1. Ervaren

Het is weer zo ver! Vandaag is alweer de één na laatste review aan de beurt. Ik hoop dat de lezers van de reviews aanstaand weekend met meer achtergrondinformatie naar de beurs in Houten gaan. Dat ze niet zomaar wat kopen wat in de aanbieding is, of wat een andere goede speler ook gebruikt. Maar een duidelijk plan hebben en kritisch naar de labels van de bijproducten kijken, alvorens wat te kopen. De mensen/vertegenwoordigers staan er ook niet voor niets; durf te vragen om extra informatie!
En nu naar het product van vandaag: ‘Dosto-Oregano’ van Schroeder-Tollisan. Schroeder-Tollisan brengt Dosto-Oregano op drie verschillende manieren op de markt. In poedervorm, als olie voor over het voer en als vloeibare variant voor in het water. Vandaag behandelen wij de laatste variant.
In het nette doosje zit een 300 ml flesje, een speciaal dopje en een doseerspuitje. Superhandig, want tegen de tijd dat het flesje leeg raakt, kan je het op de kop houden zonder te morsen. Dit komt door het handige speciale dopje in combinatie met het spuitje. Bij andere producten gaf dit bij mij problemen in het verleden. Hier is duidelijk over nagedacht.

Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar de bestandsdelen van dit product. Helaas is mij verteld dat dankzij de nieuwe wetgeving, dit tegenwoordig zeer summier wordt beschreven. Er staat namelijk ‘120.000 mg (12%) mengsel van natuurlijke aromatische stoffen’. Zo’n beschrijving is niet om de nieuwsgierigen onder ons te pesten. Dat is gewoon de correcte wijze hoe het moet worden beschreven. Maar goed, we weten nu wel hoe dit product aan zijn naam komt: Dosto-Oregano Flüssig (vloeibaar) 12%. Dosto-Oregano is speciaal gekweekte oregano uit Duitsland. Hierover is meer informatie te vinden bij 2. Inzoomen. Het is een vloeibaar product en de 12% slaat op de 120.000 mg aan natuurlijke aromatische stoffen die zich bevindt in deze 300 ml flacon.
De vloeistof is doorzichtig en een beetje siroopachtig. De geur is niet echt te beschrijven, maar ik vind het persoonlijk lekker fris ruiken. En nu het mooie aan het product: er hoeft maar 1 ml per 3 liter water verstrekt te worden! Doe het rekenwerk maar, dan kan je een poos vooruit met een 300 ml flacon! Verder geeft Schroeder-Tollisan het advies om de dop goed dicht te draaien en dit product koel op te slaan, maar zeker niet onder de 10 graden! Hoe het product gebruikt kan worden, leest u bij deel 3. Praktijk.

  1. Inzoomen

 Samenstelling:
Propaandiol
Kaliumchloride
Natriumchloride
Natuurlijke, aromatische stoffen 120.000 mg (12%)

1.2 Propaandiol
Verminderd (metabolische) energietekort / verhoogt het energiegehalte.
Draagt bij aan de vochtbalans; de duif kan beter vocht vasthouden.

Kaliumchloride
Is een mineraal/zout dat bijdraagt aan het goed functioneren van het hart.

Natriumchloride/Natriumsulfaat
Draagt bij aan een juiste vochtbalans en verlaagt de bloeddruk. Verbetert de darmflora, doodt schimmels. Vermindert spierverzuring.

Natuurlijke, aromatische stoffen 120.000 mg (12%)
Tegen bacteriën en coccidiose. Voor vrije ademwegen en gezonde luchtwegen.

(Dosto-)Oregano:
Er bestaan meer dan 150 verschillende soorten oregano. Elke soort bevat uiteenlopende hoeveelheden werkzame stoffen. De oregano die in dit product wordt gebruikt bevat een bijzondere lijst aan stoffen. Dit zorgt voor een goede werking bij de postduiven. Deze ‘Dosto-oregano-olie’ voldoet aan de eisen van de geneesmiddelenwet.

Oregano bevat:
Vitamine A.
Vitamine B1
Kalium
Calcium
Fosfor
Thymol en Rozemarijnzuur

Heeft een positief effect op de gezonde vetzuren omega 3 in hart, hersenen en nieren. Heeft een positieve werking op de luchtwegen. Verder is het vergelijkbaar qua werking met borneolum. Het heeft een ontstekingsremmende werking, een bacterie- en schimmeldodende werking en helpt ook tegen infecties.

Oregano is goed:
– tegen schadelijke bacteriën;
– voor het immuunsysteem;
–  als sterke antioxidant;
– voor de stimulatie van de spijsvertering.

  1. Praktijk

Zelf ben ik frequent gebruiker van oregano producten. Ik maak niet vaak statements over producten, maar ik zie dat de  duiven er gezond onder blijven, strak gaan zitten en mooie mest krijgen. Dat oregano dus echt goed is voor het immuunsysteem en de spijsvertering, geloof ik direct.
In de winterperiode verstrek ik het vaak wanneer ik vind dat de mest wat beter kan. En soms om mijzelf een goed gevoel te geven. In de praktijk zal dit zo’n eens per twee weken zijn. Tijdens de kweek geef ik behalve extra voedingsstoffen, vitamines en mineralen eigenlijk geen bijproducten, dus ook geen oregano. In het vliegseizoen komt oregano 1 keer per 2 weken door het water; vaak op maandag of dinsdag. De duiven bloeien er van op en de trainingslust gaat er weer van omhoog.

Op de website van Schroeder-Tollisan wordt het volgende advies gegeven:
Het kan dagelijks aan het drinkwater worden toegevoegd.

  • Tijdens de ruiperiode kan dit product in combinatie met Med. Tollyamin Forte (review 2.) dagelijks worden verstrekt.
  • In de winterperiode is driemaal per week voldoende.
  • Na de rui wordt het afgeraden om Med. Tollyamin Forte in combinatie met Dosto-Oregano vloeibaar 12% te blijven geven, anders komen de duiven te vroeg in vorm.
  • Bij de kweekduiven, driemaal per week. Mag dagelijks. Het maakt niet uit of de duiven broeden of jongen azen.
  • De gespeende jongen kunnen dit product dagelijks krijgen. U zult verbaasd staan hoe goed de jongen zullen vliegen.

Op dat laatste advies wil ik zelf nog even inhaken. Ik ben geen jonge duiven specialist. Maar in 2016 kreeg ik een flesje oregano product. Diegene die het aan mij gaf was razend enthousiast. Hij gaf het advies om dit dagelijks aan de jongen te geven: ‘Moet jij eens zien wat er gebeurd’. En ik had het al snel genoeg door. De trainingsduur en vlieglust stijgt zienderogen. Dus mocht u last hebben om uw jonge duiven te laten trainen, dan is dit wellicht zeker het proberen waard!

Voor meer info verwijs ik graag door naar:
W: https://www.schroeder-tollisan.com
E: info@schroeder-tollisan.com

Tot slot nog even wat anders. Aankomend weekend staan mijn vader (Johan) en ik (Fabian) weer twee dagen op de beurs in de stand van Garvo. Als u het leuk vindt om even een praatje te maken over de reviews of over duivenvoer, u bent van harte welkom!

Tot dan,

Fabian

© Fabian Wendel

Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal