vliegseizoen

De laatste week van maart zijn de duiven gekoppeld. De duiven brengen een jong groot. In diezelfde periode worden ze gelapt en gaan ze naar kleine africhtingsvluchten. Er wordt alleen gespeeld op het nest. De mooiste stand, vindt Rob, is jongen van ongeveer vier dagen. Hij probeert per vlucht hele koppels te spelen. De opbouw naar de marathonvluchten is als volgt. Ze worden gelapt op 20 km twee keer, drie maal 60 km, tweemaal 80 km, 1x 100 km. Dan gaan ze met de vereniging mee op 175 km en 300 km. Daarna worden ze tweemaal ingemand in Hank op vrijdagmiddag voor een vlucht van 500 km. De lapvluchten doet Rob samen met Gert Jan en Jeroen Hendriks. Samen hebben ze een duivenkar van de fa. Geraldy. Vaak gaan de duiven van de comb. Boogaard-van Buuren ook mee. Op mijn vraag of de duiven in de voorbereiding goed gezond bleven, zegt Rob: ‘Prima in orde allemaal. De natte en wat koudere vluchtjes hebben ze goed doorstaan.’ Wanneer komt de vorm op het hok? Rob: ‘Zoals bij de meesten … … als de zon gaat schijnen!’ Simpel is duivenhouden, toch?

 

Systeem

De duiven krijgen in het seizoen Wielink Subliem. Dat krijgen alle duiven vanaf de voorbereidingen tot het einde van het seizoen. Krijgen ze nog extra producten voor herstel of extra vet voer als voorbereiding op de grote vluchten? Rob: ‘Niets bijzonders, net als bijna iedereen: pinda’s, snoepzaad, witzaad, hennep en TOVO.’ Voor het seizoen krijgen de duiven van Rob 6 dagen een geelkuur rondom de periode dat ze tien dagen zitten te broeden. In het seizoen krijgen ze twee dagen voor inkorving orni-rood in het water voor ‘de koppen.’ De duiven worden voor het duivenseizoen door Hans van der Sluijs en Stefan Göbel nagekeken. Als er dan iets aan mankeert, wordt er ingegrepen, maar dat is zelden nodig. In het vliegseizoen krijgen de duiven iedere zondag biergist met oregano over het voer met lookolie en daar moeten ze het mee doen.

 

… …. Wordt vervolgd ……