Mijn laatste column ging over de wintertijd op het hok: De verbouwing van twee afdelingen, die nieuwe broedhokken krijgen, ik heb wat verteld over de producten die we gaan proberen komend seizoen en heb ik twee kweekkoppels genoemd die zeker op elkaar blijven staan. Deze editie wil ik een nieuw koppel voor gaan stellen en koppels die vorig kweekseizoen goed zijn bevallen.

Kweekkoppels die zijn bevallen
Voor de vlucht Barcelona willen we ieder jaar wat koppels samenstellen, die jongen moeten opleveren die ‘Barcelona geschikt’ zijn. Dat houdt heel simpel in dat er duiven op elkaar worden gezet die zelf op Barcelona goed hebben gepresteerd of waarvan de (groot)ouders op Barcelona hun sporen hebben verdiend. Van de eerste groep hebben we er twee: de 36e nationaal 2017 en de 61e nationaal Barcelona 2016. Dat moeten er in de toekomst meer gaan worden en daarom de extra aandacht voor het kweken van dit soort duiven. Van ons eigen soort hebben de nakomelingen van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan 2006, bewezen dat er duiven tussen zitten die Barcelona goed kunnen verteren en datzelfde geldt voor de nakomelingen van de Bonte 160 (Walpot), de 6e nationaal St. Vincent 2015. Daarnaast hebben we ‘De 700 van Harry Brundel’. Ze won de 61e nationaal Barcelona. In haar kinderen hebben we vertrouwen dat ze deze vlucht aan kunnen. Voor 2020 missen ze de ervaring om ze nu al te testen. Ze komen er wel aan!
Vorig jaar hebben we twee koppels tegen elkaar gezet, die weer tegen elkaar komen. De jongen staan ons aan en blijven nagenoeg allemaal over. Het eerste koppel is een doffer van Arjan Beens met een duivin van Louis Vollebregt (Team Vollebregt). De doffer komt uit een Zoon van Jan II en een dochter van ‘De Rooie Barcelona’ met ‘Ukke Puk’. Deze duivin komt van Dirk Hofwegen en ‘De Rooie Barcelona’ won de 33e nationaal Barcelona bij Dirk. Uit de doffer van Arjan Beens, die bij ons zit, kwam onze eerste duif van Barcelona van afgelopen seizoen. De moeder van deze ‘Barcelona-duivin’ is een ingeteelde duivin uit de ‘Bonte 160’ (uit moeder maal zoon). De doffer van Arjan Beens stond vorig jaar op een duivin van Louis Vollebregt. Deze kleine duivin herbergt verschillende Barcelona-duiven. De vader was 7e Nationale Asduif Barcelona 2014-2016. Hij komt uit de Barcelona I met een doffer die o.a. de 28e en 94e nationaal Barcelona won. De moeder van ‘Kleine Louise’ komt uit ‘De Gouden Barcelona’ van Nico de Fouw met een zus van ‘De Nieuwe Tarzan’ van Louis. Hij werd 1e Nationale Asduif Barcelona’ met o.a. de 21e nationaal Barcelona, 99e nationaal Barcelona en 130e nationaal Barcelona. Vorig jaar hebben we uit deze koppeling drie jongen overgehouden. Uit dit koppel (Beens-doffer x Kleine Louise) hebben we een koppel eieren weggegeven aan duivenvriend Hennie van Doorn. Hij heeft de jongen ook over gehouden.

Het tweede koppel wat op elkaar blijft met een Barcelona gedachte is een koppel wat in de zomer op elkaar is gezet, vanwege de jonge leeftijd van de duivin. Deze koppeling bestaat uit ‘De Lamme 01’ met ‘Kleine Gerrit’. ‘De Lamme 01’ is een zoon van Jo, 1e nationaal Mont de Marsan, met ‘Oude Meeuw’. Deze ingeteelde doffer (‘Oude Meeuw’) komt uit ‘De 11’ met haar eigen zoon. ‘De 11’ won 7 overnachtprijzen van de 7 keer zetten. Haar slechtste prijs was de 11e prijs tegen 140 duiven. ‘Kleine Gerrit’ komt van Gerrit Veerman. In haar huizen verschillende goede lijnen, zoals ‘De Vererver’ en ‘De 1e Nationaal Perpignan’ van Wijnands en zn, ‘De 236 van Paul ten Have’ (meerdere keren), ‘Het Betuwekoppel’ en het goede soort van wijlen Ton Bollebakker via de Gebr. Jacobs.

