Het Marathonduivenseizoen is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Naast nationaal Pau ZLU waren er nog twee concoursen. Zuid en West Nederland hadden een wedvlucht vanuit Bordeaux en Oost en Noord Nederland gaven hun duiven de vrijheid in Perigueux. Al deze vluchten waren niet makkelijk voor de duiven. Ze liepen echter wel goed door. De prijzen waren relatief vlot verdiend, als je de zwaarte van de vlucht meeneemt. De duiven van Bordeaux gingen vrijdagmiddag los om 14 uur met een matig tot krachtige Noordoosten wind op de kop. Dit gold ook voor de duiven van Perigueux, die eveneens om 14 uur richting Nederland vertrokken. De duiven van Pau konden vrijdagochtend niet los vanwege plaatselijke laaghangende bewolking … dit was zaterdagochtend om zeven uur niet meer aan de orde. De Pau-duiven konden toen aan hun thuisreis beginnen.

 Pau ZLU
Op zaterdagochtend om 7 uur gingen de 3.551 duiven in Pau eruit. Het eerste stuk was er een NO wind. Later draaide deze wind naar het NW, maar dan waren de duiven al bijna in België. Op zaterdag kon er geen Nederlandse duif thuiskomen. De eerste duiven zou je dan in het Zuidelijke deel van Nederland verwachten. Het liep echter anders. Jurrian van Amerongen uit Bunnik pakte de eerste duif en gelijk de snelste. Zijn nationale winnaar werd geklokt om 04:53 uur op een afstand van 1.057 km. De snelheid kwam hiermee op 1.127 mpm. Dit was 8  mpm dan de Internationale winnaar en nummer 2 in de Nederlandse competitie, Pieter Woord uit Urk. Internationaal kon Pieter winnen, omdat de Neutralisatietijd Internationaal een half uur later start en de vliegtijd dus een half uur langer is. Hierdoor komt de snelheid lager uit en wint Pieter Internationaal met 1 mpm van Jurrian. Dat is de oorzaak! Dat was 5 jaar of 10 jaar geleden ook gebeurt. Dit heeft niets met de NPO2018-regeling te maken, wat enkelen van ons marathonliefhebbers denken. Deze NFO2018-regeling geldt namelijk niet met deze vlucht, omdat een nacht- of overnachtduif niet de snelste duif van de eerste dag verslaat … die avondduif is er namelijk niet. Twee winnaars in Nederland … heeft ook wel wat moois … Vind ik persoonlijk!
De derde prijs van het ZLU-concours gaat naar Jan van Engelen uit Hedel. Jan heeft een jaar lopen schreeuwen dat hij zou stoppen met de duiven. Hij was op diverse plaatsen te kort of te smal in onze sport. Gelukkig heeft hij dat uiteindelijk niet gedaan en kan hij dit succes bijschrijven. De top 10:
1. Jurrian van Amerongen, Bunnik
2. Pieter Woord, Urk
3. Jan van Engelen, Hedel
4. Nico van den Hurk, Oss
5. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
7. Harry de Jong, Nieuw Vossemeer
8. Peter van Sintmaartensdijk, Papendrecht
9. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
10. T. Daalmans, Elsloo
Pieter Woord had 80% prijs met 5 duiven mee. H. de Jong uit Nieuw Vossemeer had 5 prijzen van zijn 6 Pau-gangers. Dit gold ook voor Jos Martens uit Stein. Hij begint nationaal met de 38e prijs. Op de 53e plaats vinden we de duif van Tom Romijn uit Zuidland. Hij had 1 duif mee. De Wijs en zn uit Den Hoorn heeft 70% prijs met 10 duiven mee. Zij starten op plaats 57. Gebraad De Wilde heeft 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif vinden we terug op plaats 68. Kouters en zn uit Noordhoek is de laatste in dit illustere rijtje. Ze hebben 5 duiven mee en 4 prijzen, beginnend op plaats 69.

 Alle liefhebbers met kopduiven en goede uitslagen gefeliciteerd !!!