Afgelopen week heeft u kunnen lezen over de prachtige prestaties van Vincent Vork. Hij werd in 2010 Nederlands Kampioen op de Marathonvluchten. Hij won daarna ook nog eens een sectorvlucht. Sinds enkele jaren kwam een langzame overschakeling naar de ZLU-vluchten. Op deze vluchten zijn ook gelijk mooie successen gekomen met verschillende vazen en afgelopen seizoen een voorlopig hoogtepunt op deze discipline met de Nationale Overwinning op St. Vincent ZLU. Vincent heeft al jaren een prachtige ploeg duiven. Deze stam heeft een geweldige boost gehad met de inbreng van de duiven van Loos-Rijsbergen. Uit deze duiven kwamen direct fantastische duiven. Dit kun u teruglezen in Deel 1 van deze reportage. In dit laatste deel kunt u lezen o.a. over Floor en de thuiskomst van Tomba van St. Vincent ZLU.

4e nationaal St. Vincent ZLU 2017
Afgelopen seizoen 2018 won Vincent met Tomba de 1e nationaal St. Vincent ZLU. Het jaar ervoor zat hij ook dicht bij met de 4e nationaal op deze vlucht. Aan dit succes zit een bijzonder verhaal. Deze 4e nationaal St. Vincent 2017 werd gewonnen door ‘Floor’. Deze duivin vloog eerder op St. Vincent al twee kopprijzen. In 2015 en 2016 won ze op St. Vincent Middaglossing tweemaal de 15e nationaal. In 2017 ging ze wederom op St. Vincent Middaglossing mee om te kijken of ze het ook een derde keer zou doen of misschien nog wel iets beter. Helaas lukte dit niet … ze kwam gewond thuis en ze had een hierdoor goed excuus deze prestatie niet te herhalen of te verbeteren. Ze werd opgelapt en zat met inkorven van St. Vincent ZLU op een mooie stand. Ze had zondag voor inkorving een jonkie ondergeschoven gekregen. Dit werd ingegeven door haar goede conditie van dat moment. Daar kwam bij dat de ploeg van St. Vincent ZLU nauwelijks gevormd kon worden door de 8 dagen mand op Agen ZLU. Deze duiven waren nog niet goed genoeg hersteld van deze vlucht om op St. Vincent ZLU al weer mee te kunnen. ‘Floor’ ging mee samen met een duivin die ook op een goede stand zat en die dat jaar nog niet was ingemand. ‘Floor’ won een zeer knappe 4e nationaal en haar metgezel zat 131e nationaal. Met twee duiven mee was dat een geweldig resultaat. En ‘Floor’ had haar derde succes op St. Vincent toch binnen.
‘Floor’ komt uit een doffer van Loos-Rijsbergen. Zijn vader is de topkweker van 2000. Hij is vader van o.a. de 3e nat. Bordeaux tegen 6.738 duiven, 13e nationaal Bordeaux tegen 7.409 duiven, 3e nat. Bordeaux tegen 13.393 duiven en de 16e nat. Cahors tegen 6.397 duiven. De moeder van de Loos-Rijsbergen-doffer komt uit Het Pau-koppel. Zij vloog o.a. de 5e nat. Bordeaux tegen 7.409 duiven, 6e nat. Bergerac tegen 12.956 duiven en de 42e nationaal Bergerac tegen 12.125 duiven. De moeder van ‘Floor’ is ‘De Zus 550’. ‘De Zus 550’ is zus van ‘de 550’ van 2007 en ‘de 702’ van 2011. Deze duiven wonnen o.a.: 6e nationaal Tarbes tegen 3.363 duiven,22e nationaal St. Vincent tegen 3.343 duiven, 25e nationaal St. Vincent tegen 5.336 duiven, 33e nationaal Montauban tegen 8.514 duiven, 44e nationaal Tarbes tegen 2.775 duiven en 64e nationaal Tarbes tegen 2.111 duiven. Vader van ‘Zus 550’ is ‘Zoon Rocky’ (1e nat. Mont de Marsan van Jaap van der Velden). Hij was gekoppeld aan ‘Inteelt Alexia’ (Verweij-de Haan). ‘Alexia’ won onder meer de 26e en 85e nationaal Pau in 2005 en 2006.

