2022 was een mooi seizoen met prachtige vluchten. In dat seizoen vielen twee namen mij in het bijzonder op. Het waren twee jonge gasten, één uit Zeeland en een Zuid-Hollander. De laatste is de hoofdrolspeler in dit verslag en de eerste in een ander verslag. Sil van Vliet uit het Zuid-Hollandse Ter Aar liet al enkele jaren zien over een geweldige stam duiven te beschikken. De duiven lieten dat in het korte verleden zien op verschillende marathonvluchten met een middaglossing. Een mooi voorbeeld was St. Vincent 2020. In 2022 wilde Sil, als test voor zijn duiven, een seizoen zijn duiven op de ZLU-vluchten spelen. Het was nog geen definitieve overstap … je moet jezelf niet vastpinnen, maar keuzes maken die je op dat het leukst en/of het makkelijkst vindt. Deze keuze pakte goed uit! Sil pakte met zijn duiven verschillende kopprijzen op de meeste vluchten. Hij won bijvoorbeeld ook tweemaal in 2022 het concours van de zeer sterke competitie van de Fondunie 2000. Tweemaal een vlucht winnen in één seizoen tegen deze kaliber tegenstanders hebben maar enkele liefhebbers eerder gedaan. Reden te over om een verslag te schrijven over deze liefhebber met zijn duiven.

Het seizoen
Vanaf het begin van het marathonseizoen waren de duiven van Sil ‘goed te pas’. Sil vertelt: ‘Ik heb mindere en betere vluchten gehad… Geen idee waar ik aan kan zien of er vorm op het hok is. Als de duiven het goed doen en je ziet dat op de uitslag, zullen ze wel vorm hebben.’
De duiven krijgen voer van Peter Theunis. Sil: ‘Ik probeer zo min mogelijk te wisselen met de samenstelling van het voer. Ik denk dat ze daar meer stress van hebben dan voordeel. In het voer doe ik standaard een handje P40 en meerdere soorten grit. Aan medische begeleiding doe ik niks preventief. Ik heb sinds 2019 niet meer tegen het geel gekuurd. Ik heb nog wel eens voor de ornithose gekuurd, maar het doel van dit jaar is om daar mee te stoppen. De duiven worden eens per jaar door de dierenarts gecontroleerd en wel als de marathons beginnen. Verder alleen als ik denk dat ze wat mankeren. Maar dat is niet vaak. In allerlei producten zie ik niets. Ik doe alleen een beetje Forte-Vita door het badwater en voor de rest gebruik ik geen bijproducten.

Nog een geweldige topper
Op Narbonnen pakte Sil de 5e en 30e nationaal Narbonne tegen 6.260 duiven. De tweede duif hadden we al besproken in een eerder deel, omdat ze ook de 34e nationaal Agen won bij de jaarlingen.
De 5e nationaal Narbonne (tevens 1e van de Fondunie 2000) werd gewonnen door ‘de 928’ van 2021. Deze duivin komt uit een zoon van de 1e nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch uit Hengstdijk met een duivin die uit de stamvader ‘De Elfpenner’ komt met een duivin van Ben van Kempen.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Sil: ‘Lastig om daar een reden voor te geven. Ik denk vooral dat het komt door een goede voorbereiding qua vliegkilometers.’ Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Sil: ‘Zoveel! Dat er goede duiven wegblijven of dat er een ziekte onder de duiven komt of dat het ‘gewoon niet loopt’.
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Sil: ‘Erg tevreden natuurlijk. Ik ga er niet vanuit dat ik  nog vaak zo’n seizoen zal meemaken. Al die vroege duiven dat is natuurlijk geweldig en fantastisch om mee te maken. Ik ben erg tevreden over afgelopen seizoen, maar als ik in de toekomst nog een 1ste nationaal zou kunnen winnen zou dat mooi zijn.
Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Sil: ‘Niet echt… in het korte verleden 3 jongen bij Jac van de Bosch gekocht … uit zijn 1e nationaal Bordeaux. Twee hiervan zijn dit jaar de ouders van 5e, 9e, 21e en 22e nationaal op de ZLU. Dat is natuurlijk super van nog zulke jonge kwekers!‘
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Sil: ‘Gewoon weer een paar mooie uitslagen proberen te maken. Het ligt er vaak ook aan hoe het loopt in een seizoen. Soms moet je wel eens genoegen nemen met wat minder.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Sil : ‘Ik hoop dat de duiven die afgelopen jaar vroeg hebben gezeten het dit jaar nog een keer kunnen.’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Sil: ‘Ik ga proberen alles weer gewoon op mijn manier te doen. En dus volgens het vaste systeem.’

De Beleving
Sil vertelt verder: ‘Ik zie de duivensport als een leuke hobby, waarin ik graag wil winnen. Mijn vader en broer hebben ook duiven, dus wij hebben het vaak over de duiven. Ik heb verder geen vaste liefhebbers waar ik mee samenkweek of dat soort dingen.
Het mooie aan de duivensport is vooral het competitieve en de omgang met de duiven vind ik zeker ook mooi. Het is toch de uitdaging om de duiven zo goed mogelijk te verzorgen en dan een mooie duif te pakken.’
Wat kan er beter in de duivensport? Sil: ‘Tja, het is nu eenmaal een hobby met steeds minder beoefenaars en dan ook nog vooral oudere mensen. Veel toekomst is er dus niet voor de duivensport op deze manier. Ik vind het altijd wel jammer dat er als reactie op het mindere aantal liefhebbers minder vluchten worden georganiseerd. Je wilt toch voldoende vluchten hebben voor een kampioenschap en voor het plezier. Ik heb mijn duiven niet voor 4 vluchten per jaar.’

Tot slot
Aan het einde van dit verslag wil ik mijn respect uitspreken over de bijzonder mooie prestaties van de duiven van Sil van Vliet. Deze liefhebber heeft het ‘in de vingers’ en heeft de beschikking over een sterke stam met marathonduiven, waar namen niet belangrijk zijn en daden wel. Wat ik mooi vind aan deze jonge ‘melker’ is zijn nuchterheid en frisse kijk op ‘het spelletje’. Ik kan tegen hem zeggen: ‘Houd dit vast’. Ik zeg dat eigenlijk niet, want het zit niet in Sils karakter om dit anders te gaan doen. Met andere woorden: dat zal wel vanzelf gaan.
Sil heel erg bedankt voor de medewerking aan dit verslag en ik hoop dat we dit vaker kunnen en mogen doen … Succes in het komende seizoen 2023.