Een ander koppel wat goed bevalt is ‘De Blauwe 670’ van Louis Vollebregt met ‘De 85’, een dochter van de ‘Carteus Giant’. De vader van ‘De Blauwe 670’ van Louis is ingeteeld naar ‘De Brive’ van First Price Pigeons (1e nationaal Brive bij Raymond Moleveld). ‘De Brive’ zit vier maal kort in de stamboom van de vader. De moeder is een dochter van Het Stamkoppel van Louis. Dit bestaat uit ‘Zoon Japanner’ met de Stammoeder. Deze stammoeder is o.a. de moeder van 9e nationaal Pau en 23e nationaal Narbonne. Dat is ‘Zoon Japanner’ ook en hij is verder vader van ‘De Kilometervreter’. Deze doffer is meerdere malen Nationale Asduif geweest over meerdere jaren. ‘De 85’ is zoals gezegd een dochter van de inmiddels wereldberoemde ‘Carteus Giant’.  Hij is vader van o.a. de 3e nationaal Narbonne, 7e nationaal Cahors, 8e nationaal Perigueux, 11e nationaal Brive, 15e nationaal St. Vincent, 1e Bordeaux van de FU2000 (26e nationaal) en Het Veens Blauwtje (1e Nationaal Asduif Bergerac 2016-2018) en de grootvader van Miss Puck (Beste Middaglossingsduif van Nederland over de jaren 2016-2018 en 2016-2019). Uit ‘De Blauwe 670’ en ‘De 85’ kweekten we afgelopen seizoen twee jongen. Eén zit er nog in de Golden Classic Marathon competitie van ‘De Luchtbode’ uit Hendrik Ido Ambacht en de ander zit bij ons zelf in de vliegploeg. Een goede reden om dit jaar meer jongen uit dit koppel te kweken.

Nog een nieuwe koppeling
We hebben al een aantal jaar een duivin van Koos Steenbeek op het hok. Zij is een volle zus van verschillende toppers. Uit dit zelfde koppel komt een duivin die een 3e en 4e nationaal St. Vincent won (tevens moeder van Miss Puck), een doffer die een 1e nationaal Cahors en een 2e NPO Brive won, een duivin die een 4e nationaal Orange won en een duivin die een 10e nationaal Agen ZLU won. Op Orange 2019 kwam deze lijn jaar weer voortreffelijk. Lees dit artikel nog maar een keer door. De duivin die bij ons zit heeft al twee nationale Top 10 duiven gekweekt. Omdat uit haar zus Miss Puck is gekweekt met een volle broer van onze 3e nationaal Narbonne, gaan we deze duivin van Koos op een zoon van ‘De Carteus Giant’ koppelen, die we vorig jaar (op 18 jarige leeftijd) uit hem hebben gekweekt. De moeder van deze jonge doffer komt van Louis Vollebregt. Deze duivin is een kruising tussen het soort Carteus (Kleinzoon 1e nationaal Perpignan) met eigen Kuijper-soort van Louis. We zijn benieuwd!

Tot Slot
Aanstaande zaterdag hebben we een Wijchen onze jaarlijkse duivendag. Pieter Guelen en Ad van Heyst hebben een clubje gezellige duivenliefhebbers verzameld. Met deze 20 man gaan we dan een middag gezellig ervaringen uitwisselen. Heel positief! Ik kijk daar ieder jaar weer naar uit en zeker ook naar het eten bij Het Chinese restaurant wat er in de avond op volgt.
Ik wens iedereen veel plezier de komende periode met alle activiteiten rondom onze hobby.
Tot de volgende keer!