Soms vergeet ik weleens wat. Dat ligt niet aan mijn leeftijd, maar wel dat ik soms met meer dingen bezig ben, dan ik eigenlijk moet doen. Vorig winterseizoen kwam Sil van Vliet bij me buurten om eens lekker te melken. Daarvoor was hij bij mijn duivenmaat Ben van Holland langs geweest. Hij had toen een goed seizoen 2018 achter de rug. Ik beloofde samen met hem daar een verslagje van te maken voordat het marathonseizoen 2019 begon. Dat is er niet van gekomen … simpel omdat ik er nooit meer aan gedacht heb. Vorige week zat ik de uitslag van St. Vincent uit te pluizen en kwam ik Sil van Vliet weer tegen. Hij had 70% prijs en drie kopduiven. Ineens schoot mijn belofte door mijn hoofd en ik belde hem op. We spraken af dat hij het een en ander zou opschrijven over zijn toppers. Deze publiciteit heeft hij en hebben zijn duiven verdiend. Dit is het verhaal achter de 7e, 9e en 23e nationaal St. Vincent sector 2 van Sil van Vliet …
Nationaal St. Vincent
Sil vertelt: ‘De zwartbonte doffer 17-288 was de eerste, de krasdoffer 16-473 de tweede en het donkere duivinnetje de derde. In de afstamming kan je zien waar ze uit komen. De ‘Elfpenner’ heb ik ooit gekregen voor een bon van Jan Lases. Deze doffer is echt mijn stamdoffer aan het worden. 5 van de 10 gezette duiven op St. Vincent kwamen ook uit deze doffer. Weliswaar met 4 verschillende duivinnen. Ik koppel mijn kweekduiven nagenoeg elke ronde om.
Het grootste deel van mijn duiven is afkomstig van plaatsgenoot Ben van Kempen. Ben heeft mij altijd bijgestaan met raad en daad en met duiven. Helaas is Ben 2 jaar geleden overleden. Na het overlijden heb ik redelijk wat duiven meegenomen.
De 7e nationaal komt uit twee duiven van Ben van Kempen. Je ziet in deze koppeling duiven terug van J.W. Schreurs en Hans Knetsch. De 9e nationaal heeft dezelfde vader met een Eyerkamp-duivin. De 23e nationaal St. Vincent komt uit de eerder genoemde ‘Elfpenner’ met een duivin van W. van Rijk.
De duiven zijn gespeeld op jongen van 7 dagen. De hele koppels zijn gespeeld. De duiven zijn vanaf het begin van het seizoen elke week gespeeld op weduwschap en hebben ook nog 2x een doordeweekse africhting gehad, omdat ik bang was dat ze anders te weinig kilometers zouden krijgen.
Een week voor het inkorven heb ik de duiven gekuurd tegen de ornithose en heb ik ze uitgerookt. Ik vond de duiven er niet super strak op staan, de uitslag bleek echter anders… (moet je nagaan hoe weinig verstand ik ervan heb).’ Wie wel?
Recente reacties