Het weekend van St. Vincent … liefhebbers van de marathonvluchten kijken er een heel jaar naar uit … en terecht, want het is een concours met aanzien: mooie afstand en memorabele verhalen van winnaars uit het korte en lange verleden. De editie van 2019 lijkt vooralsnog een editie te worden met horten en stoten. Mensen die ze thuis hebben gehouden om uiteenlopende redenen zijn blij dat de duiven in het hok zitten. Liefhebbers die ze mee hebben, krijgen natte voeten bij het wachten en leven tussen hoop en vrees. Dat laatste is niet nodig lijkt me, want in de loop van de dag knapt het op en komen de duiven gewoon naar huis.

Kritisch?
Al enige jaren heb ik me voorgenomen niet altijd even kritisch te zijn over lossingen. Het levert ook niets op. De laatste keer dat ik kritisch was, was op de vlucht Marseille 2016 waar de duiven met windkracht 7 tegen werden gelost, terwijl de wind een dag later ging liggen. Waarom niet een dag wachten? Dat was mijn mening. Volgens sommigen moest ik maar weer vitesse/midfond gaan vliegen. Commercie was toen al belangrijker aan het worden in veel hoofden dan het belang van de duiven. Er bleven meer duiven achter dan nodig (ik zal er maar geen percentage tegenaan gooien). Mijn voornemen is sindsdien om wel af en toe luchtig kritisch te zijn… met een cynische ondertoon.

Prachtig weerpraatje
Gisteren stond op de site van de NPO een mooi weerpraatje over de situatie op de dag van lossing van St. Vincent. Eén zin viel me direct op: Als er niet te vroeg wordt gelost, hebben de duiven geen hinder van het regenfront wat vanuit Noord Frankrijk naar het Noorden trekt.
Eerst was ik verbaasd, vervolgens kreeg ik de slappe lach en daarna werd ik verdrietig. U ziet ik ben een emotioneel mens. Anderen zouden kunnen zeggen geestelijk in de war. Ik wil mijn emotie wel even uitleggen. Ik ben namelijk ook een snelle denker. Uit ervaring weet ik en met mij de meeste marathonliefhebbers, dat bij een late lossing de duiven niet moe zijn, als het donker zijn intrede doet. Dus de fitte, goede en gemotiveerde duiven vliegen door. Daarbij komt dat het regenfront in de avond ter hoogte van net boven Parijs naar het Noorden aan het trekken is. Dit front is meer dan 150 km lang en ruim 100 km breed. Omzeilen is geen optie! Als je deze dingen optelt, dan zijn er duiven die vol in de regenzone terecht komen. Die blijven echt niet wachten … die willen naar huis !!!
Zouden de lossingsverantwoordelijken een oplossing hebben bedacht? Ik zie een brigade van Nederland naar Noord Frankrijk afreizen, die zich in dit deel van het mooie vakantieland (onder en ten oosten Parijs wel te verstaan) van west naar oost gaan verspreiden. Ze klimmen waar het kan op hoge gebouwen (kasteel- en kerktorens en flatgebouwen). Ze gaan met vlaggen en spandoeken staan zwaaien van 10 uur in de ochtend om de duiven van St. Vincent een mooi plekje te zoeken en te rusten, want …… anders vliegen ze een regenfront in. En zij … de lossingsverantwoordelijken hebben samen met de weermannen afgesproken dat de duiven achter het front blijven !!! De afgereisde brigade wilde zelfs de supporters van Oranje-vrouwen inschakelen om te helpen … ze hadden toch al vlaggen bij zich. Ziet u het nu ook voor je. Ik heb dit beeld al vanaf gisterenmiddag op mijn netvlies.

Gevaarlijk om kritisch te zijn
Het is gevaarlijk om kritisch te zijn. Je haalt zo maar de woede van mensen die zich belangrijk vinden op je hals. Je moet dus niet te hard schoppen. Dit wil ik met dit stuk ook niet doen. Ik hoop altijd wel een beetje dat mensen vooraf eens kritischer naar de feiten gaan kijken. Het zijn mensen doen dit werk vrijwillig, maar ik vind dat geen reden om er zo mee om te gaan. Zaterdagmiddag los was een veel en veel betere optie. Zelfs een liefhebber die principieel niet op zondag vliegt (en drie duiven mee heeft), zei dat tegen mij. Het belang van de duiven zit hem hoger dan zijn eigen belang. De lossingsverantwoordelijken gaan we niet afbranden. Ze hebben nog vele kansen dit jaar om het beter te doen dan nu op St. Vincent.

Tot Slot
De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. In de loop van de dag knapt het op en komen de duiven thuis. Ze hadden gisteren een prachtige middag en avond en hebben nu door de regen extra rust. Dat was op Marseille 2016 wel anders toen ze in de storm tegen werden gelost. Uiteindelijk komt het St. Vincent 2019 wel goed, maar … het had echter beter gekund !!! Voor iedereen die mee heeft … veel succes en houd moed … het komt goed !!!