Begin deze maand begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal. De komende weken gaan we kijken hoe de verschillende liefhebber er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Ik hoop dat u net als mij met veel plezier gaat lezen hoe de kijk op de rui van verschillende liefhebbers is. Deze keer leest u de visie van Gerard Schalkwijk. Deze topper was in 2019 Keizer Kampioen van de sterke Fondunie 2000 en hij had in datzelfde jaar de 1e Asduif van Barcelona over 3 jaar, ‘Orange Oil’. Dit jaar won hij in sector 3 nationaal Perigueux. Zoals iedereen weet, is Gerard eigenaar van Travipharma. In die hoedanigheid heeft hij een mooi stuk over de ruitijd geschreven. Ook wij mochten dit op Het Marathonduivenjournaal publiceren …
EEN GOED RUI PROCES
Als goede duivenmelker weet je al dat ruien niet alleen gaat over het “maken van nieuwe vleugels”. Het hele lichaam van de duif is in de rui; de veren op de hoofd, nek, borst en staart zijn ook erg belangrijk. Het vliegen gaat vooral over aerodynamica en met alleen maar sterke vleugels win je geen wedstrijd … het hele lichaam is belangrijk.
Bedenk dit: wielrenners; professionals of hobbyisten, doen veel logische dingen om zichzelf, zelfs op de kleinste manier, sneller te maken. Ze kopen hele dure fietsen die maar een paar honderd gram wegen en ze kopen de beste banden. Ze dragen helmen en speciale kleding, ze scheren hun gezicht en benen en doen er alles aan om hun lichaam zo min mogelijk luchtweerstand te geven. Kortom, hun hele uiterlijk is gebouwd op snelheid.
De duiven scheren hun poten niet … maar een goede rui zou een duif ook een aerodynamisch lichaam moeten geven. De kop van de duif is het eerste deel van het lichaam dat lucht opvangt. Als de lucht niet goed wordt verdeeld, is de kop het eerste deel van het lichaam dat uw duif vertraagt.
Je snapt het wel.
Zorg ervoor dat uw duif elk jaar al zijn veren kwijt raakt. (Geen zorgen, we vertellen u later dat uw duif dit niet elk jaar hoeft te doen). Maar voor een goede rui, zorg ervoor dat alle veren zijn afgestoten! Ze moeten het hele lichaam bedekken met o.a. slagveren, broekpennen, dekveren, stuit- en staartveren.
Dit ruiproces wordt sterk beïnvloed door het natuurlijke ritme, zoals de timing van de kweek, en natuurlijk door de gezondheid, het voer en het geluksniveau van de duif. Een goede rui duidt overigens ook op een grote vruchtbaarheid en een goede vitaliteit.
Maak je geen zorgen als niet alle veren gedurende een periode van een jaar worden afgestoten. Minder belangrijke veren worden “hergebruikt” en zouden het jaar erna moeten vallen. Eigenlijk worden de meeste duiven over een periode van twee jaar volledig vernieuwd. Zo worden de minder belangrijke veren elk jaar slechts gedeeltelijk vernieuwd en moet een duif minstens om de drie jaar deze veren vernieuwen. Een duif met een goede vitaliteit zou in staat zijn om de secundaire delen in twee jaar volledig te vernieuwen. Maar toch: hoe beter een duif in een jaar ruit, hoe beter de vitaliteit. Dus ja, zorg er toch voor dat de meeste veren elk jaar worden afgestoten, want dit zegt iets over de vitaliteit van de duiven. Houd er echter rekening mee dat bepaalde delen van de “kleding” van de duiven een extra ruiperiode nodig hebben om volledig te vernieuwen.
CHECKEN VAN EEN GOED RUI PROCES
Hoe herken je een goed ruiproces? Er zijn enkele kenmerken waar u op moet letten.
De dekveren op de vleugels moeten een goede bloedsomloop vertonen. Bloed is enorm belangrijk, dat zullen we later uitleggen. Maar als de veren kleine knooppunten vertonen of vernauwingen, betekent dit waarschijnlijk dat het bloed niet goed circuleert en dat heeft invloed op de kwaliteit van de veren. Hetzelfde geldt voor de broek- en slagpennen over hun volledige lengte. U moet deze veren ook controleren op volledigheid, eenheid (geen hapjes eruit). De broek- en slagpennen moeten ook een mooie lijn hebben. Zorg ervoor dat deze lijn de buiging van een mes vertegenwoordigt. U kunt dit controleren door de vleugels uit te waaieren.
Dit klinkt misschien niet zo aardig, maar als een duif niet goed ruit, betekent dit meestal het daarin falen als liefhebber. Je hebt je duiven niet gezond gehad. De rui is echt een goede indicatie van hoe goed je bent als liefhebber. Als de rui slecht gaat, weet je dat je wat moet gaan studeren om beter te worden.
Een belangrijk ding om in gedachten te houden: de laatste slagpen (de eerste van buitenaf bekeken) kan iets te kort of net zo lang zijn als nummer twee. Controleer in dat geval of nummer twee nog op volle lengte is. Dit kan erop duiden dat dit niet zo is, wat duidt op een iets minder goede rui.
Je moet ook letten op de veren op het hoofd en de nek. Dit kunt u het beste controleren bij het wassen van uw duiven. Als de veren tijdens het wassen op haren lijken, is dat niet goed. Ze moeten er donzig uitzien. Pluizige veren betekent dat ze het water niet goed opnemen, wat duidt op een gezonde, olieachtige veer. Dit is belangrijk voor de aerodynamica, weet je nog?
Als de veren op haren lijken, kan dit komen door een verkoudheid of een infectie. Misschien wilt u uw duif laten checken bij de dierenarts of controleren op andere symptomen. Als uw duif niet of nauwelijks ruit, is er meestal iets mis. Misschien wilt u de duif in quarantaine plaatsen en controleren op ziekten. Misschien is er iets misgegaan tijdens de kweekperiode.
Er zijn er echter liefhebbers die beweren dat het soms verstandig is om een veer eruit te trekken als deze kapot is. Het kan voorkomen dat uw duif een ongeluk krijgt. Of dit helpt weten we niet helemaal zeker, maar anderen vinden dat je eerst goed voor de duif moet zorgen en dan de veer moet uittrekken om de duif te dwingen een nieuwe te laten groeien. Een gebroken veer helpt natuurlijk niet bij het vliegen. In dat geval is het dus voor het ‘bestwil’ van de duif. Maar doe dit alleen in maart of april. Anders loop je het risico een veer uit te trekken die de duif niet vernieuwt.
Nog één ding die we moeten zeggen: soms zullen volledig gezonde en sterke duiven aan het einde van het jaar nog steeds niet ruien. Als je ze tijdens het trainen en spelen te zwaar belast, bijvoorbeeld door ze te laat in het jaar te laten vliegen, zal de duif een vertraagde rui krijgen.
Als u merkt dat uw duif aan het einde van het jaar niet heeft geruit, verzorg hem dan heel goed met vitamines, regelmatig baden en goede leefomstandigheden. Meestal begint de duif nog in de rui in januari of zelfs februari. Maar…!!! Laat deze duiven geen jongen voeren of vroeg in het seizoen racen!!! Als je dat doet, zul je ze nog steeds te veel belasten. Een uitgebrande duif gaat het niet goed doen!
… wordt vervolgd …
Recente reacties