Het afgelopen en komende seizoen
Ben je tevreden over het afgelopen seizoen, Vincent? De man uit Noorden: ‘Redelijk tevreden … de overwinning op St. Vincent ZLU is mooi … in de volle breedte was het geen super seizoen. Ik vond persoonlijk het seizoen voor de duiven erg zwaar. Het mocht best wat minder. Bij zo’n zwaar seizoen blijven er (metname op de tweede vlucht van de duif) meer duiven weg dan normaal. Ik geniet persoonlijk ook van vluchten waarbij de duiven in de avond wat makkelijker kunnen vallen … dat is natuurlijk persoonlijk.’ Heb je nog een nieuw koppel ontdekt? Onze kweker van hortensia’s: ‘Het topkoppel leverde in 2018 weer nieuwe toppertjes op. Een bevestiging dat het een koppel is, die zijn weerga niet kent. Ik ben heel blij en trots dat ik dit koppel heb.’ Wat zijn je verwachtingen voor komend seizoen? De winnaar van St. Vincent-ZLU van afgelopen seizoen: ‘Ik heb nooit van die hoge verwachtingen, dan kan het ook niet tegenvallen. Ik heb een leuk koppeltje vliegduiven, die hebben bewezen dat ze het kunnen. Als ze gezond zijn dan zullen ze vast en zeker me wel weer een paar keer blij maken. Het voornaamste is dat ik lekker kan genieten van mijn hobby … de duifjes en de vluchten. Verder zien we het wel.’

Nog een paar goede duiven
In 2016 won ‘Zenith’ de 1e nationaal Agen in sector 2 tegen 3.369 duiven. Hij won eerder dat jaar de 31e nationaal Agen ZLU tegen 6.897 duiven (61e Internationaal tegen 11.826 duiven). Dat was goed voor twee overwinningen in de Fondclub ‘De Glazen Stad’.  Hij won ook nog eens de 396e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven. Deze kanjer komt uit een Volkens-doffer. Hij is ingeteeld naar ‘Japie’, winnaar van 10 prijzen op de marathonvluchten en een eerste bij Marathon Noord. De moeder van ‘Zenith’ komt van Dick Pennings en stond een keer op teletekst. De moeder van ‘Zenith’ komt van Loos-Rijsbergen. Zij komt uit ‘Broer Maraton Lady’. Hij won zelf o.a. de 53e Bordeaux tegen 6.299 duiven en de 62e Montauban tegen 8.514 duiven. Zijn zus, ‘Marathon Lady’ won o.a. de 7e nat. Bergerac tegen 9.506 duiven, 9e nat. Cahors tegen 6.397 duiven, 12e nat. Bordeaux tegen 6.299 duiven en de 22e Montauban tegen 8.514 duiven. Oma van moederskant is een dochter van het Pau-koppel. Dit koppel vormen de ouders van de 1e nationaal Pau bij Loos-Rijsbergen. Deze oma van ‘Zenith’ won zelf de 5e nat. Bordeaux tegen 7.409 duiven, 6e nat. Bergerac tegen 12.956 duiven en de 42e nationaal Bergerac tegen 12.125 duiven. Zij is ook de oma van ‘Floor’, die eerder in dit verhaal voorkomt.
De laatste goede duif die we in deze reportage voorstellen is ‘de 535’ van 2008. Hij was in 2010 de Asduif van heel sector 2. Hij won o.a. de 15e nat. Cahors tegen 7.305 duiven, de 48e nationaal Cahors tegen 10.235 duiven, de 59e nat. Bordeaux tegen 6.101 duiven, de 62e nat. Cahors tegen 6.397 duiven, de 148e nationaal Bordeaux tegen 11.187 duiven en de 154e nat. Bordeaux tegen 5.645 duiven. Hij is grootvader van ‘Tomba’,  de 1e nationaal St. Vincent ZLU van 2018.

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Vincent? De man uit het Zuid-Hollandse Noorden: ‘Ik ben wel gedreven, maar ik moet het vooral leuk blijven vinden. Tot nu toe heb ik er veel schik mee. Mijn gezin leeft wel mee met mijn hobby. Ze vinden het wel leuk en komen af en toe kijken. Ik heb best veel contact met andere duivenliefhebbers. De kweekduiven van Loos Rijbergen heb ik samen met Hans van der Sluis, maar een verdere directe samenwerking is er niet met andere liefhebbers. De kick van de sport is toch wel het thuiskomen van de duiven … vooral als ze vroeg zijn. Een leuk voorbeeld is de thuiskomst van ‘Tomba’ van St. Vincent afgelopen zomer. Ik stond samen Stephan Göbel de duiven op te wachten. We zagen opeens een duif aankomen. Dit moest een vroege duif zijn … gezien de meldingen … Hij viel op de ren en we zagen een stuk groen uit zijn snavel steken. Toen we heb pakten, bleek er ook nog een stuk van 10 cm in zijn krop en keel te zitten. Het lijkt erop dat hij vliegend over het water is gescheerd om te drinken. Deze vliegende drinkpauze is niet vlakbij huis gebeurt, want het stuk uit de snavel was al helemaal opgedroogd.’

Tot Slot
Ik wil Vincent bedanken voor zijn openheid en gezelligheid op de woensdagmiddag tijdens ons bezoek. Vincent beschikt over een geweldige stam duiven. Op Toppigeons kunt daar eventueel een duifje van op de kop tikken, als u nog wat versterking kunt gebruiken. Ik kan u dat echt aanbevelen. Ik wens Vincent een goede kweek toe na de winter en een prachtig seizoen! We gaan elkaar weer spreken !!!