Het laatste weekend van juli was een vochtige. Veel buien en langdurige regen, metname vanaf Parijs tot aan de hokken thuis. Voor de lossingsverantwoordelijken een test om te zien wat hun kwaliteiten zijn. Wat mij betreft zijn ze niet helemaal geslaagd … al blijft het altijd heel moeilijk. Bergerac werd op zaterdagmiddag gelost om 13.30 uur. In mijn ogen en in die van vele anderen was zaterdagochtend een betere optie geweest. Nu werden de duiven de nacht in gejaagd. Daar doe je niet alleen onze duiven geen plezier mee, maar ook het imago van onze sport. Narbonne was in mijn ogen nog een tik erger. Deze duiven werden op zondagochtend gelost met de wetenschap dat het vanaf zondagavond van de Belgisch-Franse grens tot het Noorden van Nederland blijft regenen tot dinsdagochtend toe. De Belgische bond had de inrichter van Narbonne van vorig jaar van hun functie ontheven en er een andere inrichter op gezet. Hiermee kwamen we letterlijk van de regen in de drup. Die drup was veel en lang aanwezig tijdens de thuiskomst van de duiven. Ondanks mijn kritische noot kwamen de duiven goed naar huis (wat trager dan onder normale goede omstandigheden) en wederom schrijf ik: Onze duiven kunnen veel aan! De prestatie van alle duiven die een mooie prijs hebben verdiend, is bewonderenswaardig en dus heel knap!

Bergerac sector 1
Zoals eerder geschreven zijn de duiven van Bergerac op zaterdagmiddag om 13.30 uur gelost. De liefhebbers uit het Zuidelijk deel van Nederland deden 9.863 duiven in de mand. De snelste duif van deze ‘Zuiderlingen’ viel in Boekel bij de combinatie Versteegde-Dommelen. Zij klokten hun winnende duivin om 1.07 uur in de nacht op een afstand van 847 km. De winnende snelheid wordt hierdoor berekend op 2.257 mpm. De nummer twee, B. Kraft uit Maastricht, is 58 mpm minder snel. De derde plaats op het podium is voor Peter van Dongen uit Arnemuiden met zijn Bergerac-topper, Queen Magic Bergerac. De Top 10:
1. Versteegde-Dommelen, Boekel
2. B. Kraft, Maastricht
3. Peter van Dongen, Arnemuiden
4. H. Merkens, Heerlen
5. Gertjan de Hoogh en zn, Oosterhout
6. E. Dek, Kruiningen
7. Hans van der Aa, Lieshout
8. Jan (W.) van Gils, Oosterhout
9. M. Leenhouts, Hank
10. Philip Geerdink, Hoogerheide
Jan van Gils heeft weer een geweldig seizoen. Op een moeilijke vlucht als Bergerac pakt hij 100% met 3 duiven mee. Philip Geerdink heeft ook 100% prijs met 7 duiven mee … bijzonder knap! Herman Hendrix uit Broekhuizervorst korfde 9 duiven in en 7 duiven winnen prijs. De eerste duif wint de 28e prijs. P. Offermans uit Merkelbeek korfde 4 duiven mee en 3 hiervan verdienen een prijs. De eerste duif staat op plek 40. Wiel Dircks uit Maria Hoop deed 9 duiven mee. Ook zijn 7 eerste duiven staan op de uitslag. Op plaats 56 staat zijn eerste duif. J. Nijssen uit Haelen heeft al zijn duiven in de prijzen. Hij deed 5 duiven in de mand en de eerste twee staan op de 62e en 63e plaats. M. van Rijen uit Lepelstraat deed 8 duiven mee en slechts 1 duif mist. De eerste duif van hem staat op plek 74. Willemse en Dudok uit Wagenberg korfden samen 14 duiven mee. Op de uitslag staan er 11. De eerste duif wint de 85e prijs. Jo Storms uit Geleen is terug te vinden op plaats 96. Hij heeft beide duiven voor Bergerac in de prijzen. J. van der Linden uit Sterksel heeft met 4 duiven mee 75% prijs. Zijn eerste duif staat op plaats 102. Wiel en Dirk Geudens uit Knegsel hebben 100% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif wint de 109e prijs. J. Jongen uit Rimburg heeft met 3 duiven mee 100% prijs. De eerste duif staat op plaats 117. P. Hendriks uit Kessel heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plek 129. Mevr. Hendriks uit Schinveld deed 11 duiven mee. 9 duiven staan op papier, de eerste op plaats 135. G. Levolger uit Hoogerheide heeft 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif heeft de 166e prijs gewonnen.

Bergerac sector 2
In Noord en Zuid Holland (sector 2) waren 6.911 duiven mee. De snelste duif was om 1.04 uur in de nacht van zaterdag op zondag thuis. De winnende liefhebber is Piet van der Merwe uit Dordrecht. Hij heeft een afstand van 839 km. Hij versloeg Jaap Huizer uit Rhoon. De winnende snelheid is 2.244 mpm tegenover 2.143 mpm van de nummer twee. De derde plaats is Van Leeuwen en zn uit Reeuwijk. Top 10:
1. Piet van der Merwe, Dordrecht
2. Jaap Huizer, Rhoon
3. Van Leeuwen en zn, Reeuwijk
4. P.A. de Bruyn, Dordrecht
5. Gebr. Ad en Rinus Hagens, Achthuizen
6. Bart Koevoet, Leidschendam
7. Jaap Koese, Sommelsdijk
8. Orly en Dirk Pals, Bovenkerk
9. Marlon Kok, Ransdorp
10. Marlon Kok, Ransdorp
Tim Hage uit Woerden korfde 10 duiven in en 9 hiervan staan in de uitslag. De eerste duif staat op plaats 57. Peter Homan uit Zwanenburg heeft 100% van zijn Bergerac-ploeg in de prijzen. Hij deed 6 duiven in de mand. De eerste duiven winnen de 72e en 73e prijs. De eerste duif van Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk staat op de 78e plaats. Jan korfde 27 duiven in en 21 staan op de uitslag. Op plaats 105 en 127 staan zijn 2e en 3e duif. C. Polfliet uit Moordrecht heeft 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif wint de 101e prijs.

… wordt vervolgd …