Liefhebbers die versterking zoeken voor hun kweekstal hebben van oktober t/m februari de keuze uit duizenden duiven die worden aangeboden op verschillende internetsites uit binnen- en buitenland. De prijzen variëren enorm. Je kan dus zeggen: Voor ieder wat wils! Is dit ruime aanbod aan veilingduiven een goede ontwikkeling? Ik wil daar eens proberen een onderbouwd antwoord op te geven. En ik wil een paar redenen geven waarom wijzelf de laatste drie jaar ook wat zomerjongen aanbieden op het internet. In ons geval op Duiven.net.
Veel aanbod van veilingduiven
Als je de bekende veilingsites in Europa bekijkt, zie je dat er iedere dag tientallen veilingen aflopen. Dan heb ik het niet over bonnenverkopingen, maar over duiven die individuele liefhebbers aanbieden. Hoe is het zo enorm gegroeid? Dat komt volgens mij door verschillende redenen. Iedereen uit de hele wereld kan bieden en dat vergroot de vraag. Veel vraag trekt nu eenmaal nieuw aanbod (meer duiven van meer liefhebbers) aan. Een economisch principe. Liefhebbers die dat zien, grijpen hun kans om ook duiven aan te bieden.
De volgende reden is dat liefhebbers die goed presteren met hun duiven, willen laten zien dat ze goede duiven hebben en dat ze uit die duiven ook graag jongen aanbieden.
Een andere reden is dat liefhebbers zelf (veel) geld investeren in duiven, dat geld graag willen terugverdienen door jongen uit die (dure) duiven aan te bieden.
Zo zullen er nog wel meer redenen zijn, dat liefhebbers hun duiven op ‘het net’ aanbieden. Eén van de overige redenen zal zijn dat ze wat geld willen verdienen, waar ze hun hobby mee kunnen bekostigen. Daar is op zich niets mis mee.
Als kritische lezer, denkt u nu misschien: Jaco, zitten er geen nadelen aan? Ik zeg dan: vast wel. Ik denk dat er door de internetveilingen meer en meer ‘papieren tijgers’ zijn ontstaan. Die waren er in de vorige eeuw ook wel. Ook toen had je liefhebbers die ‘naamziek’ waren, maar door het internet en de vele verkopingen is dat meer geworden. Dat is niet tegen te houden. De prijs wordt namelijk bepaald door de laatste twee bieders op een duif. Als die twee laatste bieders beiden een zak geld hebben waar geen bodem in lijkt te zitten, dan worden duiven met een bepaalde faam enorm veel geld waard en wisselen ze voor tienduizenden euro’s van eigenaar. Deze kopers zijn vaak (niet altijd) geen liefhebbers die zelf (goed) vliegen. Ze zien het als een investering of zien ‘het hebben’ van deze beroemde duiven als een statussymbool. Het is geweldig voor de verkoper en voor ‘de veilingmeester’. Die verdienen er een leuk ‘centje’.
Het ontstaan van ‘papieren tijgers’
Uit deze dure duiven wordt gekweekt en ook daarvan komen jongen op de veilingen terecht. Deze jongen leveren nog steeds genoeg op en ook hun jongen worden weer aangeboden op diverse sites. Ook voor de volgende generatie zie je vaak de verschillende veilingen verschijnen. Zo ontstaan ‘papieren tijgers’. Dit zijn duiven waar de ouders, grootouders en soms ook de overgrootouders niet hebben gevlogen … laat staan dat deze voorouders prijs hebben gevlogen. Deze ‘papieren tijgers’ hebben hun status verworven omdat er drie of vier generaties verder goede vliegers zitten of erger dure duiven zitten … dan zitten de goede vliegers automatisch nog een generatie verder. Toch zijn er liefhebbers die daar honderden euro’s aan uitgeven. Ik hoop altijd dat dit mensen zijn, die dit geld heel goed kunnen missen. De kans dat ze wat aan deze duiven hebben is zo minimaal … dan praat je over een klein deel van 1%.
Tip om goed en toch goedkoop te investeren
Mensen die de euro’tjes één voor één bij elkaar leggen om eens in het jaar of eens in meerdere jaren een duifje kopen, kunnen het beste kijken naar liefhebbers die duiven aanbieden uit lijnen waar bewezen vliegers of kwekers in zitten. Dat is het enige advies wat ik kan geven. Een goede duif om mee te kweken hoeft niet duur te zijn als je maar weet wat je koopt. Op de stamkaart moeten in de eerste generaties goede vliegers en/of kwekers zitten. Dan is de kans van slagen aanwezig. Zelfs als die duiven aanwezig zijn, is het geen garantie, maar is er tenminste een kans. Met de eerste goede duiven in de laatste generatie op de stamkaart of zelfs daarbuiten (want soms zie je al in de 4e generatie … kleinzoon van 1e nationaal ‘noem-maar-op’) is de kans nihil te noemen.
Naast goede duiven in de eerste generaties is het ook goed dat andere liefhebbers goed spelen met de duiven van de liefhebber, waarvan de duiven ‘te koop’ staan. Dit verhoogt de kans dat je met deze duiven gaat slagen. Die duiven doen het op meerdere hokken.
Wil je je stam versterken: Neem de tijd om verschillende veilingen te bekijken van de liefhebbers die hetzelfde ‘spel’ met hun duiven spelen als jij en kies dan een duifje uit, wat je past. Kies verschillende duiven uit, zodat je kan switchen naar de volgende duif als de ‘eerste keuze’ te duur voor je gaat.
Zo hoeft een goede investering niet veel te kosten!
Tot Slot
Om nog een goed antwoord te geven op de vraag die ik mezelf in de inleiding stelde (Is het ruime aanbod aan veilingduiven een goede ontwikkeling? … Op zich wel (hoe groter de keuze … hoe groter de kans dat er iets voor je bij zit), maar je moet voor jezelf wel de juiste keuzes maken:
1. Voor je eigen portemonnee
2. Een goede kwaliteit voor een fatsoenlijke prijs
Succes als je op hokversterking uit gaat!
Recente reacties